poniedziałek, 17 listopada 2014

Płatki jaglane z gruszką w imbirze.

Płatki jaglane kupiłam już dawno temu, jednak zazwyczaj zostawałam przy kaszy. Jednak jak jest z kaszą - wiadomo -  gotowanie jednak zajmuje trochę czasu. Płatki jaglane dlatego są świetną alternatywą śniadaniową. Ich przygotowanie zajmuje dokładnie tyle samo czasu, co przygotowanie płatków owsianych. Dodatkowo są mega zdrowe i bezglutenowe.
JAGLANKA Z GRUSZKĄ W IMBIRZE
przepis na 1 porcję
4 łyżki płatków jaglanych
1 szklanka mleka
1/2 gruszki
2-3 morele suszone
1,5 cm świeżego imbiru (lub sproszkowany)
łyżka orzechów laskowych
łyżeczka syropu z agawy lub kilka kropli Stevii
1/2 szklanki soku jabłkowego
sok z cytryny


Pokrojoną gruszkę gotujemy w soku jabłkowym z sokiem cytryny i imbirem. Możemy użyć pokrojonego w plasterki świeżego imbiru lub ewentualnie imbiru sproszkowanego, jednak wtedy dodajemy dosłownie dwie szczypty. Można też dodać odrobinę białego wina lub innego  alkoholu (łyżeczkę), wtedy gruszki bedą jeszcze pyszniejsze. Gotujemy, aż gruszka będzie miękka - około 5-7 minut (w zależności od tego, jak dojrzały mamy owoc). W garnuszku podgrzewamy mleko, do ciepłego dodajemy płatki jaglane, słodzimy i gotujemy, aż całość zgęstnieje. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, przekładamy na talerz. Wykładamy na płatki odcedzone gruszki, posypujemy posiekanymi orzechami i pokrojonymi ww paski suszonymi morelami.

13 komentarzy:

  1. Jakie piękne zdjęcie! W smaku na pewno też przepyszne, ale przez wygląd jutro lecę do sklepu po płatki <3

    http://martberry.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie to wygląda i na pewno było pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Imbirowa gruszka brzmi pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja niezbyt przepadam za imbirem, ale w tym połączeniu myślę, że smakował ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kaszę jaglaną na słodko, więc muszę wkońcu wyprobować też płatki jaglane, u Ciebie to bardzo smacznie wygląda !

    Zapraszam do mnie na przepis na bezglutenowy chleb bez mąki właśnie z płatkami jaglanymi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie! :) A czy zamiast mleka mogę użyć wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! Postępujemy tak samo, jak w przypadku płatków owsianych.

      Usuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawi mnie jak imbir smakuje w tym połączeniu . Przeważnie stosuje go do dań,które nie są słodkie. Aczkolwiek tutaj, może nadawać śniadanku ciekawy smak :D Chyba sama spróbuję sobie przyrządzić taki posiłek.
    Ps. od samego patrzenia na zdjęcia jestem święcie przekonana, że płatki rozpływają się w ustach.
    Myślisz, że gdy użyję mleko sojowe, danie wyjdzie zbyt słodkie lub mdłe ?

    Zapraszam do mnie : http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, to było pyszne! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. czy miód również się sprawdzi w słodzeniu?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...