niedziela, 27 października 2013

Lekki makaron z krewetkami.

Są takie przepisy, które utwierdzają w przekonaniu, że proste przepisy są najlepsze. Proste znaczy nieskomplikowane i wykonane przy użyciu raptem kilku podstawowych składników. Makarony zawsze świetnie sprawdzają się w prostych, klasycznych przepisach. Dzisiaj mam dla Was mój ulubiony przepis na krewetki. Szybki w wykonaniu, bardzo łatwy i niewymagający żadnych składników, których nie mielibyście w domu (no, powiedzmy w 90 %). Bo czosnek, makaron, oliwę i chili (chociażby ususzone) w kuchni mam zawsze.
Co do krewetek - zawsze kupuję mrożone, obrane, ale z ogonkami i wstępnie ugotowane. Unikam natomiast koktajlowych, bo po prostu nie są tak dobre.
MAKARON Z KREWETKAMI
przepis na 1 porcję
50 g pełnoziarnistego makaronu 
100-125 g krewetek tygrysich
2 ząbki czosnku
kawałeczek papryczki chili
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka natki pietruszki
sól morska
pieprz


Krewetki rozmrażamy - najlepiej powoli, w lodówce. Marynujemy je w oliwie z drobno posiekanym czosnkiem, papryczką chilli (ilość papryczki zależy od tego, jak ostre jedzenie lubimy - ja używam dosłownie odrobinki) i pieprzem. 
Makaron gotujemy al dente. Krewetki razem z całą marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy około 3 minuty, często mieszając. Dodajemy ugotowany makaron i posiekaną drobno natkę pietruszki. Smażymy, mieszając, przez około minutę. Przekładamy na talerz.

20 komentarzy:

  1. Przypomniałaś mi, jak dawno już nie jadłam krewetek... Twoje danie bardzo zachęca do ich ponownego kupna, to trzeba przyznać. Lekki, niewątpliwie smaczny makaron.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, świetnie musi smakować ten makaron.

    OdpowiedzUsuń
  3. przepysznie! za mną od jakiegoś czasu chodzi makaron, ale dzisiaj jem zupkę dyniową:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda, bardzo aromatyczne musiało być to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robię bardzo podobny tylko ze śmietaną zamiast oliwy z oliwek, polecam - pyszka! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam krewetki :) Tygrysie najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis, ale mogłabyś w końcu przestać dodawać do każdego przepisu przymiotniki "lekki" lub "dietetyczny". I tak wiemy, że są to lżejsze wersje. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma to na celu ułatwienie wyszukiwania osobom, które trafiają do mnie np. z googla, wyszukując konkretne przepisy.

      Usuń
  8. Kiedy można się spodziewać nowego dziennego jadlospisu?:)A moje drugie pytanie to jaka ilość kcal dziennie spożywasz i czy dokładnie wszystko wyliczasz?Dziękuje i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A właśnie, myślałam nad tym i dzienny jadłospis chyba niedługo się pojawi :)
      Jem około 1800 kcal. Ostatnio jestem trochę na bakier z wyliczaniem, bo ciężko mi znaleźć nawet czas na jedzenie, a co dopiero na wyliczanie :) Dlatego jem może trochę bardziej nudno, ale dzięki temu wiem mniej więcej ile jem.

      Usuń
  9. W tym przepisie brakuje mi je jedego skladika - odrobiny cytryny do marynowanie karewetek ;) Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat nie przepadam za cytryną do ryb i owoców morza, ale jeśli ktoś lubi to oczywiście śmiało można dodać :)

      Usuń
  10. 50g makaronu to trochę głodowa porcja...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makaron po ugotowaniu wieksza swoja objetosc. Bedzie on wazyl po ugotowaniu okolo 150 g.. jezeli ktos jest na diecie 1600-1800 kcal, to taka porcja z pewnoscia wystarczy.

      Usuń
  11. jeszcze nigdy nie odważyłam się jeść krewetek ale jak patrzę na takie danie to aż chyba się pokuszę :d Pozdrawiam,
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapisuje sobie i w piątek robię na obiad :D dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pyszny obiad :D Dodaje sobie do zakładek i jutro albo pojutrze zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  14. For this develop, the archetype you will certainly NBA2K18 a Foot Locker for brand-new kicks as well as a clothes shop for strings.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...