środa, 24 października 2012

Zupa dyniowa z chili i miętą.

Zupa-krem z dyni pojawia się chyba na wszystkich możliwych blogach, nie tylko kulinarnych. Ile osób, tyle wersji tej popularnej zupy. Nie dziwię się zupełnie tej dyniowej obsesji.  Dynia to bardzo wdzięczne warzywo - można zrobić z niego tak wiele pysznych rzeczy - ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia.
Zupa dyniowa to świetne danie na jesienne wieczory, bo świetnie rozgrzewa. Polecam zamrozić lub zawekować kilka słoiczków dyniowego puree w niewielkich porcjach - na zimę taka zupa będzie idealna.
KREMOWA ZUPA DYNIOWA
przepis na 2 porcje:
1 szklanka domowego bulionu warzywnego
2 szklanki dyniowego puree (przepis tutaj)
garść listków mięty
kawałek papryczki chili
1/4 łyżeczki indyjskiego curry
garść pestek dyni
sól morska
pieprz

Podgrzewamy bulion, dodajemy puree z dyni i zagotowujemy. W tym czasie siekamy drobno miętę i papryczkę chili. Ilość papryczki zależy od naszej tolerancji ostrości i samej papryczki.
Przyprawiamy zupę solą morską, szczyptą pieprzu i curry. Dodajemy miętę i chili, gotujemy pięć minut na malutkim ogniu. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. 
Zupę podajemy posypaną uprażonymi pestkami dyni.

8 komentarzy:

  1. Co za pomysł! :) Takiej zupy dyniowej jeszcze nie próbowałam. Dodatek mięty mnie tu naprawdę zaintrygował.

    OdpowiedzUsuń
  2. Miety jeszcze nie dodawalam! Zupa dyniowa to chyba jedyna rzecz z dyni, ktora pojawia sie na moim stole kazdej jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupę z dyni bardzo lubię, a taka wersja również bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię Twój blog. ;) często tu zaglądam i dodałam Cie do moich inspiracji na blogu. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No, no-ta mieta to niezła innowacja...

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo zachęcająco, poza tym chilli.., bardzo lubię;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...