czwartek, 21 sierpnia 2014

Tarta ze śliwkami i mascarpone.

Sierpień to miesiąc śliwek. Ciasta ze śliwkami należą do moich ulubionych - śliwki na ciepło są według mnie po prostu obłędne. Najulubieńsze to chyba zwykły placek ze śliwkami, który robiła moja mama. Dzisiaj natomiast mam dla Was pyszną tartę ze śliwkami i kremowym mascarpone.
TARTA ZE ŚLIWKAMI
przepis na formę 24 cm
100 g mąki pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej
2 łyżki mąki migdałowej
1 jajko
110 g masła
3 łyżki ksylitolu (lub cukru)
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Siekamy wszystko razem w misce, lub (ja tak wolę) ucieramy łyżką. Następnie szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i chowamy na 30 minut do zamrażalnika lub na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy lub po prostu wylepiamy formę do tarty. Jeśli takiej nie posiadamy, to można użyć zwykłej tortownicy. Kładziemy arkusz papieru do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 15 minut. Zdejmujemy fasolę i papier. Odstawiamy do przestygnięcia.

3 jaka

500 g mascarpone
1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
600 g śliwek

Śliwki myjemy, wypestkowujemy i kroimy na ćwiartki. Mascarpone krótko miksujemy w misce z jajkami, cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy śliwki, mieszamy wszystko łyżką i przekładamy masę na podopieczny spód. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (najlepiej grzałka dolna) i pieczemy około 30 minut - aż masa się zetnie i ładnie zarumieni. 

29 komentarzy:

  1. Ja śliwki też uwielbiam na ciepło, a najlepsze są według mnie z drożdżowym i masą kruszonki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealna na śniadanie - uwielbiam śliwki

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba widziałam dzisiaj coś podobnego w Kuchni. Cudna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarty są takie śliczne... i mało kaloryczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie dostałam dostawę śliwek i zjadłam je na ciepło - rzeczywiście pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealna tarta, porywam kawałek.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pysznie wygląda :D Ślina cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  8. ale piękna i na pewno pyszna! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wszystkie ciasta ze śliwkami!

    OdpowiedzUsuń
  10. Musi być naprawdę pyszne; ))

    OdpowiedzUsuń
  11. W ogrodzie pełno śliwek, goście przyjezdzają..dzisiaj działam! :)
    Efektami pochwale się na blogu ! Zapraszam do mnie (tematyka dietetyczno-sportowo-mentalna..:)
    [www.silarska.blogspot.com]

    OdpowiedzUsuń
  12. O mniam, wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy można te wszystkie mąki zastąpić zwykłą mąką pszenną? Innych niestety nie posiadam :/

    OdpowiedzUsuń
  14. mascarpone + śliwki = niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie wpadlabym chyba na polaczenie mascarpone i śliwek. Ale wygląda oblednie! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniale wygląda ta tarta! ; )
    Świetny przepis! *.*

    OdpowiedzUsuń
  17. Witaj
    Mam pytanie co do Twojego przepisu na ciasto dyniowe, o to - http://feed-me-better.blogspot.com/2013/11/dietetyczne-ciasto-dyniowe-z-orzechami.html
    Piszę pod tą notką, bo pod tą powyższą pewnie byś nie zauważyła, że dadałam nowy komentarz, bo przepis jest sprzed roku. :)

    Zmieniłam nieco składniki i niestety w środku wyszło niedopieczone :( Zamiast mąki razowej użyłam pszennej, zamiast siemienia lnianego dałam zmielone pestki słonecznika i zamiast 70 g suszonej żurawiny i 50 g orzechów włoskich dałam 100 g daktyli suszonych. Reszta tak jak w przepisie. Problem tkwi w mące, siemieniu czy zamianie żurawiny?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jednak wyszło :P wystarczyło odczekać kilka godzin żeby ostygło :) Piszę na przyszłość dla kogoś kto też tak chciałby podrasować przepis :)

      Usuń
  18. Bardzo lubię Twojego bloga i jestem stałą czytelniczką, więc bez wahania wypróbowałam ten przepis. Jednak jestem rozczarowana, ciasto nie jest zbyt dobre. Miałam gości i wszyscy przyznali, że smakuje tak sobie. Więc ja nie polecam, ale czekam na nowe przepisy:)
    Zuza

    OdpowiedzUsuń
  19. mam trochę większą foremkę, mam podwoić ilość ciasta czy przepis przewiduje ilość ciasta na większą formę?

    OdpowiedzUsuń
  20. some advice to utilize Creehack for hacking an application or game. http://creehack.me All you have to do is make sure that you have the application.

    OdpowiedzUsuń
  21. Then you may think about given application GameGuardian and so on. Download XXZhushou If you are interested as well as wish to play your preferred video games

    OdpowiedzUsuń
  22. Można malinki zamiast śliwek?

    OdpowiedzUsuń
  23. Approving you have a Net connection that can boost video streaming you have a lot of choices. Hulu Login Just enter your zip code on the field supplied and also skip to tip .

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo mi sie tu podoba ciekawe informacje !

    OdpowiedzUsuń