niedziela, 5 stycznia 2014

Lekki mus czekoladowy.

Jest to bardzo klasyczny przepis, nie dietetyczny, jednak stwierdziłam, że nie może go zabraknąć na moim blogu. Świetnie się sprawdza, gdy mam ochotę na coś rozpustnego - słodkiego, bo wszystkie składniki zawsze mam w kuchni. Idealny jest również, gdy szukamy jakoś prostego deseru dla zaproszonych gości. 
Nie jest to dietetyczny deser, jednak jest to lepsza opcja niż batony, gotowce i ciężkie ciasta. Wersja bez kremówki, mascarpone i dużej ilości cukru zresztą nie ma tak wiele kalorii, bo jedna porcja ma ich 200.
MUS CZEKOLADOWY
przepis na 5 porcji
100 g gorzkiej czekolady
3 jajka
25 g cukru pudru
25 g miękkiego masła

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy masło, energicznie mieszamy, aż czekolada i masło się połączą, po czym odstawiamy na kilka minut do przestudzenia, mieszając co jakiś czas. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier puder. Żółtka pojedynczo dodajemy do rozpuszczonej czekolady, po każdym dokładnie mieszamy masę. Dodajemy ubite białka, masę dokładnie mieszamy, do połączenia. Przekładamy do pucharków lub szklanek i schładzamy w lodówce.

41 komentarzy:

  1. wow, ten mus wygląda fantastycznie! muszę zaserwować sobie i rodzinie, pewnie będziemy zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nieco słodkości bez wyrzutów sumienia :D dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł. Coś jak jak mini ptasie mleczka tylko bez galaretki. Lubie taki sposob podania. Bardzo estetyczny gdy każdy ma już swoją porcję przygotowana:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko jest dla ludzi, tylko w rozsądnych ilościach :) uwielbiam czekoladę. mus wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis - prosty ale z pewnością przepyszny. Trochę jak śląska "szpajza" tylko tu nie ma żelatyny, ale czekolada stygnąc pewnie trochę utrwali ten mus:).

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudnie, tak delikatnie. Co jak co, ale dobrego musu o intensywnym czekolady nie powinno się odchudzać. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. 200 kcal to przecież wcale nie tak dużo! No tylko nie wiadomo czy jedna porcja dla każdego będzie wystarczająca.. :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę rozpusty, słodycze są dla ludzi, oczywiście w rozsądnych ilościach :) Chętnie spróbowałabym tego musu, bo uwielbiam czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Od czasu do czasu warto rozpieścić podniebienie i zaserwować sobie coś nie dietetycznego :) cudnie wygląda ten mus, tak delikatnie, piankowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dlaczego od czasu do czasu? Po cholerę odmawiać dobie przyjemności?;)

      Usuń
  10. Odchudzać czekoladowy deser? Nie ma sensu :) Ten wydaje się idealny - niezbyt słodki, puszysty, lekki.. Zapisuję przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten mus wygląda obłędnie i czasem trzeba sobie na coś takiego pozwolić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie musy ale zawsze robię z mlecznej, bo słodka ze mnie dziewczyna :) Trzeba będzie spróbować czegoś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  13. bez przesady dla takich smakołyków czasem warto zgrzeszyć :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda smakowicie, ale chyba bałabym się dodać surowe białka :(

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowna pianka! Z pewnością zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Istny obłęd, cudowna rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak mus to mus :D:D hehe mój ci on :)

    OdpowiedzUsuń
  18. myślę że to i tak fajna dosyć dietetyczna wersja, bo właśnie zazwyczaj te kremy mają o wiele więcej masła, albo duuużo kremówki :) fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  19. Konsystencje ma obłędną<3

    OdpowiedzUsuń
  20. wygląda bardzo, bardzo apetycznie i aż żałuję, że nie mam gorzkiej czekolady na stanie, bo bym jutro zrobiła, a akurat święto wypada :(
    Robisz przecudowne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak długo trzeba go chłodzić w lodówce, by uzyskać taką konsystencję?

    OdpowiedzUsuń
  22. Bez maselka tez wyjdzie..na 6 porzii
    180 gr czekolady
    10 lyzek mleka
    3 jajka
    i 2 lyzki.cukru pudru
    Czekolade.rozpuszczamy z.mlekiem. Na "goraco dodajemy żòłtka. Bialka ubijamy z cukre ma sztywno i dodajemy do zimnej juz czekolady partiami. 3 godz w lodòwce i gotowe!

    OdpowiedzUsuń
  23. A co powiesz, żeby zamienić gorzką czekoladę na mleczną i zmniejszyć ilość cukru? Boję się, że z gorzką może wyjść nie tak słodki jak oczekuje ; p

    OdpowiedzUsuń
  24. Dzisiaj zrobiłam- REWELACJA!!! naprawdę polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda świetnie!
    Zastanawiam się nad wykorzystaniem go do zrobienia tortu, jako zamiennik ciężkiej masy. Chciałabym go dać na wierzch i boki tortu i udekorować posiekanymi orzechami, jednak obawiam się, że może 'spłynąć'. Czy kiedy dodam żelatynę powinno być ok? Wiem, że dałoby radę w przypadku 'tradycyjnych' musów, ale tutaj to nie mam pojęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie powinien spłynąć, ma stałą konsystencję.

      Usuń
  26. Zrobiłam według twojego przepisu i jest fantastyczny! Wydaje mi się , że lepiej zjeść taki deser niż jakiś kupny! ;)
    Mus zostanie ze mną na zawsze!

    OdpowiedzUsuń
  27. Wypróbowałam przepis, MNIAM <3

    OdpowiedzUsuń
  28. Cudowny mus !!! Wyszly 4 porcje, zjadlem 3 ;-)
    Swietny przepis !

    OdpowiedzUsuń
  29. Wrzuciłam mus do zamrażalki i efekt był piorunujący. Zakochałam się w tym przepisie. Dziękuję <3

    OdpowiedzUsuń
  30. a mój nie wyszedł taki piękny jaśniutki...

    OdpowiedzUsuń
  31. wyborny, właśnie zjadłam dwie porcje!:D idealny!

    OdpowiedzUsuń
  32. Aż mi ślinka cieknie,jutro muszę spróbować tego musu :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...