czwartek, 22 marca 2012

Lekka szarlotka owsiana. Przepyszna.

Od pewnego czasu szukałam przepisu na szarlotkę w wersji nieco bardziej skąpej kalorycznie. Szukałam i szukałam i w każdym przepisie było coś, co nie do końca mi pasowało. A to nie taka mąka, a to jednak cukier, a to jabłka w kawałkach. Po namyśle stwierdziłam, że w oparciu o to, co znalazłam w internecie muszę zrobić swoją własną szarlotkę. Albo wyjdzie albo nie - metodą prób i błędów.
No i moi drodzy, od razu za pierwszym podejściem wyszła tak fantastyczna, że aż brak mi słów. Jest to chyba najlepsza szarlotka jaką w życiu jadłam. Jest po prostu absolutnie idealna i gorąco polecam jej zrobienie.
Ja musiałam jak lwica bronić ostatniego kawałka, żeby móc zrobić zdjęcie - szarlotka rozeszła się w oka mgnieniu!
Składniki na tortownicę 26 cm
Na mus:
1,5 kg jabłek kwaskowatych
2 łyżki brązowego cukru
miąższ z jednej laski wanilii
cynamon w ilości dowolnej
szczypta kardamonu

Na spód:
0,5 szkl mąki owsianej
0,5 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
0,5 szkl otrębów (u mnie jak zwykle miks)
0,5 szkl płatków owsianych
1/4 szkl brązowego cukru lub słodzidła (u mnie Stevia)
110g masła
2 czubate łyżki masła orzechowego
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżka wody

Na kruszonkę:
2 szklanki płatków owsianych
pół łyżeczki cynamonu
80g miękkiego masła
1/4 szkl brązowego cukru

Mus:
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki. Wrzucamy na patelnię i zalewamy szklanką wody. Mieszamy często i dusimy do uzyskania gładkiego musu. Możliwe, że trzeba w trakcie podlać dodatkową wodą, żeby jabłka nie przywierały i się nie przypaliły. U mnie zajęło to około 45 minut. W połowie dodajemy przyprawy i cukier.

Przygotowanie:
Płatki i otręby mielimy lub wrzucamy do blendera i chwilę miksujemy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. W misce mieszamy mąki, zmielone płatki i otręby i cukier. Dodajemy wodę, masło rozpuszczone  masło orzechowe, ekstrakt i wodę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wyłożoną papierem tortownicę (u mnie 26 cm) wylepiamy ciastem spód i boki i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180  stopni i pieczemy 15 minut (aż zacznie się lekko rumienić).

W między czasie szykujemy kruszonkę - mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

Na podpieczony spód wykładamy równomiernie jabłka i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 40 minut do zarumienienia kruszonki - uwaga by nie przypalić płatków. Wystudzić przed podaniem.

29 komentarzy:

  1. Zdecydowanie do wypróbowania.Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowsza szarlotka? Wchodze w to! Zwlaszcza, ze wyglada kuszaco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie próbowałam szarlotki z takim fajnym, zdrowym ciastem, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka to ciasto nad ciastami w moim przypadku a w zdrowszej wersji można jej zjeść więcej :) Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! ciekawią mnie składniki i na pewno w najbliższym czasie pokuszę się o podobną ; )

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale! Przepis zapisany do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  7. O Kurczaki !! Wygląda nieziemsko smacznie :D Uwielbiam szarlotkę i sernik - to moje dwa ulubione ciasta (no dobra jeszcze marchewkowe) : D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda niezwykle smakowicie:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. obawiam się, że z powodu ilości, w jakiej bym ją pochłonęła, jej lekkość i prozdrowotność przestałaby się liczyć :)
    przepis oczywiście zapisuję, koniecznie do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda apetycznie. ach, jak ja kocham szarlotki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł! Koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis. Do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  13. cudna i do tego "uzdrowiona" :D.

    OdpowiedzUsuń
  14. A już miałam kupić mąkę owsianą;D Trudno, zastąpię ją i zrobię taką pyszną szarlotkę i tak. Świetna musi być:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super! Wyglada rewelacyjnie i jeszcze w lżejszej wersji !

    OdpowiedzUsuń
  16. wyobrażam sobie jaka musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłam ostatnio placek Gaździny, czyli jabłecznik z dużą ilością jabłek, małą ilością mąki i bez masła. Wyszło pysznie, ale Twoja szarlotka chyba jeszcze lepsza:)
    Zapisałam do koniecznego zrobienia!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda bardzo apetycznie! Cała taka owsiano-kruszonkowa mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Hej, a ile stewii dodałaś? Też jestem w jej posiadaniu ale jeszcze nie wiem do końca jak ją dozować;) Ciacho wygląda fantastycznie, przepis już zapisany do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc używam Stevii "na oko" ...

      Usuń
  20. Ach! Jak to pięknie wygląda!
    Jabłka <3
    Co prawda ja już bardziej dietetycznie (i zdrowo) miałabym ochotę zrobić, ale baaardzo obiecująco wygląda to ciacho! :)
    Jak to dobrze, że jestem najedzona sałatką :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciekawe ile kcal ma kawalek hmm?

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda przepysznie :) Do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  23. A ja chciałam spytać czym można zastapić mąkę owsianą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można po prostu zmielić płatki owsiane :)
      Ewentualnie zastąpić inną mąką.

      Usuń
  24. A ile stewii dodać ? Tak mniej więcej- czy bardziej łyżka, czy pół szklanki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jakiej Stevii używasz. Przeliczasz ilość cukru po prostu.

      Usuń
  25. Robie ja trzeci raz, tylko z braku czasu daje szklanke pelnoziarnistej, zamiast dwoch roznych, a otreby kupilam zmielone. Znika w mig. Rewelacja. I rzeczywiscie, nie wolno przypalic kruszonki, bo jest o wiele mniej smaczne, dlatego ustawiam grzanie od dolu tylko.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...