czwartek, 22 sierpnia 2013

Dietetyczna zapiekanka z cukinii.

Wczoraj na blogu pojawił się przepis na sos pomidorowy ze świeżych pomidorów. Był on tak naprawdę wstępem do tego przepisu - na zapiekankę. Gdy mamy przygotowany sos, sama zapiekanka jest prosta i szybka w przygotowaniu. Można zjeść samą, można ją podać jako dodatek do mięsa, a można również dodać zmielone mięso do środka i w efekcie będziemy mieć dietetyczną lasagne.
ZAPIEKANKA Z CUKINII
1 średnia cukinia
8 łyżek sosu pomidorowego z tego przepisu
1 kulka mozzarelli 


Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Grillujemy je z obu stron na grillu lub patelni grillowej po około 2 minuty. Odkładamy do przestudzenia. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym, wykładamy warstwę cukinii, następnie znowu smarujemy sosem, przekładamy połową przygotowanej, posiekanej mozzarelli, kolejną warstwą cukinii, sosem i mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 15-20 minut (aż ser się ładnie zarumieni, a woda odparuje). 

25 komentarzy:

  1. pycha! pomysłowa zapiekanka, do tego taka prosta :) znakomity pomysł na zdrowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W te wakacje praktykuję to trio bardzo często :) Świetne także do polenty lub makaronu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zapiekanki z cukinii, są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię z grilla :) cukinię i bakłażana jeszcze ;)

      Usuń
  4. nic specjalnego;) cukinia wychodzi mi już bokiem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. JA korzystam póki jest tania :) W sumie jak ze wszystkim warzyw i owoców po kolei :P

      Usuń
  5. O ja właśnie szukałam czegoś takiego, wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeju! jak tylko wrócę do domu - ROBIĘ TO!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł na zdrowy obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dietetyczna i bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobiłam, ale woda nie odparowała mimo długiego pobytu w piekarniku i wyszła również bardzo dobra ale nie wyglądała tak apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dłużej zapiekankę podpiec - aż ta woda faktycznie odparuje. Dużo zależy też od tego, jak gesty sos mamy.

      Usuń
  10. Boszzzz, ja chcę jeść! Pragnę cię, zapiekanko.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dodaje do listy "Do spróbowania", zapowiada się smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja również dodaję do swojej listy - bardzo zdrowa forma zapiekani, super!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo smacznie. Polubiłam cukinię, więc pewnie skorzystam z przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Twoje potrawy wyglądają wyśmienicie! Jeśli chciałabyś wziąć udział w mojej akcji (było by mi bardzo miło) to zapraszam do siebie po szczegóły. http://kmlovetobefit.blogspot.com/2013/08/akcja-wtorek-i-czwartek-bez-miesa.html Tworzę Katalog Potraw Bez Mięsa. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. jakie to musi być pyszne! I proste w wykonaniu:) na pewno skorzystam

    OdpowiedzUsuń
  16. Wypróbowałam przez weekend! Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja też dokładnie tego szukałam, szybkie i bardzo proste. Chyba mogę do tego dorzucić paprykę, co?

    OdpowiedzUsuń
  18. a mi niestety wyszła konsystencja zupki:( chyba dlatego, że cukinia była mokra, bo nie mam patelni grillowej:( ale w smaku bardzo smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  19. ile moze mieć kcal ? ten przepis jest na 1 osobę ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Też tak robię - domowy ketchup który traktuję również jako sos, a później wykorzystuję do mnóstwa innych dań - stąd też pomysł żeby wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...