czwartek, 14 czerwca 2012

Pieczone młode ziemniaczki.

Czasami nachodzi mnie ogromna chęć na frytki. Frytki jak wiadomo są fe i staramy się ich unikać. O ziemniakach pisałam tutaj, gdy chciałam Was przekonać, że ziemniaki wcale nie są złe, wbrew ogólnie panującemu przekonaniu.
Wracając do frytek - gdy nachodzi mnie na nie ochota, wtedy robię zapiekane ziemniaki. I za każdym razem dochodzę do wniosku, że są o niebo lepsze niż ociekające tłuszczem frytki :) Poza tym jest to jedno z takich dań, które smakują latem.

Składniki(dla 2 osób):
800g młodych ziemniaków
łyżeczka masła
łyżka oliwy
sól, pieprz
czosnek w ząbkach (nieobrany)
papryka mielona
rozmaryn
zioła prowansalskie
dowolna przyprawa do ziemniaków
opcjonalnie:parmezan
chudy boczek lub szynka
posiekany koperek

Młode ziemniaczki moczymy w chłodnej wodzie przez kilka minut. Oskrobujemy je nożem, wycinamy ciemne plami itp. Wrzucamy je do osolonego wrzątku i gotujemy 6 minut. Po tym czasie odcedzamy, przekładamy do miski. Dodajemy masło i oliwę, przyprawy i mieszamy delikatnie. Przyprawy są dowolne - ja podałam zestaw moich ulubionych. Przekładamy na naczynia żaroodpornego, układamy kilka ząbków czosnku (w łupinkach) i pieczemy w 200 stopniach przez około 45 minut - aż się ładnie zarumienią. Po 20 minutach pieczenia dodajemy pokrojony boczek lub szynkę. Chwilę przed wyjęciem z piekarnika, ziemniaczki można posypać parmezanem. Po wyjęciu posypujemy koperkiem. Najlepiej smakują z kefirem :)

16 komentarzy:

  1. Zdecydowanie wole takie ziemniaczki od frytek! Wygladaja bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię pieczone ziemniaki :)

    Ale jak są młode i takie malutkie kuleczki z nich jeszcze, to ja się nie bawie w takie coś :) po prostu je myję i do piekarnika, potem takie chrupiące w skórce są (po upieczeniu można ją zdjąć, ale jak były myte to nie trzeba nawet) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam i frytki i takie ziemniaczki, ale faktycznie ziemniaczki mają zdecydowaną przewagę ponieważ dzięki temu, że nie potrzebują kąpieli w oleju :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł na zastąpienie frytek tymi ziemniaczkami :) Dalej jest pysznie ale i zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  5. te ziemniaki piec na termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia - mam przedpotopowy piekarnik, bez tak wypasionych funkcji :P

      Usuń
  6. Mam podobne podejście do frytek, niby są fe, ale przecież w domowym sposobie, a nie na szeroką skalę na starym tłuszczu raz na jakiś czas nic się nie stanie. Ach i ja zdecydowanie wolę właśnie takie pieczone młode ziemniaczki w przyprawach, nie dość że smakuje super to do tego ten zapach po otworzeniu piekarnika!mhmh! ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też zdarza mi się zrobić frytki w domu, w piekarniku - ale te kupne są już nasączone tłuszczem więc nie da się go uniknąć niestety :P Dlatego wybieram jednak ziemniaczki :)

      Usuń
  7. i do nich dip czosnkowy, niczego więcej już nie potrzebuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam tak przyrządzone ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robie bardzo czesto, bo uwielbiam! Frytki odeszły w zapomnienie przy tych ziemniaczkach!:)

    OdpowiedzUsuń