czwartek, 9 sierpnia 2012

Bakłażan! Pomidor! Mozzarella!

Smaczna, zdrowa, grillowana przystawka. A może przekąska? Dobra na przyjęcia, bo i wygląda atrakcyjnie i nie wymaga dużo pracy.

Przepis na 4 piramidki:
1 nieduży bakłażan
2 pomidory
1 duża kulka mozzarelli light
świeżo mielony pieprz kolorowy
sól morska
kilka listków bazylii (do dekoracji)

Bakłażana kroimy na krążki, układamy w durszlaku, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie, myjemy krążki pod bieżącą, zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Bakłażana przyprawiamy z obu stron pieprzem i grillujemy, po około 3 minuty z każdej strony. Pomidora i mozzarellę wrzucamy również na grill, ale tylko na chwileczkę - żeby "złapały" ciepło. Układamy na przemian na talerzu, polewamy ostrą oliwą (lub zwykłą), posypujemy pieprzem i dekorujemy listkami bazylii.
Przy okazji polecę Wam domowe robienie oliw smakowych. Do szklanych buteleczek wrzucam dodatki, jak np. czosnek, świeżą, posiekaną bazylię, ostre papryczki po czym zalewam je oliwą i odstawiam na kilka tygodniu. Potem wcale nie przecedzam, zdarza mi się uzupełniać ilość oliwy wraz ze zużyciem. Na zdjęciu poniżej oliwa z papryczkami peproncini. Tę oliwę, jak i bazyliową, mogliście nie raz podejrzeć w tle na moich zdjęciach - na przykład we wpisie o pizzy, spaghetti czy makaronowych gniazdkach. Jest smaczna, naturalna i tańsza niż gotowe oliwy smakowe.
Przepis dodaję do akcji Kuchnia 24/7. Taka piramidka stanowi pyszną, lekką przekąskę. Jednocześnie zdrową, a wystarczającą sycącą by powstrzymać chęć podjadania między posiłkami.

20 komentarzy:

  1. Wygląda Przepysznie :)Fajna przekąska, wypróbuje ale z cukinią zamiast bakłażanu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda szalenie atrakcyjne.

    Ja teraz zachwycam się oliwą z oliwek w małej puszce z lidla, naprawdę ta puszka jest śliczna. Jakość oliwy postaram sie niedługo sprawdzić, ale kupiłam ją za sam dodatek do mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł, z chęcią bym spróbował :) A domowe oliwy robię podobnie, zdecydowanie wolę ich smak od kupnych aromatyzowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niby proste, a jednak zdrowe i smakowite. Uwielbiam mozarellę zapiekaną z pomidorami...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada oblednie! Mezczyzna nie lubi baklazana, ale pod koniec miesiaca czeka mnie okres slomianowdowienstwa, wiec zrobie sobie wtedy, o!

    OdpowiedzUsuń
  6. Z tymi oliwami - dobry pomysł. Jeszcze nie robiłam swoich smakowych. No i przekładaniec pręży się i zachęca do zjedzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przystawka wygląda rewelacyjnie. Nigdy nie robiłam własnych oliw smakowych, ale bardzo podoba mi się ten pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak tylko skończę moją dietę owocową wypróbuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie to proste a jak pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie aromatyzowanie oliwy, to świetny pomysł. A ilość dodatków praktycznie nieograniczona. Czy ktoś robił kiedyś waniliową oliwę?
    Piramidki - cudo!

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetna i dobrze znana mi przekąska. Idealnie sprawdza sie dla gości. Mozna też wpleśc tam cukinię.

    OdpowiedzUsuń
  12. Z nieba mi spadłaś z tym przepisem, dzisiaj wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  13. grillowana cukinia to moj bog ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. I like ωhat yοu guуs arе usually up too.
    Тhis type of clever woгκ and coverage!
    Keep up the wonderful ωorks guуѕ I've included you guys to our blogroll.

    my homepage how to lose weight

    OdpowiedzUsuń
  15. Hеllo There. I disсoverеd your blog the usage of msn.
    This іs an extrеmely nеatly ωritten article.
    I'll be sure to bookmark it and come back to learn more of your helpful information. Thanks for the post. I will definitely return.

    Here is my weblog ... payday loans

    OdpowiedzUsuń
  16. I thіnk the admin of thіs ѕіte iѕ actuallу ωοrking hard in fаvοг οf hіs web site, for the reasоn
    that herе every stuff is qualitу baseԁ ѕtuff.



    Alѕo viѕit my webpagе instant loans

    OdpowiedzUsuń
  17. Gгeat site you haѵе herе but
    I ωas curіous if you κnеw of anу user discussion
    forums that cover thе same topics discusѕed іn this articlе?

    I'd really like to be a part of group where I can get feed-back from other experienced people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Many thanks!

    Feel free to visit my weblog ... payday loans

    OdpowiedzUsuń
  18. Zauważyłam, że w wielu przepisach (zwłaszcza tych dietetycznych) używacie soli morskiej. Chciałabym tylko zauważyć, że o wiele zdrowszą, nie zatrzymującą wody w organizmie solą jest SÓL HIMALAJSKA - RÓŻOWA. Polecam wszystkim, którzy chcą schudnąć, ale tak jak ja nie dają rady na dietach bez soli :)

    OdpowiedzUsuń