środa, 23 października 2013

Lekka zapiekanka makaronowa z brukselką.

Od pewnego czasu uwielbiam lekkie zapiekanki. Świetne w nich jest to, że można użyć dowolnych warzywa i mięsa, przygotować je wcześniej, a później tylko zapiec w piekarniku na 20 minut przed posiłkiem. Dodatkowym plusem jest też to, że można je odgrzać dosłownie w pięć minut. Dzisiaj coś dla fanów brukselki, do których na pewno się zaliczam.
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z BRUKSELKĄ
przepis na 1 porcję
50 g makaronu pełnoziarnistego
100 g mięsa z piersi kurczaka
250 g brukselki
50 g ricotty
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól morska
pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy, przekładamy do miski i mieszamy z oliwą. Obraną brukselkę (odkrojona dolna, twarda część i zdjęcie wierzchnie liście) wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy około 8 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kroimy na połówki i dodajemy do makaronu. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem (użyłam młotkowanego z kolendrą). Obsmażamy go na patelni. Odstawiamy do przestudzenia, następnie przekładamy do miski z makaronem i brukselką. Dodajemy serek ricotta i mieszamy wszystko. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w 180 stopniach przez 15-20 minut.
 

17 komentarzy:

  1. super !! cieszę się, że widzę taki przepis, bo wszystkie składniki po prostu są przepyszne , a ja już nie umiem doczekać się kiedy sama wypróbuję taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też bardzo lubię brukselkę :) A zapiekanki makaronowe czy z kaszy/ryżu to świetny, smaczny i wbrew pozorom szybki sposób na pełnowartościowe danie obiadowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie, a że jest lekka na pewno wypróbuję :)

    Fajnie prowadzisz bloga, na pewno jeszcze tu zajrzę tym czasem zapraszam do siebie. Co prawda dopiero zaczynam, ale mam mnóstwo zapału i pomysłów do rozwijania bloga. Pozdrawiam

    http://in-perfect-body.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. O, są w niej nawet moje ulubione brukselki! Pycha :) Zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. składniki bardzo by mi odpowiadały, muszę zachować ten zestaw w pamięci

    OdpowiedzUsuń
  6. Za brukselkami niestety nie przepadam, ale Twoja zapiekanka wygląda bardzo apetycznie; ) Tylko zamienić brukselkę na coś innego i dla mnie będzie cudownie<3

    OdpowiedzUsuń
  7. i brukselka i makaron swietnie wygladają :) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię brukselkę, a tak dawno jej nie jadłam. przepis idealny, wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczne dania obiadowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wszystko cudownie wyglądam, ale mam pytanie - czym mogę zastąpić ricotte?

    OdpowiedzUsuń
  11. Czym można zastąpić brukselkę (żeby pasowało smakowo)? Na samą myśl o niej już mnie mdli...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czym tylko chcesz tak naprawdę. Do makaronu i kurczaka pasuje chyba wszystko :)

      Usuń
  12. Makaronowe zapiekanki to ostatnio moje ulubione jedzenie. Właśnie wczoraj robiłam z kurczakiem i pesto, a Twoja wygląda równie pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  13. zapiekanka siedzi w piekarniku! chociaż bez kurczaka, ale od siebie dodałam zalegające pomidorki koktajlowe i resztki papryki! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda apetycznie i lekko, więc zrobiłam wczoraj na obiad. Byliśmy z mężem bardzo zadowoleni, że wreszcie znaleźlimy coś innego z brukselki.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...