środa, 13 lutego 2013

Walentynkowe trufle czekoladowe.

Nie ma chyba lepszej okazji do zrobienia klasycznych, czekoladowych trufli niż Walentynki. Własnoręcznie przygotowane, przepyszne smakołyki, są świetnym prezentem dla kogoś, na kim nam zależy. Mało jest takich słodkości, którym zupełnie nie potrafię się oprzeć - a trufle właśnie takie są. Najlepsze niedługo po wyjęciu z lodówki, zewnętrzna warstwa czekolady powoli rozpływa się w ustach, odkrywając miękkie, czekoladowo-śmietankowe wnętrze. Czysta błogość.
KLASYCZNE CZEKOLADOWE TRUFLE
200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70%
5 łyżek śmietanki kremówki
1 łyżka syropu z agawy lub miodu


100 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Stopniowo dolewamy śmietankę, jednocześnie mieszając masę trzepaczką. Dodajemy miód lub syrop z agawy i mieszamy, aż całość się połączy. Masę studzimy, a następnie schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
Rozpuszczamy drugie 100 g czekolady w kąpieli wodnej, po czym odstawiamy do przestudzenia - tak, aby nie była już gorąca, ale nadal płynna. Przygotowaną masę nabieramy łyżeczką, formujemy kulki. Każdą kulkę nabijamy na wykałaczkę i obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie. Ja dodatkowo robiłam wzorki widelcem na boku czekoladek. Wygodnie jest wbić wykałaczkę, np. w ziemniaka i wstawić do lodówki. Gdy czekolada zastygnie, zdejmujemy trufle z wykałaczek i schładzamy w lodówce przynajmniej przez kilka godzin. Przechowujemy również w lodówce.

8 komentarzy:

  1. a wiesz ,że się właśnie zastanawiałam nad zrobieniem trufli na jutro dla moich kochanych koneserów czekolady ;) świetny przepis u ciebie i ślicznie ci wyszły ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. kurcze, uwielbiam Cię za ten przepis! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mm pysznie wyglądają:) rewelacja jak dla mnie:) muszę spróbować, nigdy nie robiłam trufli sama:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jedynie trufle jadłam w wersji alkoholowej. Obecnie moją jedyną dozwoloną słodyczą jest gorzka czekolada (którą uwielbiam) i widzę, że Twoje trufle są godne spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ja chece te trufle.. wygladaja wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie domowe bardzo fajnie zastępują bombonierki kupne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prześliczne Ci wyszły :)
    Uwielbiam domowe trufelki, muszę zacząć częściej je przygotowywać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. 52 years old Software Engineer IV Ferdinande Dilger, hailing from Nova Scotia enjoys watching movies like Iron Eagle IV and Photography. Took a trip to Historic Fortified Town of Campeche and drives a Jaguar D-Type. witryna internetowa

    OdpowiedzUsuń