środa, 14 listopada 2012

Kamis - Kulinarne inspiracje - Rozmarynowy kurczak.

Niedawno w ramach mocno niespodziewanej paczki dostałam od firmy Kamis zestaw nowych produktów do przetestowania. Mowa tu o zestawach przypraw Kulinarne inspiracje. Na pierwszy ogień wybrałam zestaw do przygotowania Rozmarynowego kurczaka z warzywami.
W związku z tym, że w mojej kuchni używam naprawdę dużo przypraw, to od razu stwierdziłam, że jak na 4 porcje, to tych przypraw wcale nie jest tak dużo. Zmniejszyłam ilość porcji do 3, a ilość mięsa do około 750 g. Po obiedzie Facet stwierdził, że "trochę mało smaku w tym było" i to jest dobre podsumowanie. Myślę, że podaną ilość przypraw można spokojnie wykorzystać na 2 porcje - jeśli lubimy jedzenie mocno przyprawione. Jednak za proponowaną cenę, czyli podobno ok. 5 zł (w sklepie typu Społem zestawy kosztują 6 zł) to troszkę sporo, jak na przyprawy do jednego obiadu dla dwóch osób.
Moją wskazówką jest również inne pokrojenie cebulek niż w przepisie. Te w ćwiartkach były niejadalne - dały przyjemny aromat, ale nie dało się ich zjeść. Lepszym wyjściem byłoby pokrojenie cebuli w piórka.
Kolejnym zarzutem Faceta była słodka fasolka - myślę, że lepiej byłoby skarmelizować tylko marchewkę, a fasolkę zblanszować w osolonej wodzie przez około 2 minuty. Poniżej podaję przepis wzbogacony o moje modyfikacje, oparty na przepisie z opakowania Kamis Kulinarne Inspiracje - Rozmarynowy kurczak z warzywami.
ROZMARYNOWY KURCZAK Z WARZYWAMI
przepis na 2 porcje:
zestaw przypraw Kamis Kulinarne inspiracje - Rozmarynowy kurczak z warzywami
500 g udek z kurczaka
1 łyżeczka soli
1 duża cebula
130 g marchewki typu baby
200 zielonej fasolki szparagowej
3 średnie ziemniaki
1 płaska łyżeczka cukru
2 łyżeczki oleju

Udka kurczaka nacieramy solą i odstawiamy. Jeśli używamy mrożonej marchewki i fasolki rozmrażamy je wcześniej. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę 2-3cm, dodajemy łyżeczkę oleju, sól, dodajemy rozmaryn i mieszamy. Cebulę kroimy w piórka.
Kurczaka obsmażamy ze wszystkich stron na oleju, po czym przekładamy do miski, dodajemy paprykę, tymianek i połowę czosnku. Na patelni po usmażeniu kurczaka karmelizujemy cukier. Dodajemy marchewkę i cebulę, smażymy je przez 3 minuty. Fasolkę zanurzamy na 2 minuty w osolonym wrzątku, po czym odcedzamy. W misce mieszamy razem fasolkę, marchewkę z cebulką, oregano i pozostałym czosnkiem.
W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie warzywa. Na warzywach układamy na przemian ziemniaki i kurczaka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut.
Dzięki uprzejmości firmy Kamis już jutro na moim blogu ruszy konkurs, w którym do wygrania będą zestawy Kulinarnych Inspiracji oraz blender! Zapraszam.

4 komentarze: