sobota, 25 października 2014

Makaron z dynią i kozim serem.

Dzisiaj mamy Światowy Dzień Makaronu, więc przepis makaronowy musiał się pojawić na blogu - bo w końcu jestem wielką fanką wszelkich makaronów. Do zabawy zaprosiła mnie Lubella, podsyłając makarony i zachęcając do przygotowania pysznego przepisu z ich wykorzystaniem. Jako, że mamy sezon dyniowy - postanowiłam postawić właśnie na to warzywo.
MAKARON Z DYNIĄ I KOZIM SEREM
przepis na 2 porcje
150 g makaronu pełnoziarnistego
kawałek dyni (u mnie około 650 g przed obraniem)
100 g koziego sera
3-4 cienkie plasterki hiszpańskiego salami
listki szałwii
2 łyżki klarowanego masła lub oleju
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1/2 czerwonej cebuli
świeżo mielony pieprz
sól morska

Dynię obieramy ze skóry, pozbywamy się pestek i kroimy w kostkę. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, po odcedzeniu przekładamy z powrotem do garnka. Na patelni rozgrzewamy masło (lub ewentualnie olej), na który wrzucamy dynię, posypujemy ją solą i pieprzem. Smażymy około pięć minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną cienko cebulę, salami i posiekaną drobno szałwię. Smazymy około 3 minuty, dodajemy oliwę i posiekany czosnek. Zawartość patelni przekładamy do garnka z makaronem i całość dokłądnie, ale delikatnie mieszamy. Przekładamy na talerze, na wierzchu układamy porwany ser kozi i posypujemy większą ilością posiekanej szałwii.

9 komentarzy:

  1. uwielbiam wszystko, co zawiera dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie i świetnie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa propozycja, bo nada się nawet do pracy jako lunch.

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności i porcja akuratnie duża by się najeść w taki zimny dzień

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak dla upewnienia - ten kozi ser to pleśniowy? wygląda smakowicie, może zrobię w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To wygląda obłędnie! Uwielbiam makaron pod każdą postacią, z każdym dodatkiem, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No i mam pomysł na jutrzejszy lancz! Dziękuję!
    Uwielbiam dynie!

    OdpowiedzUsuń