środa, 8 maja 2013

Sałatka z zielonymi szparagami i jajkiem.

Obsesja szparagowa znowu się zaczęła. Aż sama się dziwię, że odkryłam je dopiero w zeszłym roku - od tamtej pory są jednym z moich ulubionych warzyw. Pyszne w każdej postaci - na pizzy, w risotto czy w tarcie. Grillowane, duszone, pieczone czy gotowane - uwielbiam je wszystkie. Dzisiaj mam dla Was pyszną sałatkę ze szparagami, kurczakiem i jajkiem. Odkąd odkryłam jak świetnie spisuje się ugotowane jajko w sałatce - bardzo często wykorzystuję ten trik. Jajko świetnie zastępuje sos. Sałatka jest szybka, jednak wymaga przygotowania kilku składników w tym samym czasie. Polecam - jest pyszna, sycąca i zdrowa.
SAŁATKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI
przepis na 1 porcję
8 szparagów
150 g mięsa z piersi kurczaka
1 jajko
50 g makaronu pełnoziarnistego
2 suszone pomidory
4 pomidorki koktajlowe
1 łyżeczka masła klarowanego


Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym samym czasie kroimy mięso z kurczaka w kostkę, oprószamy je solą, pieprzem i dowolnymi ziołami (u mnie prowansalskie), po czym smażymy mięso na patelni. Jajko możemy przygotować na dwa sposoby - albo po prostu ugotować je na miękko (wkładamy do wrzątku i gotujemy 4 minuty), albo w koszulce (wbijamy jajko do szklanki, po czym przelewamy na wrzątek z octem). Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki, myjemy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki - główki odkładamy osobno. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy nóżki szparagów i smażymy je często mieszając przez 3 minuty. Po tym czasie dorzucamy główki, oprószamy szparagi solą i smażymy następne 2-3 minuty. W miseczce układamy: makaron, kurczaka, pokrojone w paski pomidory suszone, pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe, szparagi. Na wierzch kładziemy jajko i od razu pałaszujemy :)

27 komentarzy:

  1. Nie miała pomysłu na obiad;) Juz mam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez co roku czekam na szparagi :)
    Pieknie wyglada ta salatka.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja nigdy nie jadłam szparagów, wiesz? ale w tym roku postanowiłam definitywnie to zmienić! :) do tej zmiany na pewno wykorzystać Twoją sałatkę, podoba mi się. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. chyba zacznę jeść tak jak ty ,twoje potrawy coraz bardziej mnie zachwycają! zdecydowanie muszę zakupić szparagi i zrobić tak cudowną sałatkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna wiosenna konkretna sałatka, czego chcieć więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ma w sobie wszystko co lubię, pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja sezon szparagowy zamierzam dopiero zacząć :) pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam szparagi. Z jajkiem rewelka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie!
    Wypróbuję.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda świetnie! Konkret czyli mięsko i trochę zielonego czyli to co lubie najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, świetna wiosenna sałatka z gatunku tych pożywnych :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam Cię. jesteś dla mnie taką inspiracją z motywacja jeszcze większą,to dzięki Tobie mimo że już po diecie prawie jem zdrowo i nie ciągnie mnie do "śmieci" to dzięki Twoim przepisom moje obiady nie wyglądają wiecznie tak samo,to wszystko dzięki Tobie i Twojej kreatywności,dziekuje :)
    A mam pytanie w sumie jeszcze.. możesz powiedzieć mi tak w przybliżeniu ile powinna jadać osoba ćwicząca 4 razy w tygodniu (killer,turbo) waga kurde nie wiem około 55 kg/166 wzrost ?:)
    Z góry dziekuje jak i za odpowiedź tak i za to co dla nas robisz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 2300 kcal dla utrzymania wagi - polecam kalkulatory zapotrzebowania kalorycznego w internecie :)

      Usuń
  13. a do zrzucenia tak około 0,5 kg na tydzień? 1800 myślę że styknie przy ćwiczeniach ?:)
    Mam też pytanie dotyczy ono miesiączki..jak myślisz czym moze byc spowodowany zanik ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej jest zmniejszać kalorie co tydzień o sto kalorii, 1800 - 1900 powinno być w porządku. A jeżeli chodzi o zanik miesiączki - koniecznie zgłoś się do lekarza.

      Usuń
  14. byłam.. ale dziekuje za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z doświadczenia wiem, że lekarz bywa lekarzowi nierówny - mam różne doświadczenia z ginekologami. Większość się nie interesuje, wizyta trwa minutę i wypisuje receptę. Ciężko trafić na innego. Ale szukaj, aż znajdziesz takiego, który pomoże :)

      Usuń
  15. Wygląda cudownie. A ile to ma kcal?

    OdpowiedzUsuń
  16. Pierwszy raz w życiu będę robiła coś ze szparagami :) nie musze ich gotować wcześniej? Pytam jako totalny szparagowy laik:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz do wyboru: albo gotować, albo grillować, albo smażyć, a pewnie i zapiekać :) U mnie są smażone na patelni, to im wystarczy :)

      Usuń
  17. chętnie bym to u siebie zrobiła, ale niestety nie mam szparagów;(((

    OdpowiedzUsuń
  18. zrobiłam:) pyyychaaaa :):):) Wielkie dzięki za wszystkie przepisy:) Są mega rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  19. Szparagi zakupione..będzie się dzis działo w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  20. W tym roku postanowiłam w końcu spróbować szparagów !! I do tego spróbuję przyrządzić je samodzielnie ;-) Skorzystam z przepisu - mam nadzieję, że mi się uda. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja odkryłam szparagi dopiero w tym roku, i też się sobie dziwię :) Nominowałam Cię do Liebster Award :) http://projektkobiecosc.blogspot.com/2013/05/liebster-award.html

    OdpowiedzUsuń
  22. Rewelacja moja ukochana sałatka ze szparagami. Pierwszy raz zrobiłam rok temu i zakochałam się w sałatce i szparagach. Sezon 2014 na szparagi rozpoczęłam właśnie tym daniem. Polecam. Pyszne i zdrowe, dobry pomysł na obiad lub do zabrania do pracy.

    OdpowiedzUsuń