niedziela, 11 sierpnia 2013

Dietetyczny makaron z cukinią i kremowym sosem.

Ostatnio pierwszy raz zrobiłam prawdziwą carbonarę z surowym jajkiem. Czy lepsza od wersji spolszczonej ze śmietanką? Tego nie wiem. Jest inna i na pewno odchudzona. Sposób na kremowy sos postanowiłam wykorzystać w innym makaronie. Zaznaczam, że jeśli nie lubicie "płynących" jajek to ani ten sos, ani prawdziwa carbonara raczej nie jest dla Was. 
MAKARON Z CUKINIĄ
przepis na 1 porcję (400 kcal)
60 g makaronu pełnoziarnistego
150 g cukinii
2 plastry szynki parmeńskiej
1 ząbek czosnku
7 g startego parmezanu
1 jajko
1/2 łyżeczki oleju do smażenia
świeżo zmielony pieprz


Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka i przykrywamy.
Cukinię ścieramy na tarce, na grubych oczkach, przekładamy na sitko, lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Następnie odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Szynkę kroimy w cienkie paski. Czosnek dokładnie siekamy. Jajko najpierw należy sparzyć wrzątkiem. Następnie wbijamy je do miseczki i dobrze roztrzepujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej (u mnie z pestek winogron), wrzucamy cukinię i smażymy przez 2 minut, często mieszając. Dorzucamy szynkę i smażymy przez kolejną minutę. Wrzucamy czosnek, mieszamy. Dodajemy makaron i smażymy przez minutkę, po czym zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy połowę przygotowanego parmezanu i świeżo zmielony pieprz (dużo). Czekamy około minutę, po czym mieszając, wlewamy roztrzepane jajko. Dokładnie mieszamy, aby nie zrobiła się jajecznica - jajko nie może się ściąć, ma stworzyć kremowy sos. Przekładamy makaron na talerz i posypujemy resztą parmezanu.

16 komentarzy:

  1. Musi być na pewno dobry taki makaron. Osobiście uwielbiam każdą postać makaronów i jeśli tylko można je zrobić w dietetyczny i zdrowy sposób to zawsze korzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo podoba mi się ta propozycja, szczególnie lubię makaronowe dania ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda niesamowicie smakowicie! ach, aby narobiłaś mi apetytu z rana!

    OdpowiedzUsuń
  4. Już kiedyś robiłam z jajkiem i muszę powiedzieć, że bardzo mi smakowało^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Za tego typu przepisy uwielbiam tego bloga najbardziej ;)
    Makaron z jajkiem jest niezwykle kremowy, bardzo dobry. Z resztą tych dodatków pewnie smakuje jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale wygląda. Ja zdecydowanie mogę, lubię i będę jadać takie makarony: )

    OdpowiedzUsuń
  7. troche jak moja dietetyczna carbonara ;p

    ale dobry pomysl z dodatkiem cukinii :D

    OdpowiedzUsuń
  8. chyba zrobię dziś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam Twoje makaronowe fanaberie. Chyba jesteś w tym najlepszą inspiracją :) kolejny przepis wędruje do zakładek, dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Doobrze to wygląda, nawet bardzo dobrze!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie, ale jajka pływające to nie jest coś co lubie ;D

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie w wolnej chwili:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy waga makarony jest podana przed ugotowaniem czy po?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze podaję wagę przed ugotowaniem.

      Usuń
  13. Uwielbiam ten makaron! i dziś znów zrobię go na kolację :D Zapraszam do mnie w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...