poniedziałek, 2 grudnia 2013

Lekkie placki orkiszowe (pancakes).

Zakup nowej mąki to idealny pretekst do zrobienia placków. Szczegółnie zakup mąki orkiszowej, która świetnie nadaje się do deserów, dzięki swojemu lekko orzechowemu posmakowi. Najlepiej użyć mąki typu 1850 lub 2000. Zamiast miodu możemy użyć Stevii lub dowolnego zamiennika.
PLACKI ORKISZOWE
przepis na 1 porcję (6-8 sztuk)
45 g mąki orkiszowej (1850-2000)
jajko
2 łyżki śmietany (10-12%)
łyżka otrębów (u mnie orkiszowe)
łyżeczka mielonego siemienia lnianego
4 łyżki mleka
łyżeczka miodu (lub zamiennik)
szczypta soli


Oddzielamy białko od żółtka. Żółtko mieszamy z mlekiem i śmietaną. Dodajemy mąkę i mielone siemię lniane. Odstawiamy na 5-10 minut. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do reszty masy i delikatnie mieszamy łyżką. Na suchej patelni, dobrej jakościowo smażymy nieduże placuszki (na średnim ogniu). Można podać z jogurtem, owocami lub kremem - u mnie z kokosowym kremem z białej fasoli.

Kaloryczność placków bez dodatków to 340 kcal.

24 komentarze:

  1. uwielbiam placki każdego rodzaju :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pancakes <3 Uwielbiam je ... fajny pomysł - muszę zaopatrzyć się w taką mąkę .
    Robisz je cudownie okrągłe !

    OdpowiedzUsuń
  3. Delikatne i bez wątpienia pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A po co ta smietana? Czy mozna dodac jakis zamiennik,gdy akurat smietany w lodowce nie ma?? ;)

      Usuń
    2. Można dodać jogurt / serek ricotta.

      Usuń
    3. A zamiast nabiału? Nie jemy nic z mleka :(

      Usuń
  4. Apetyczne te placuszki! Idealnie wysmażone :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają na takie leciutkie! Pycha: )

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo, robię podobne :D pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie będzie ulubieńców listopada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będą, mam nadzieję, że jutro :)

      Usuń
  8. Ostatnio zakochałam się w mące orkiszowej, wszystko z niej wychodzi - a naleśniki to chyba są najbardziej bezproblemowe ze wszystkich! :)
    Placki zdecydowanie do wypróbowania, idealnie równe Ci wyszły. :>

    OdpowiedzUsuń
  9. Uroczy blog ;)
    agrestaco6.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Ah! Te placki wyglądaja bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. właśnie sobie je zajadam :) to chyba najlepsze pancakesy, które próbowałam z twoich przepisów :) mam tylko jeden problem... nie potrafię ich tak ładnie wysmażyć, za każdym razem mi się spiekają ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaż je na mniejszym gazie - zajmuje to wtedy więcej czasu, ale trudno je przypalić :)

      Usuń
    2. dzięki za wskazówkę. dzisiaj podejście nr 2 ;)

      Usuń
  12. Są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. czym mozna zamienić siemię lniane? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A co z łyżeczką miodu i otrębami orkiszowymi? Są w przepisie, a nie ma ich w wykonaniu? To gdzie, kiedy i jak je dodajemy?

    OdpowiedzUsuń
  15. Machine Liker So, to start downloading the APK data About MachineLiker App even for business. This is checked as well as its verify.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...