niedziela, 20 stycznia 2013

Batoniki amarantusowe.

Dzięki współpracy z firmą Ekoprodukt, mam w domu niemały zapas amarantusa. Ze względu na jego walory zdrowotne, staram się go jeść jak najczęściej. Dodaję go do owsianek, domowego musli, deserów i ciasteczek, a jednak mój zapas nie maleje. Tym razem postanowiłam zrobić słodkości, których głównym składnikiem będzie amarantus - padło na amarantusowe batoniki. Przepis pochodzi z bloga Trufli, z małymi modyfikacjami.
BATONIKI AMARANTUSOWE
przepis na 10 kwadratowych batoników
40 g mąki pełnoziarnistej
1/3 łyżeczki sody
65g poppingu z amarantusa 
40g roztopionego masła
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
25 g suszonych wiśni
25 g suszonych śliwek
50 g  syropu z agawy
25 g orzechów laskowych
25 g słonecznika
1 duże białko
25 g płatków owsianych górskich
szczypta soli morskiej

Wszystkie składniki mieszamy w misce. Przesypujemy je do keksówki (20x12) wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno ugniatamy, wyrównując powierzchnię. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, przez około 25 minut - na złoty kolor. Odstawiamy do przestudzenia, po czym kroimy na kawałki. Przechowujemy szczelnie zamknięte w puszce lub słoiku.

29 komentarzy:

  1. przekąsiłabym coś zdrowego i słodkiego z ochotą!
    pozdrawiam!
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne są takie zdrowe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie się prezentują i pewnie tak samo świetnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Haha, także mam dużo amarantusa i miałam ochotę coś z niego upichcić. Szukałam przepisów na różnych blogach i wpadło mi do glowy by wejść Feed Me Better, bo tutaj było kilka przepisów z amarantusem. I jak na zawołanie najnowszy amarantusowy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kolejny przepis do wyprobowania ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały pomysł i ciekawy przepis. Aż ślinka leci.

    OdpowiedzUsuń
  7. idealna przekąska do pracy
    bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  8. czy można czymś zastapic popping z amarantusa i czym on się różni od amarantusa ekspandowanego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popping to właśnie ekspandowany.
      Jeśli się chce zamieniać to chyba jednak trzeba poszukać innego przepisu na batoniki musli.

      Usuń
  9. Bardzo profesjonalny blog o odchudzania, pełno cennych porad. Zapraszam na naszą stronę internetową poświęconą zagadnieniu odchudzania. Odnajdziecie tam mnóstwo fachowych artykułów, dotyczących zarówno diety jak i treningu. Tylko u nas znajdziecie tabele kalorii oraz kalkulator idealnej wagi.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis na batoniki muszę go kiedyś wypróbować , to jest batonik , a nie te cukrowe badziewia ze sklepu :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ekstra , uwielbiam takie zdrowe batoniki ,z chęcia je zrobię ;d

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają bosko! Pierwszy raz o tym słyszę ale bardzo chętnie pogłębię temat... bo uwielbiam takie zdrowe batoniki {ale nie te ze sklepowych półek}
    Tylko gdzie taki amarantus dostać? Internet?
    Pozdrawiam =)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sklepy ze zdrową żywnością lub takie działy w hipermarketach też już są zaopatrzone w amarantus :)

      Usuń
    2. Muszę poszperać! Bo mi ogromniastą ochotę zrobiłaś na takie batoniki =)
      Dzięki za szybką odpowiedź!

      Usuń
  13. uwielbiam tu zaglądać i podziwiać te piękne zdjęcia :)świetny blog, świetne przepisy i wszystko dopracowane :) mam pytanie, czy używasz jakiegoś specjalnego oświetlenia do fotografowania potraw? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio korzystam z dodatkowego oświetlenia - te zdjęcia jednak zostały zrobione przy dziennym świetle, którego ostatnio niestety jest niewiele :)

      Usuń
  14. o, już wiem co zrobić z amarantusa! ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. mmm wyśmienite. Może polecisz mi gdzie najlepiej kupić amarantus?
    chętnie go wypróbuję wraz z Twoim pysznym przepisem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam sklep inetrnetowy firmy Ekoprodukt http://sklep.ekoprodukt.pl/ lub sklepy ze zdrową żywnością lub hipermarkety (dział zdrowa żywność) :)

      Usuń
  16. muszą odwiedzić ten sklep , ciekawe jak z cenami Jak zawsze z miła chęcią powracam na twojego bloga i jak zawsze Zaapraszam na mojego bloga , gdzie znajdują się efekty mojej diety , walką z dietą i nie tylko :)
    oczywiscie blog między innymi o podróżach , mam nadzieje że wpadniesz na mojego bloga i będziesz mnie wspierać w mojej diecie .http://perfektbin.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. mam ważne pytanie, a czy mogę CZYMŚ zastąpić syrop z agawy :( no oo, nie mam możliwości kupna na razie, a muszę wypRRRóbować przepis :) mniam mniam :) proszę o odpowiedź:)!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aa, zamiast syropu z agawy lepiej dać miód czy też syrop klonowy może ?

      Usuń
    2. Mozna i tym i tym. Sama kiedys zastepowalam miodem.

      Usuń
  18. czy zamiast syropu z agawy/miodu można dodać stewię w płynie?
    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  19. Całkiem fajne takie batoniki. Ciekawe ile mają takie domowej roboty daty przydatności ;)

    OdpowiedzUsuń