piątek, 12 października 2012

Batoniki musli.

Jesień to czas wypieków. Głównie muffinki i batoniki musli. Idealne na wynos, na drugie śniadanie w pracy lub na uczelni. Zazwyczaj z przyprawami korzennymi, które doskonale rozgrzewają i przywołują wspomnienia zimowych wieczorów. Ja użyłam gotowej mieszanki przypraw, którą dostałam od firmy Kamis - Przyprawa do dań słodkich. W składzie ma między innymi skórkę z cytryny, kardamon i cynamon. Oczywiście taką mieszankę możemy stworzyć także sami, z naszych ulubionych przypraw.
 Przepis (na ok. 20 porcji):
1 jajko
1 banan
1/3 szkl puree z dyni (można zastąpić drugim bananem)
1/2 szkl soku jabłkowego
2 szkl płatków owsianych
1/2 szkl żurawiny i rodzynek
1/2 szkl migdałów i orzechów
1 łyżka lnu mielonego
1 łyżka otrębów
szczypta soli
przyprawa Kamis do dań słodkich
24 krople SteviGold

Płatki owsiane, orzechy i migdały wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Mają się lekko zarumienić, uważamy, by nie przypalić.
Banana rozgniatamy widelcem i dokładnie mieszamy z sokiem jabłkowym, puree z dyni, jajkiem i Stevią, aż składniki się połączą. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki. Wlewamy mokre składniki do tych suchych i dokładnie mieszamy. Jeśli masa wychodzi za sucha można dodać jeszcze trochę soku jabłkowego.
Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy i mocno dociskamy rękami, aby masa była zwarta. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25-30 minut, na złoty, przypieczony kolor. Kroimy na porcje, gdy są jeszcze ciepłe. Najlepiej pokroić na niewielkie kwadraciki - batoniki są bardzo sycące, więc najlepsze będą niewielkie porcje. Całość ma ok. 1500 kcal. Przy podzieleniu na 20 kwadracików kaloryczność jednej porcji to ok. 75 kcal.

28 komentarzy:

  1. jaki cudny prezencik :) można kogoś niespodziewanie taką słodkością obdarować ^^ aaa i fajna ta przyprawa, nie widziałam jeszcze takiej

    OdpowiedzUsuń
  2. co za zbieg okoliczności, u mnie dzisiaj też zdrowe batoniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za batonikami musli tak średnio przepadam, ale jestem zachwycona twoim blogiem. Znalazłam całe mnóstwo fantastycznych przepisów, no i te lunchbox'y - w końcu dzięki tobie nie będę miała odwiecznego problemu z tym co zabrać do pracy. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i jest mi ogromnie miło :)
      Motywujesz mnie tym samym do dodawania kolejnych lunchboxów :)

      Usuń
    2. Dołączam się do apelu o lunchbox'y :)

      Usuń
    3. ja równiez prosze o przepisy na lunchbox'y :)

      Usuń
  4. bardzo lubi takie zdrowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie super batoniki. na drugie śniadanie idealne. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie podane, a już sobie wyobrażam smak dyni pieczonej z płatkami i bakaliami... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o ja... świetne batoniki. przepis zapisuję, muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo ładne zdjęcia.
    a batoniki idealne na drugie śniadanko ;]
    porwę więc jednego!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja robię sobie takie batoniki na drugie śniadanie do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Batoniki wyglądają pysznie i koniecznie muszę rozejrzeć się za taką przyprawą u siebie w mieście ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. super, wlansie podobnego przepisu szukalam ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. pysznie ! lubię takie pożywne batoniki ;d i te jesienne dodatki ;d

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne, kolorowe i bardzo apetyczne :) Te z dodatkiem soku jabłkowego smakują mi najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja mam podobną mieszankę przypraw tej firmy do kawy i deserów... Też ma bardzo fajny skład :)
    Takie batoniki musli chodzą za mną od jakiegoś czasu, muszę kiedyś wreszcie takie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo chciałabym upiec te batoniki ;) Ale mam pytanie czym mogę zastąpić stevię, miodem? Ile mam go dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można miodem, myślę, że ze 3-4 łyżki powinny wystarczy.
      Ta Stevia w przeliczeniu na cukier to 8 łyżek.

      Usuń
  17. Hej, mam pytanie-pewnie głupie, ale jak myślisz, jak długo można takie batoniki przechowywać?
    Pozdrawiam, wierna czytelniczka !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że gdzieś około tygodnia :)

      Usuń
    2. Ok, dziękuję za odpowiedź :)
      Trzymam kciuki za dalszy rozwój bloga...i wesołych Świąt!

      Usuń
  18. W mojej rodzinie nie ma fanów zdrowej kuchni ( ja jestem ogromną już od dawna), ale tymi batonikami zachwycali się wszyscy! Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  19. Incredible points. Solid arguments. Keep up the great effort.
    Feel free to visit my blog post : bathing suits that hide stretch marks

    OdpowiedzUsuń
  20. Yes! Finally something about cгеdіt.



    Review my web-sіtе ... same day loans

    OdpowiedzUsuń
  21. Twój blog jest świetny! Nawet nie wiesz jak bardzo motywuje i sprawia, że aż chce się żyć zdrowo i tak pysznie jest! Dziękuję ci serdecznie i pozdrawiam! <333 ( btw mam tylko 16 lat ;) )

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...