piątek, 4 stycznia 2013

Piernikowa owsianka (orkiszówka?)

Zostały Wam jeszcze jakieś pierniczki po świętach? Schowane do puszki lub słoika i nieco zapomniane? Idealnie nadadzą się, jako dodatek do śniadaniowej owsianki - nadając jej słodycz i piernikowy posmak. Do tego suszone wiśnie i znowu mamy najpyszniejszą owsiankę na świecie :)
ORKISZÓWKA Z PIERNICZKAMI
przepis na 1 porcję
4 łyżki płatków orkiszowych
1 łyżka otrębów
1 płaska łyżeczka mielonego lnu
1 łyżka suszonych wiśni (lub żurawiny)
1 łyżka syropu z agawy
2 pierniczki

W garnuszku podgrzewamy mleko i wodę. Gdy płyn będzie już ciepły wsypujemy płatki orkiszowe, otręby, len mielony i pokrojone suszone wiśnie. Gotujemy kilka minut na malutkim gazie. Dosładzamy syropem z agawy. Zdejmujemy garnuszek z gazu, przykrywamy przykrywką i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie przekładamy owsiankę do miseczki, dodajemy pokruszone pierniczki.

12 komentarzy:

  1. Śliczna miseczka. A co do pierniczków to lubię kawę zmiksowaną z nimi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam. Też wykorzystuję pokruszone pierniczki do słoikowych śniadań. Idealny dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. chciałabym Ci bardzo podziękować za cudowny przepis na pierniczki:) wszystkim w domu bardzo smakowały, nawet temu najmłodszemu domownikowi!
    porównuję do wina - czym "starsze" tym lepsze. wczoraj zjadłam ostatnie, a jeszcze kilka wisi na choince:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydał i że tak smakowały pierniczki :)

      Usuń
  5. Ale apetycznie wygląda ta owsianka, pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie podana, aż mi zapachniało;)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszna i zdrowa. wspaniałe śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  8. kocham takie owsianki <3 pycha !

    OdpowiedzUsuń
  9. Wiśnie zastąpię suszoną śliwką i robię jutro na śniadanko, takie dobre niedzielne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. I would love to try this unique recipe. Happy New Year from India!

    OdpowiedzUsuń