poniedziałek, 15 lipca 2013

Placki z cukinii i tuńczyka.

Cukinia z całą pewnością nie jest moim ulubionym warzywem. Jest raczej takim bezsmakowym "wypełniaczem", któremu trzeba nadać jakiś "kształt" - doprawić i odpowiednio połączyć. Dopiero wtedy ma sens. Zauważyłam, że ostatnio królują wszelakie placki z cukinii, więc postanowiłam się z wami podzielić moim przepisem. 
PLACKI Z CUKINII I TUŃCZYKA
przepis na 1 porcję - 4 duże placki
1 nieduża cukinia
1 puszka tuńczyka w wodzie
1 cebulka
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki lnu mielonego
2 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej
sól
pieprz


Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Przekładamy na sito, lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie odciskamy cukinię, aby pozbyć się nadmiaru wody. Przekładamy do miski. Dodajemy odsączonego tuńczyka, jajko, posiekaną drobno cebulkę i czosnek, mąkę i len mielony. Całość dokładnie mieszamy. Przyprawiamy masę solą i pieprzem, można też dodać ulubione zioła. W dłoniach formujemy okrągłe kotlety i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu.

Placki podałam z ryżem basmati (40g) i pysznym sosem czosnkowym z szałwią. Sos polecam, bo jest wyśmienity! Całość miała niecałe 500 kcal. 

SOS CZOSNKOWY
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki majonezu
2 ząbki czosnku
3-4 listki świeżej szałwii
sól morska i pieprz

Mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane liście szałwii. Doprawiamy do smaku, mieszamy i odstawiamy przynajmniej na 10 minut.

23 komentarze:

  1. świetne !! tuńczyka jak i cukinie lubię, więc pewnie w połączeniu smakuja jeszcze smaczniej ;D do tego idealna propozycja na zdrowy obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uważam, że cukinia jest świetną bazą do wielu dań. A placuszki z cukinii uwielbiam, chociaż robię je bez tuńczykowych dodatków. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja lubię cukinię, właśnie do takiego wykorzystania jest idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio bardzo często robię cukiniowe placuszki - czas na dodanie tuńczyka :) Na zdjęciu wyglądają bardzo apetycznie.
    A cukinia to dla mnie jedno z najlepszych warzyw, między innymi poprzez uniwersalność!

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm , pychotki

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale one apetycznie wyglądają na tym talerzu, cukinii z tuńczykiem jeszcze nie jadłam, ale wszystko przede mną: )

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się pomysł połączenia cukinii i tuńczyka.
    Z doświadczenia wiem że zmielone siemię zastąpi z powodzeniem jajka.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie mielony len zastępuje bułkę tartą. Nie mam potrzeby zastępowania jajka :)

      Usuń
  8. Ostatnio zebrałam mnóstwo cukinii na działce i właśnie zastanawiałam się co z nimi zrobię. Teraz już wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smaczny, zdrowy i pożywny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. robie dokladnie takie same hehe ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. wypróbowałam dzisiaj i są rewelacyjne!
    i ta szałwia w sosie też super:)

    OdpowiedzUsuń
  12. popoludniowa drzemka18 lipca 2013 17:11

    jak tylko urośnie moja cukinia - już tuż, tuż, to zrobię placuszki wg. Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja wersja blinów tuńczykowych, zawsze bez cukinii :-) Dzisiaj akurat zawitała do mojej kuchni, także będę próbować :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wypróbowane i z cukinią i z marchewką:) zjadłam z kaszka kuskus, ale objadłam się nie na żarty! :-D

      Usuń
  14. jestem uczulona na len - czym można go zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba można spróbować dać otręby.

      Usuń
  15. Właśnie je zrobiłam :) Co prawda troszkę zmodyfikowałam (nie miałam lnu mielonego), ale i tak wyszły przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  16. zrobiłam dzisiaj i jeszcze do nich wrócę- bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. robiłam dzisiaj ale z mąką gryczaną i pominęłam len bo nie miałam akurat. Przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...