niedziela, 28 kwietnia 2013

Grillowany kurczak na szpinaku.

Kolejny przepis z cyklu "pomysł na obiad". Kurczak gości w moim menu codziennie, więc staram się przygotowywać go na różne sposoby, żeby mi się nie znudził. Jednym z moich ulubionych jest prosty kurczak grillowany. Oprószony solą, pieprzem, czosnkiem i przyprawą do kurczaka. Jeśli chodzi o przyprawy - często kupuję gotowe mieszanki, ale koniecznie naturalne. Takie, które nie zawierają glutaminianu sodu, konserwantów, żadnych "E" i tym podobnych. Tylko mieszanka ziół i przypraw. Ewentualnie sól. Jedną z moich ulubionych jest seria Natur firmy Vegeta - bardzo często używam ich przyprawy do ziołowego kurczaka. Pamiętajcie, żeby czytać skład na produktach, nawet na mieszankach przypraw, - one również potrafią skrywać w swoim składzie niespodzianki. 
GRILLOWANY KURCZAK NA SZPINAKU 
Z MIZERIĄ I RYŻEM BASMATI
180 g filetu z kurczaka
czosnek granulowany
przyprawa do kurczaka
sól morska
pieprz 

Pierś z kurczaka rozbijamy (szczególnie w grubszej części), aby smażył się równo. Oprószamy go solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i dowolnymi przyprawami. Odstawiamy na piętnaście minut. Następnie grillujemy kurczaka na patelni grillowej z obu stron, na ładny złoty kolor.

120 g szpinaku (mrożony liściasty)
ząbek czosnku
5 g masła
6 łyżek mleka
sól morska
pieprz
gałka muszkatołowa (szczypta)

Rozmrażamy szpinak na patelni, na małym gazie. Gdy się rozmrozi dodajemy masło, mleko i posiekany czosnek. Często mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy przez około pięć minut.

1 ogórek zielony
1/2 cebulki
1 łyżka śmietany jogurtowej 9%
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól morska
pieprz

Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Mieszamy w misce ze śmietaną, jogurtem i przyprawami.

Grillowanego kurczaka (180 kcal)  podajemy na duszonym szpinaku (65 kcal) z mizerią (55 kcal) oraz z ryżem basmati (50 g - 172 kcal). Kaloryczność dania to 472 kcal.

11 komentarzy:

  1. mniam, chętnie zjadłabym taki pyszny obiadek <3 uwielbiam szpinak i tak smacznie przyrządzonego kurczaka - ekstra !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlatego ja generalnie nie ufam mieszanką i wolę zmieszać przyprawy sama, choć jednak czasem i z tych kupnych korzystam

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem Mamie, żeby kiedyś zrobiła taką wersję :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ohohoo już wiem co niedługo zagości na moim stole :D

    OdpowiedzUsuń
  5. kurczak i szpinak to świetne połączenie:)
    prawda, trzeba czytać składy, ostatnio coraz więcej niespodzianek...

    OdpowiedzUsuń
  6. ja dzisiaj zaliczyłam pierwszego grillowanego kurczaczka w sezonie :) ten smak ... mmm ! a na szpinaczku też musi być świetny

    OdpowiedzUsuń
  7. To jest mój ulubiony zestaw. Grillowany kurczak i dobrze przyrządzony szpinak. Nigdy nie żałuję czosnku, pieprzu i gałki muszkatołowej. Teraz muszę spróbować jeszcze z mizerią, wydaje się że pasuje idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Haha jakbyś czytała w moich myślach - kurczak szpinak mizeria - uwielbiaaaaammm

    OdpowiedzUsuń
  9. przepysznie! Do szpinaku dodałam więcej czosnku i sól- wyszło rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zgadzam się z Pauliną do kurczaka dodałbym więcej czosnku, a do samego szpinaku sera feta ;D

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...