niedziela, 15 lipca 2012

Tartaletki z kremem jagodowym.

Piękne to one nie wyszły - wiem doskonale. Ale i tak są na swój sposób urocze, a że smaczne to postanowiłam je dodać. Szczególnie, że są naprawdę ekspresowe w wykonaniu - na przykład, gdy niespodziewani goście zadzwonią i powiedzą "za godzinkę do was wpadniemy".

Przepis (na 6 tartaletek):
1 opakowanie ciasta francuskiego (w Lidlu - o obniżonej zawartości tłuszczu)
250g jagód
300g serka homogenizowanego
2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wrzątku
2 łyżki miodu lub słodzika

Z ciasta francuskiego wykrawamy koła o średnicy nieco większej od foremek na tartaletki. Wykładamy ciastem foremki, nakłuwamy widelcem i smarujemy ciasto wodą. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut - do ładnego zarumienienia. Odstawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia.
Jagody wrzucamy do blendera i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z miodem lub słodzikiem, dorzucamy serek i jagody i miksujemy. Na końcu wlewamy wystudzoną żelatynę i miksujemy krótko. Dokładamy ubitą pianę z białek, delikatnie łączymy łyżką i wstawiamy do lodówki.
Gdy masa już stężeje (nie aż tak jak galaretka, ale żeby nie była płynna) przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy na upieczone spody. Dekorujemy owocami.
Moje nie wyszły piękne, bo był straszny upał, a ja pospieszyłam się z przygotowywaniem ciastek zanim masa zdążyła odpowiednio stężeć.

10 komentarzy:

  1. Nie dość że śliczne to i pewnie pyszne:) Kradnę aż dwie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie patrzą z tego zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pychotka będę musiała spróbować takie wyykonać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a właśnie, że bardzo ładne:D

    OdpowiedzUsuń
  5. uważam, że są śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają ładnie, a żelatynę (zmielone świńskie kości), można zastąpić łatwo na szczęście, bo deser ze świńską kością, to proszę wybaczyć, nie deser.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak patrząc na większość blogów to jednak jest to deser.
      Jedni używają żelatyny, inni agaru, jeszcze inni tego, co tam jeszcze jest.
      Tak samo z cukrem / słodzikiem / syropem z agawy itp.
      Kwestia gustu i indywidualnego wyboru.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...