czwartek, 20 września 2012

Tarta z kurkami, porem i serem feta.

Ostatnio robiłam skromną imprezę urodzinową w domu. Pierwsze co przyszło mi do głowy, jeśli chodzi o menu to... tarty! W miarę szybkie w przygotowaniu, można upiec je wcześniej i odgrzać przed podaniem. Pyszne, sycące i świetnie komponujące się z sałatkami. Wydaje mi się, że był to naprawdę dobry pomysł - szczególnie, że dzięki temu przygotowania mogłam rozłożyć na dwa dni.
Chyba to już ostatnie kurki w tym sezonie - widuję je już tylko czasem w marketach, a nie są tak smaczne jak leśne. Więc chyba pozostaje mi tylko czekać na przyszły rok :)
Na spód:
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g mąki pszennej zwykłej
1 jajko
120g masła
2 łyżki wody
2/3 łyżeczki cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka soli

Mąki przesiewamy do miski i mieszamy z cukrem i solą. Wbijamy jajko, dodajemy masło pokrojone na kawałki i wodę. Zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię spożywczą  i odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
Wylepiamy ciastem formę do tarty (lub zwykłą tortownicę - jak tym razem w moim przypadku), nakłuwamy widelcem, nakładamy arkusz papieru do pieczenia i obciążamy tartę fasolą lub grochem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez 10 minut.

Na farsz:
250g kurek
1 duży por
1 mała cebula
1/3 opakowania sera feta
2 jajka
1/3 szklanki mleka
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki śmietany kwaśnej 9-12%
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka tymianku
1 papryczka chilli
sól morska i świeżo mielony pieprz

Kurki myjemy dokładnie pod zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Pora i cebulę kroimy na cieniutkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy pora i cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Zdejmujemy pora na talerzyk, następnie wrzucamy kurki.. Przyprawiamy,  gdy grzyby puszczą wodę - sól, pieprz, tymianek, posiekana papryczka chilli. Smażymy aż woda z kurek całkowicie odparuje.
Na podpieczony spód tarty wykładamy pora, warstwę sera feta a na końcu kurki.. W miseczce mieszamy dwa jajka, śmietanę, mleko i jogurt. Dodajemy starty parmezan, przyprawiamy (ponownie sól, pieprz, tymianek). Mieszamy dokładnie. Zalewamy tartę i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut - aż się ładnie zarumieni.

32 komentarze:

  1. Przepiękna !! Ma wszystkie składniki w domu, biorę się do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. goście chyba lubią do Ciebie przychodzić, skoro takie pyszności im serwujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurki i por, musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią porwę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę zrobić taką tartę :) Ostatnio jestem ich fanką.

    OdpowiedzUsuń
  6. to naprawdę wspaniała tarta.

    OdpowiedzUsuń
  7. już nie mogę doczekać się piekarnika! będę do upadłego robić tarty

    OdpowiedzUsuń
  8. cudownie wygląda i tak apetycznie, ze aż zaśliniłam klawiaturę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowna tarta. Koniecznie muszę kupić kurki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ależ kuszące danie i pięknie sfotografowane :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. od dawna sie zabieram za tarte ;p

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzisiaj zrobiłam Twoją tartę na obiad, zniknęła dosłownie w 15 minut:) Wszyscy bardzo wychwalali wypiek, dzięki za świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  13. w przepisie masz make pszenna zwykla i cukier bialy. w tekcie 'o mnie' piszesz, ze 'Nie znajdziecie tu ociekających tłuszczem mięsiw, białej pszennej mąki, białego cukru'... so WTF??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier jest trzcinowy, a nie biały. Post jest też określony tagiem "nie-dietetycznie" bo, jak każdy człowiek mam czasem urodziny, rocznicę, chęć na kaloryczną bombę lub gotuję dla przyjaciół. I to również wrzucam na blog, bo czemu by nie.
      Pozdrawiam Anonima.

      Usuń
  14. Dorwałam wczoraj w naszym supermegahipergigaczarnokropkowym markecie mrożone kurki i dzisiaj był przepyszny obiad! Polecam nie tylko tartomaniakom! :-) A teraz czas na książkę i kawkę!

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję za super przepis, goście byli zachwyceni, co prawda feta została w lodówce, ale i tak wyszło super // zamieniłam mąkę pszenną zwykłą na gryczaną - smakuje wyśmienicie i jest dużo zdrowiej :) Maja

    OdpowiedzUsuń
  16. fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Thanks for sharing this post.
    If you are facing any problem with YouTube not working your device like smart TV or Roku etc. so you can contact us. Our YouTube Activate customer care team 24*7 available for resolving your issues furthermore gives the safest solution by simple steps.

    OdpowiedzUsuń
  18. Jeśli chodzi o szpiegowanie iphone, mSpy jest zdecydowanie jednym z najlepszych na rynku. Jest to bardzo skuteczne i potężne narzędzie, którego można używać do monitorowania działań dowolnego użytkownika iPhone'a. Dzięki mSpy będziesz mógł śledzić lokalizację docelowego telefonu, przeglądać wiadomości tekstowe, a nawet monitorować działania określonych aplikacji. Wspaniałą rzeczą w mSpy jest to, że jest bardzo łatwy w użyciu. Wystarczy, że zainstalujesz aplikację na docelowym telefonie i będziesz mógł monitorować działania telefonu z własnego urządzenia. Możesz także skonfigurować alerty, aby otrzymywać powiadomienia za każdym razem, gdy telefon docelowy jest używany do określonych czynności.

    OdpowiedzUsuń