czwartek, 20 września 2012

Tarta z kurkami, porem i serem feta.

Ostatnio robiłam skromną imprezę urodzinową w domu. Pierwsze co przyszło mi do głowy, jeśli chodzi o menu to... tarty! W miarę szybkie w przygotowaniu, można upiec je wcześniej i odgrzać przed podaniem. Pyszne, sycące i świetnie komponujące się z sałatkami. Wydaje mi się, że był to naprawdę dobry pomysł - szczególnie, że dzięki temu przygotowania mogłam rozłożyć na dwa dni.
Chyba to już ostatnie kurki w tym sezonie - widuję je już tylko czasem w marketach, a nie są tak smaczne jak leśne. Więc chyba pozostaje mi tylko czekać na przyszły rok :)
Na spód:
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g mąki pszennej zwykłej
1 jajko
120g masła
2 łyżki wody
2/3 łyżeczki cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka soli

Mąki przesiewamy do miski i mieszamy z cukrem i solą. Wbijamy jajko, dodajemy masło pokrojone na kawałki i wodę. Zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię spożywczą  i odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
Wylepiamy ciastem formę do tarty (lub zwykłą tortownicę - jak tym razem w moim przypadku), nakłuwamy widelcem, nakładamy arkusz papieru do pieczenia i obciążamy tartę fasolą lub grochem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez 10 minut.

Na farsz:
250g kurek
1 duży por
1 mała cebula
1/3 opakowania sera feta
2 jajka
1/3 szklanki mleka
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki śmietany kwaśnej 9-12%
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka tymianku
1 papryczka chilli
sól morska i świeżo mielony pieprz

Kurki myjemy dokładnie pod zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Pora i cebulę kroimy na cieniutkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy pora i cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Zdejmujemy pora na talerzyk, następnie wrzucamy kurki.. Przyprawiamy,  gdy grzyby puszczą wodę - sól, pieprz, tymianek, posiekana papryczka chilli. Smażymy aż woda z kurek całkowicie odparuje.
Na podpieczony spód tarty wykładamy pora, warstwę sera feta a na końcu kurki.. W miseczce mieszamy dwa jajka, śmietanę, mleko i jogurt. Dodajemy starty parmezan, przyprawiamy (ponownie sól, pieprz, tymianek). Mieszamy dokładnie. Zalewamy tartę i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut - aż się ładnie zarumieni.

22 komentarze:

  1. Przepiękna !! Ma wszystkie składniki w domu, biorę się do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. goście chyba lubią do Ciebie przychodzić, skoro takie pyszności im serwujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurki i por, musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią porwę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę zrobić taką tartę :) Ostatnio jestem ich fanką.

    OdpowiedzUsuń
  6. to naprawdę wspaniała tarta.

    OdpowiedzUsuń
  7. już nie mogę doczekać się piekarnika! będę do upadłego robić tarty

    OdpowiedzUsuń
  8. cudownie wygląda i tak apetycznie, ze aż zaśliniłam klawiaturę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowna tarta. Koniecznie muszę kupić kurki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ależ kuszące danie i pięknie sfotografowane :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. od dawna sie zabieram za tarte ;p

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzisiaj zrobiłam Twoją tartę na obiad, zniknęła dosłownie w 15 minut:) Wszyscy bardzo wychwalali wypiek, dzięki za świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  13. w przepisie masz make pszenna zwykla i cukier bialy. w tekcie 'o mnie' piszesz, ze 'Nie znajdziecie tu ociekających tłuszczem mięsiw, białej pszennej mąki, białego cukru'... so WTF??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier jest trzcinowy, a nie biały. Post jest też określony tagiem "nie-dietetycznie" bo, jak każdy człowiek mam czasem urodziny, rocznicę, chęć na kaloryczną bombę lub gotuję dla przyjaciół. I to również wrzucam na blog, bo czemu by nie.
      Pozdrawiam Anonima.

      Usuń
  14. Dorwałam wczoraj w naszym supermegahipergigaczarnokropkowym markecie mrożone kurki i dzisiaj był przepyszny obiad! Polecam nie tylko tartomaniakom! :-) A teraz czas na książkę i kawkę!

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję za super przepis, goście byli zachwyceni, co prawda feta została w lodówce, ale i tak wyszło super // zamieniłam mąkę pszenną zwykłą na gryczaną - smakuje wyśmienicie i jest dużo zdrowiej :) Maja

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...