piątek, 22 marca 2013

Kasza jaglana zapiekana pod otrębową kruszonką.

Już chyba pisałam gdzieś, że nie mogłabym obyć się bez słodkości. Dlatego, bardzo często jeden z moich posiłków jest w wersji na słodko. Jednocześnie dbam, aby był to pełnowartościowy posiłek, a nie puste kalorie, po których zaraz będę głodna. Moje miasto znowu zasypane, a to taki idealny, ciepły deser na osłodę kolejnego zimowego dnia, gdy wszyscy chcielibyśmy widzieć już wiosnę.
ZAPIEKANA KASZA JAGLANA
przepis na 1 porcję - około 350 kcal
50 g kaszy jaglanej
garść śliwek (u mnie mrożone)
10 g orzechów pecan
3 łyżeczki otrębów
1/2 płaskiej łyżeczki miodu
1/2 płaskiej łyżeczki masła


Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po lekkim przestudzeniu mieszamy ją ze śliwkami (w moim przypadku wcześniej rozmrożonymi) i posiekanymi orzechami. Można osłodzić według uznania, ja nie miałam takiej potrzeby. Szykujemy kruszonkę: rozcieramy palcami otręby z miodem i masłem. W naczynku żaroodpornym układamy kaszę wymieszaną ze śliwkami, posypujemy kruszonką. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 15 minut. Podajemy z jogurtem.

17 komentarzy:

  1. ciekawe połączenie, wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis na śniadanie ;D nie ma to jak zdrowa jaglanka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczę, kolejny przepis "do zrobienia"... Czasu mi zabraknie! :D Ale dziękuję, bo wygląda pysznie^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi pasuje Twoja propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podoba mi się ten przepis :) To taki deser, którego niemożna nazwać niezdrowym. Na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  7. super sprawa, też chcę piec takie cudeńka, ale muszę zakupić odpowiednie naczynko. Na takim dużym jak mam nie ma sensu...

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapisuję przepis, uwielbiam otrębowe kruszonki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne na słodkie, ale i syte śniadanie! Zdecydowanie do wypróbowania! Mniam! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm, kruszonka wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. mniaaaaaaaaaaaaam!:)
    ja robiłam ostatnio kruszonkę i jadłam ją z jogurtem naturalnym na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda jak doskonała propozycja na niedzielne śniadanie. Zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny pomysł, podoba mi sie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale pysznie musiało być, i pewnie pachniało pięknie śliwkowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam takie zdrowe słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  16. Genialne, na pewno bede czesto wykorzystywala ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...