czwartek, 25 października 2012

Makaron z pomidorami, grzybami i rukolą.

25 października to Światowy Dzień  Makaronu - będzie więc on królował dzisiaj w blogosferze. U mnie też nie mogło go zabraknąć, bo jak wiadomo, jestem największą makaronową fanką na świecie i mogłabym go jeść codziennie. Dodatkowo do zabawy zachęciła mnie firma Lubella, produkująca jedne z moich ulubionych makaronów, przysyłając mi bardzo miłą, mocno spersonalizowaną paczuszkę.
W związku z tym Makaronowym Dniem chciałabym się z Wami podzielić bardzo prostym i szybkim przepisem na jedno z moich ulubionych dań. Więcej moich przepisów z udziałem makaronu znajdziecie pod tagiem "makaron".
MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI, GRZYBAMI I RUKOLĄ
Przepis na 1 porcję:
80g makaronu
3 suszone pomidory
duża garść rukoli
kilka suszonych grzybków lub pieczarek
kremowy serek (ok 60g)  lub śmietanka 12%
łyżeczka lnu mielonego
sól morska
świeżo mielony pieprz


Jeśli używamy suszonych grzybów, namaczamy je godzinę wcześniej w 1/3 szklanki ciepłej wody. Świetnie jednak sprawdzą się tutaj zwykłe pieczarki.
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy grzyby, dodajemy pokrojone w paski pomidory, lekko solimy i zalewamy wodą z grzybów lub po prostu wodą) i dusimy 2-3 minutki. Jeśli używamy serka - zdejmujemy sos z gazu, lekko studzimy a potem dodajemy serek i mieszamy. Jeśli używamy śmietanki - po prostu dolewamy ją i gotujemy dalej. Pod koniec dodajemy len mielony (w celu zagęszczenia sosu).
Z makaronu odlewamy 1/3 szklanki wody, odcedzamy i wkładamy go z powrotem do garnka. Wlewamy nasz sos i dodajemy rukolę. Mieszając, trzymamy na małym ogniu przez dwie minutki. Makaron podajemy posypany świeżo zmielonym pieprzem.

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam to połączenie :). Pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada kuszaco! A bez makaronu nie wyobrazam sobie zycia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wiedziałam, że lubella wprowadziła pełnoziarniste makarony! świetne, tylko ciekawe czy będą je dowodzić do UK :(
    podoba mi się pomysł połączenia makaronu z rukolą :) a właśnie, na obrazku to literówka z 'racola' czy efekt zamierzony? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To "u" tylko czcionka nieco myląca :)
      A Lubella ma pełnoziarniste makrony już długo, z tego co wiem. Drugie które kupuje to takie w ciemno zielonych opakowaniach z TESCO, te na pewno w UK są :)

      Usuń
    2. tesco niestety mam daleko za miastem :( orientujesz się może jakie są rodzaje pełnoziarnistych makaronów z lubelli- tylko penne i fusilli, czy np. tagliatelle i łazanki też? :) bo te pierwsze dwa da się jeszcze jakoś u mnie wykombinować :)

      Usuń
    3. Kupowałam jeszcze spaghetti, tagliatelle i takie malutkie kokardki.

      Usuń
  4. Wszystko, co lubię :) A prezent naprawdę sympatyczny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapachniało jesienią :) Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  6. makaron wymiata w dniu dzisiejszym. świętujmy z nim!
    ale pyszne danie ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasto marchewkowe, może rozważysz jaką opcję light na blogu? ;>

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja znowu przegapiłam dzień tematyczny, ehh!

    OdpowiedzUsuń
  9. już 7 raz wracam do tego przepisu, koniecznie muszę sobie ta pastę zrobić albo w pon albo we wtorek.

    OdpowiedzUsuń
  10. This pasta recipe looks absolutely delicious and is perfect for celebrating World Pasta Day! I appreciate the simple yet flavorful combination of ingredients. Divorcio Colaborativo Nueva York Your love for pasta is infectious, and I can't wait to try this dish. Thanks for sharing this delightful recipe!

    OdpowiedzUsuń
  11. "Makaron z pomidorami, grzybami i rukolą" is an Italian culinary masterpiece that combines tomatoes, mushrooms, and arugula, creating a harmonious symphony of flavors. It showcases the simplicity of Italian cuisine and is sure to become a favorite. ¿Quién Recibe el Anillo de Compromiso en un Divorcio Nueva York?

    OdpowiedzUsuń