sobota, 6 października 2012

Pełnoziarnisty makaron z porem i makrelą.

Pamiętacie Lekką zapiekankę z makrelą i porem? Ostatnio naszła mnie na nią ogromna ochota. Makrela w lodówce, por leży i czeka na wykorzystanie, więc czemu nie? Problem był tylko z czasem, więc zamiast robić zapiekankę postanowiłam po prostu zrobić szybszą wersję - makaron z "sosem". Wyszedł naprawdę smaczny i szybki obiad.
Przepis na 2 porcje:
200g makaronu pełnoziarnistego
1/2 średniej wędzonej makreli
1 średni por
3 ząbki czosnku
2 czubate łyżki kremowego serka (kanapkowy)
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka parmezanu

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pora pokrojonego w cieniutkie paseczki. Smażymy kilka minut. Dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie obraną makrelę. Odlewamy 1/2 szklanki wody z garnka w którym gotuje się makaron (pod koniec gotowania). Wlewamy wodę na patelnię, dodajemy serek, pieprz i dokładnie mieszamy. 
Makaron odcedzamy i od razu wrzucamy na patelnię. Całość mieszamy i smażymy chwilkę. Po nałożeniu na talerze posypujemy każdą porcję 1/2 łyżeczki parmezanu.

18 komentarzy:

  1. Pyszne połączenie, bo akurat wszystko lubię - i makrelę, i pora, i makaron oczywiście. Dodałabym tylko więcej sera :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Wypróbuję :-)

    xoxo

    OdpowiedzUsuń
  3. kurcze w życiu bym nie pomyślała, że takie połączenie może dobrze smakować. A i makrelę i por uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedno z moich ulubionych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wlasnie kupilam makrele i zapisalam przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Makaron z makrelą bardzo lubię, a dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny miks. Kocham pory w takich połączeniach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z makrelą? nigdy nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zagłosowałam dzisiaj na wszystkie Twoje przepisy w konkursie 24/7 :) wcześniej nie zwróciłam uwagi że mogę poprzeć 5 a nie tylko 1 :)
    Mam nadzieję, że wygrasz bo bardzo lubię tutaj zaglądać.
    I czekam na kolejną akcję ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! Bardzo lubię makrelę nietradycyjnie, nie do kanapki... Do tej pory głównie w zapiekance ziemniaczanej. Ale ten makaron już z opisu i zdjęcia zupełnie mi odpowiada i go na pewno przygotuję!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pora z czosnkiem pyszne pasuje do spagetti carbonara czuli boczku...z makrelą niestety niebardzo mi smakowało...włśnie zjadłam,niepolecam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Czym można zastąpić serek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietaną, śmietanką.

      Usuń
    2. Wzięłam serek wiejski, bo śmietanę akurat zjadłam dzień wcześniej, ale i tak jest pyszne :)

      Usuń