wtorek, 2 września 2014

Tajska zupa z kurczakiem.

Tajskie zupy pokochałam przy okazji warsztatów w restauracji Papaya. Od tamtego czasu, co jakiś czas nachodzi mnie ogromna ochota na takie właśnie zupy. Na blogu pojawił się już przepis na zupę kokosową z krewetkami, tym razem czas na kurczaka z makaronem gryczanym soba. Zupa jest pyszna, sycąca i świetnie rozgrzeje w jesienne i zimowe wieczory.
TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM
3 litry bulionu/ rosołu
750 g mieszanki warzywnej chińskiej
garstka suszonych grzybów mung lub shitake
600-700 g filetu z piersi kurczaka
puszka mleka kokosowego
garstka wodorostów wakame lub nori
2-3 łodygi trawy cytrynowej
1 papryczka chili
pęczek kolendry
łyżka sosu rybnego
2-3 łyżki pasty miso
2 ząbki czosnku
sos z 1/2 limonki
imbir świeży lub suszony
świeżo mielony pieprz
200 g makaronu soba

Lekko podgrzewamy puszkę z mlekiem kokosowym. Suszony grzyby i wodorosty namaczamy według instrukcji na opakowaniu. Wlewamy mleko do bulionu i mieszamy. Dodajemy posiekaną w plasterki trawę cytrynową (białą część), posiekany imbir, drobno posiekaną papryczkę chili i czosnek, pokrojonego w kostkę kurczaka i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy sos rybny, warzywa, połowę posiekanej kolendry, wodorosty. Gotujemy kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy pastę miso, resztę kolendry i dokładnie mieszamy. Podajemy z ugotowanym makaronem soba.

13 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie i pewnie jest bardzo syta;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie:) bardzo lubie tego typu zupy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda zjawiskowo! W najbliższym czasie na pewno zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. zupy, jak ich nie kochać? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tajskie smaki, zupa prezentuje się wybornie...
    Piękne zdjęcia, z przyjemnością będę śledzić bloga:)

    Pozdrawiam:)
    elenagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam zupy:) juz zapisałam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale przepysznie wygląda na Twoim zdjęciu! Uwielbiam tajską kuchnie i ich sposób przyprawiania dań, więc na pewno przetestuje ten przepis. Tym bardziej, że jak na zupę, ta jest na pewno bardzo sycąca, skoro ma aż tyle kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj. Jesteśmy agregatem blogów kulinarnych. Zachęcamy do dołączenia do naszego grona. Oferujemy darmową promocję wpisów na naszych fanpage oraz stronie katalogsmakow.pl. Poza tym znajdziesz u nas 'zeszyt kulinarny', do którego możesz dodawać swoje ulubione przepisy, forum kulinarne oraz TOP listę najlepszych blogów. Zapraszam do rejestracji: http://katalogsmakow.pl/jak-dodac-bloga.15955.html

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...