środa, 26 listopada 2014

Zimowa sałatka z soczewicą i jajkiem.

Zimą sałatki niezbyt często goszczą na moim talerzu. Gdy temperatura znacznie spada zawsze chce mi się coś ciepłego, rozgrzewajacego i sycącego - wtedy sałatki, niestety, zupełnie mi tego nie zapewniają. Dlatego też zaczęłam przygotowywać zimowe odpowiedniki sałatek. Z gotowanych warzyw, z dodatkiem strączków lub ziemniaków, ryżu czy makaronu. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną sałatkę z wykorzystaniem czarnej soczewicy beluga, z jajkiem i czipsami z szynki parmeńskiej. Taka sałatka z pewnością Was nasyci i rozgrzeje.
SAŁATKA Z SOCZEWICĄ I JAJKIEM
przepis na 2 porcje
120 g czarnej soczewicy
4-6 plasterków szynki parmeńskiej
2 jajka
200 g fasolki szparagowej
10 pomidorków cherry
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
sól morska
świeżo mielony pieprz

dressing:
1,5 łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżka octu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka mleka
świeżo mielony pieprz

Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu (można ją wcześniej namoczyć przez noc, jednak nie jest to konieczne). Jajka gotujemy na twardo lub półtwardo (ja wkładam je do wrzącej wody i gotuję 7-8 minut). Fasolkę krótko gotujemy, a następnie odcedzamy i natychmiast schładzamy w lodowatej wodzie. Szynkę parmeńską rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez około 5-6 minut w 200 stopniach, aby otrzymać czipsy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy przekrojone na połówki pomidorki cherry. Smażymy je często mieszając przez 2 minuty, po tym czasie dodajemy posiekany ząbek czosnku i fasolkę, po kolejnych dwóch minutach ugotowaną soczewicę. Smażymy chwilę, aby wszystkie składniki były ciepłe. Przekładamy na talerze, posypujemy czipsami z szynki parmeńskiej i rozkładamy przekrojone na ćwiartki jajka. Polewamy dressingiem (wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki).

15 komentarzy:

  1. połączenie jajka, soczewicy i jakiegoś dobrego sosu - mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie się prezentuje:) na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szaleństwo! wszystkie rozgrzewające jesienne rozgrzewające moje ulubione smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten dressing musi być absolutnie idealny do tego combo smaków! <3

    Ja właśnie czytam Twój blog i jem meksykańską w nurcie sałatkę na bazie fasolki red kidney - też idealna na zimno za oknem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się bardzo apetycznie i lekko :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetycznie wygląda :) U mnie zimą również sałatki goszczą rzadziej. Chyba pora to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! A czy inna soczewica się nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie najbardziej pasowała czarna, ale można spróbować też innych odmian :)

      Usuń
  8. Sałatka wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny przepis :) Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...