sobota, 22 grudnia 2012

Tarta z łososiem, porem i serem bursztyn.

Wiem, że zapewne poszukujecie teraz świątecznych przepisów. Że w głowie Wam głównie barszczyki, uszka, pieczone mięsa i piernikowe wypieki. Nie mam niestety swoich przepisów z zeszłego roku (nie prowadziłam wtedy jeszcze bloga), a nie chcę robić wszystkich potraw świątecznych dwukrotnie - raz na bloga, a następnie raz na Święta. 

Dlatego dzisiaj mam dla Was... tartę. Pomysł na nią powstał w ramach współpracy z Paulanerem - poproszono mnie o przygotowanie potrawy pasującej do piwa. Od razu upatrzyłam sobie Paulanera Hefe-Weissbier Naturtrueb, czyli jasne piwo pszeniczne. Jest delikatnie w smaku, ma lekki kwiatowo-owocowy aromat. Moim zdaniem idealnie pasuje do dań z ryb lub drobiu, do wszelakich zapiekanek, do serów. Jest znakomite w połączeniu z potrawami o wyrazistym, ostrym smaku. Jest to jedno z moich ulubionych piw - jest lekkie, delikatne w smaku i nie ma goryczki. Jako dodatek do słonej i lekko pikantnej tarty sprawdziło się znakomicie! Osobiście polecam wypicie kilku łyków Paulanera na chwilę przed jedzeniem. Orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak świetnie pobudza nasze kubki smakowe, dzięki czemu możemy jeszcze bardziej cieszyć się pysznym smakiem potrawy.
TARTA Z ŁOSOSIEM, POREM I SEREM BURSZTYN
przepis na formę do tarty 24 cm
1 szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie mieszana pszenna, żytnia i orkiszowa)
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki otrębów
1 jajko
 50 g zimnego masła
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli

Siekamy wszystko razem w misce, lub (ja tak wolę) ucieramy łyżką. Następnie szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i chowamy na 30 minut do zamrażalnika lub na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy lub po prostu wylepiamy formę do tarty. Jeśli takiej nie posiadamy to można użyć zwykłej tortownicy. Kładziemy arkusz papieru do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 15 minut. Zdejmujemy fasolę i papier. Odstawiamy do przestygnięcia.

Farsz:
150 g wędzonego łososia
1 średni por
70 g sera bursztyn
3 jajka
2 łyżki śmietany
3 łyżki jogurtu naturalnego
130 ml mleka
dwie szczypty soli
1/2 łyżeczki płatków chili
1 łyżeczka ulubionych ziół
świeżo mielony pieprz

Pora kroimy w cienkie półplasterki. Najpierw podsmażamy go na odrobinie masła, a następnie dusimy w 1/3 szklanki piwa (lub białego wina,  ewentualnie wody) do miękkości. Ser drobno kroimy lub ścieramy na tarce. Łososia rwiemy w palcach na kawałki. Na podpieczony spód rozkładamy 2/3 porcji sera, pora i łososia. 
W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy wszystkie pozostałe składni. Całość dokładnie mieszamy. Zalewamy tartę i wkładamy ją do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach - do całkowitego ścięcia masy jajecznej i ładnego przyrumienienia.
Dlaczego zdecydowałam się reklamować Wam piwo? Bo piwo, w umiarkowanych ilościach, jest zdrowe! Pół litra piwa zawiera 10% dziennej dawki witaminy B2. 18% witaminy B6. Ponad 30% witaminy PP. Zawiera też: 25% dziennego zapotrzebowania na magnez i 20% na fosfor oraz 10% na potas. Piwo świetnie działa na: nerki, skórę i włosy, układ krążenia. Warto wspomnieć, że piwo Paulaner Hefe-Weissbier, dzięki brakowi filtracji zawiera więcej wspomnianych witamin i mikroelementów. Dodatkowo porównując te same pojemności, piwo jest mniej kaloryczne od wytrawnego wina. 

8 komentarzy:

  1. Tarta i niemieckie piwko... Lubię to! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka pyszna tarta ;) łosoś to smaczna ryba ,jedna z moich ulubionych ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. tez miałam okazje współpracować z Paulanerem :) ciekawą propozycje stworzyłaś :) a piwo jest pyszne, choć ja wole to ciemne... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I dowiemy się.. że przecież wszystko w umiarkowanych ilościach jest zdrowe. A taka tarta tym bardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Piwo jest dobre na wszystko! Pszeniczne ma charakterystyczny smak, lekko kwaskowy, myślę że to udana kompozycja.

    OdpowiedzUsuń
  6. marze o tej tarcie, ale na razie lepie pelnoziarniste pierogi, po swietach cos tak lekkiego na pewno sie przyda :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...