niedziela, 4 sierpnia 2013

Lekka zapiekanka makaronowa z bobem.

Pisałam już, że uwielbiam bób. Odkąd jego cena stała się zadowalająca objadałam się nim w czystej postaci, a teraz w końcu nadszedł czas na używanie go jako pysznego składnika w daniach. Konieczna była makaronowa zapiekanka, do której to bób świetnie pasuje. Połączenie z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską jest po prostu idealne.
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z BOBEM
przepis na 2 porcje (1 porcja - około 500 kcal)
100 g makaronu pełnoziarnistego
250 g bobu
4 plastry szynki parmeńskiej (50 g)
4 suszone pomidory
2 jajka
200 g mleka
1 łyżka śmietany
1 łyżka kremowego serka koziego
sól morska
pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Bób również, po czym go obieramy z łupin. W misce mieszamy makaron, bób, pokrojone suszone pomidory (osuszone na papierowym ręczniku) oraz pokrojoną w paski szynkę parmeńską. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem, śmietaną i serkiem kozim (można pominąć lub zamienić na inny kremowy lub starty parmezan). Przyprawiamy solą (niewiele) i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszankę z makaronem przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 20 minut (aż masa jajeczna się zetnie i przyrumieni.

17 komentarzy:

  1. lubię wszelkiego rodzaju zapiekane dania, a ta zapiekanka podpadła mi do gustu, tylko nie mam bobu ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda, mocno przypieczona. Serka pewnie dodałabym tam o niebo więcej, znając swoje zapędy seromaniaka, ale generalnie pomysł naprawdę świetny. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że ja tego bobu nie lubię, Twoja zapiekanka wygląda świetnie. No i te naczynka- piękne są: )

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę zacząć tak smacznie kombinować z bobem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam bób.Jak dotąd jadłam go bez dodatków.Chyba warto spróbować czegoś nowego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. swietne przepisy cudowne zdjecia ubostwiam tu klikac ;) a z takim przepisem jeszcze sie nie spotkalam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma takiej opcji, by to mogło nie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakby tu nie było bobu to bym zjadł :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile % śmietana?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ser kozi jest dodawany do smaku czy ma jakieś właściwości w tej potrawie i w innych. Często masz go w składzie, można po prostu pomijac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przypadku warto go zamienić (na jakiś inny kremowy serek), a nie pomijać.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...