poniedziałek, 10 marca 2014

Bananowo-kokosowe rollsy (vegan/gluten-free).

Uwielbiam olej kokosowy bo świetnie zastępuje masło w przepisach. Najlepiej oczywiście nadaje się do słodkich wypieków, bo nadaje im cudowny, kokosowy aromat. Po tym właśnie najłatwiej rozpoznać dobry, nierafinowany olej kokosowy (bo tylko taki kupujemy) - po aromacie. Przepis powstał w ramach współpracy ze sklepem Biozdrowie24 - wykorzystałam olej kokosowy dostępny w tym właśnie sklepie. Ze sklepem Biozdrowie mamy specjalnie dla Was jednorazową zniżkę na zakupy na hasło feedmebetter (8%).

Przygotowałam dla Was mój pierwszy wegański i bezglutenowy wypiek, inspirowany "cinnabon rolls". Pyszne, bananowo-kokosowe drożdżówki z odrobiną cynamonu. Najlepsze oczywiście prosto z piekarnika!
BANANOWO-KOKOSOWE ROLLSY
Ciasto:
4,5 szklanki mąki bezglutenowej (miks)
2 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
1 opakowanie drożdży instant
1 łyżeczka czubata mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka syropu z agawy
1/2 szklanki oleju kokosowego (zimnego)
1/3 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego nierafinowanego
1/2 łyżeczki soli

Wypełnienie:
2 duże banany
1/4 szklanki oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka rumu lub likieru kokosowego

Dodatkowo:
1/4 szklanki posiekanych orzechów
3/4 - 1 łyżeczka cynamonu
odrobina wiórków kokosowych

Do ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę syropu z agawy, drożdże i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. W misce mieszamy mąkę, siemię lniane, ksylitol (lub cukier). Dodajemy posiekany na kawałki zimny olej, całość rozcieramy w palcach (krótko, jak w przypadku ciasta kruchego). Wlewamy mleko z drożdżami i mieszamy (ciasto będzie trochę klejące). Odstawiamy na chwilę i przygotowujemy wypełnienie. 
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone w plasterki banany. Smażymy je, aż będą miękkie. Dodajemy ekstrakt waniliowy  wybrany alkohol. Rozgniatamy drewnianą łyżką. Przekładamy je na oprószony mąką blat, posypujemy mąką i rozwałkujemy na prostokąt o grubości około 0,5 - 1 cm. Wykładamy wypełnienie i rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście. Posypujemy cynamonem i posiekanymi orzechami (ja wybrałam brazylijskie). Zwijamy dłuższy bok i kroimy nasz wałek na około 14 kawałków. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem kokosowym i dosyć ciasno układamy pokrojone ciasto, które posypujemy wiórkami kokosowymi.
Stawiamy formę na piekarniku i rozgrzewamy go do 200 stopni. Formę przykrywamy czystą ściereczką bawełnianą i odstawiamy tak na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, do zarumienienia. Najlepsze są na ciepło!

11 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentują, a jestem pewna, że smak zniewala - w końcu banan i kokos to mistrzowskie połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekałam niecierpliwie na ten przepis i nie rozczarowałam się, cudne są :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne, koniecznie do wypróbowania. lubię zastępować masło w wypiekach jakimś innym zdrowym tłuszczem, a kokosowy jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie zjadłabym takie bułeczki; )

    OdpowiedzUsuń
  5. są cudne! banan, kokos, cynamon.. czy ktoś mógłby tego nie lubić?

    OdpowiedzUsuń
  6. gdzieś czytałam, za takie masło można zrobić samemu. czy to prawda? co sądzisz?

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne, zamawiam taka drozdzoweczke z bananem ! :) na diecie to patrząc na te zdjecia można sie rozplynac ;) zapraszam tez do nas http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy gdybym użył mąki pełnoziarnistej pszennej zamiast bezglutenowej, czy zepsułoby to coś, lub czy musiałbym zmieć jej ilość?

    OdpowiedzUsuń
  9. Można czymś zastąpić masło kokosowe, albo je pominąć? :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...