niedziela, 2 czerwca 2013

Pieczona dorada. /Co na obiad?

Należę do osób, które nie przepadają za standardowym zestawem do ryby, czyli cytryną i pietruszką. Nienawidzę cytryny do ryb! Mój ulubiony zestaw to czosnek i bazylia - polecam wypróbować. Tak naprawdę niekoniecznie musi to być dorada. Tak samo przygotowuję pstrąga, ale jak wszyscy wiedzą dorada była na promocji w znanym sklepie na "L". Dorada jednak bardzo przypadła mi do gustu - ma duże ości, które łatwo się wyciąga (nienawidzę ości!), ma chude, rozpływające się w ustach mięso. 
PIECZONA DORADA
przepis na 2 porcje
2 średnie dorady
30 g masła
3 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól morska
świeżo mielony pieprz
pieprz młotkowany z kolendrą
oliwa z oliwek

Miękkie masło rozgniatamy łyżeczką razem z posiekanym (lub przeciśniętym przez praskę) czosnkiem. Dodajemy posiekaną bazylię, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko rozgniatamy łyżeczką, mieszając. Masło odstawiamy na kilka minut do lodówki.
Dorady (wypatroszone) myjemy dokładnie i osuszamy ręcznikiem. W środku posypujemy pieprzem młotkowanym z kolendrą. Z masła formujemy w dłoniach dwa wałeczki, które wkładamy do ryby. Z wierzchu możemy jeszcze posypać młotkowanym pieprzem oraz układamy natkę pietruszki. Tak przygotowaną rybę odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wycinamy prostokąty z papieru do pieczenia.Na środku smarujemy je lekko oliwą, układamy rybę. Szczelnie zawijamy papier, tak jak cukierki. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozchylamy papier.

Rybę można również przygotować na grillowej patelni, pod przykrywką. Podajemy z ryżem i bukietem warzyw lub samymi warzywami. Jeśli podamy 50 g ryżu i dowolne warzywa to spokojnie zmieścimy się w 450 kcal.

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam doradę! Przepyszna ryba! Fajnie smakuje z ryżem i szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę dorada zachwyciła mnie swoim smakiem - dobrze, że sklep na "L" zrobił tę promocję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też jadłam doradę dzięki tej promocji i to był mój pierwszy raz z doradą. Dla mnie porównywalna jest do pstrąga, chociaż nie wiem czy nie lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis z pewnością do wypróbowania! Swoja drogą, właśnie zajadam się na obiad Twoim pęczotto z pieczonymi warzywami. :))

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny pomysł bardzo dobra rybka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. zdrowa rybka na obiad, to lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dorada do wypróbowania! Uwielbiam ryby, ale z dużą ilością cytryny ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. A nie za długo w piekarniku? Ja na patelni robiłem po 3 minuty z każdej strony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na patelni robię po 6-7 minut, ale w piekarniku znacznie dłużej. Przez pieczenie w papilotach jest nadal soczysta.

      Usuń
  9. ...swieza ryba - pyszna! Z cytryna ryby wszelkie duzo lepsze,ale juz po upieczeniu...

    OdpowiedzUsuń