środa, 12 czerwca 2013

Sałatka z grillowanym serem.

Nareszcie można pójść na targ i wrócić obładowanym siatami z pysznymi warzywami. Nic nie zachęca do sałatek tak bardzo, jak różnorodność dostępnych warzyw. Dlatego myślę, że w najbliższym czasie pojawi się na blogu sporo przepisów na sałatki. Natomiast z urlopu w Zakopanem udało mi się dowieźć do domu trochę pysznych oscypków. W tym biały niewędzony, który chciałam wykorzystać do sałatki właśnie. Grillowany jest naprawdę pyszny i świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami. Można też użyć wędzonego oscypka lub na przykład sera halloumi.
SAŁATKA Z GRILLOWANYM SEREM
przepis na 2 porcje
6 liści sałaty rzymskiej (lub innej)
1 duży pomidor malinowy
1 ogórek
1 mała młoda cebulka
10 szparagów
oscypek, bundz lub inny ser
2 łyżeczki oliwy z oliwek
sól morska
pieprz


Warzywa dokładnie myjemy. Szparagom odłamujemy twarde końcówki. Sałatę rwiemy na kawałki i rozkładamy na talerzach. Układamy pokrojonego w plasterki ogórka, pomidora i cebulkę. Szparagi grillujemy na patelni grillowej przez około 10 minut, często je mieszając. Ser kroimy na grube plasterki, każdy kroimy na pół. Ser krótko grillujemy z obu stron. Szparagi i ser rozkładamy na warzywach.

17 komentarzy:

  1. Uwielbiam Twoje przepisy! Bloga śledzę od niedawna, a wypróbowałam ich już całkiem sporo. Tak trzymaj :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Noc idzie, ja głodna i właśnie się sfrustrowałam... Ech.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo rzadko jadam ser, ale ta sałatka mnie zachwyciła! samo zdrowie, i pyszne składniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniała :) uwielbiam grillowany ser :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super połączenie wszystkich moich ulubionych smaków! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe składniki tam widzę. Sałatki z serami są moimi ulubionymi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tylko błagam nie łączmy pomidorów z ogórkami...
    Ale ogólnie przepis fajny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli do pomidorów i ogórka dodaje się oliwę, to wtedy już nie jest to słynne 'złe połączenie' ;P

      Usuń
    2. Dla mnie to nie ma znaczenia. Chodzi o to, że wtedy nie przyswaja się zawarta w pomidorach witamina C. Witaminy C przyjmujemy tyle w pożywieniu, że nie ma się tym co martwić.

      Usuń
  8. Zdjęcia są przecudowne, ogromny szacun!
    Smakowo - wymiękam, uwielbiam oscypki i wszystkie inne sery.
    Pozdrawiam,
    www.tysiagotuje.pl
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. o matko, wyglada wysmienicie !

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale ci zazdroszczę tych oscypków, tak dawno nie jadłam! *.*

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy jeszcze nie jadlam oscypka, sery lubie bardzo w kazdej postaci, ale chyba do Zakopanego bylo mi nie po drodze, jak do tej pory:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Co sądzisz o zamienieniu sałaty na świeży szpinak?

    http://therecipesfactory.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń