wtorek, 9 grudnia 2014

Wegetariańska fasolka po bretońsku.

Dzisiaj mam dla Was kolejny post z wykorzystaniem Newelli, o której już Wam pisałam. Fasolki po bretońsku nikomu chyba nie trzeba przedstawiać. Ja postanowiłam przygotować ją w wersji wegetariańskiej, a aromat kiełbasy czy boczku zastąpić wędzoną Newellą.
WEGETARIAŃSKA FASOLKA PO BRETOŃSKU Z NEWELLĄ
przepis na 4 porcje
350-400 g fasoli
400 g przecieru pomidorowego
1 opakowanie wędzonej Newelli
1 cebula
1 łyżka masła (oleju lub oliwy)
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki kminku
1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej lub pszennej
sól
pieprz


Fasoli możemy użyć świeżej lub suszonej. Suszoną namaczamy przez całą noc, następnie w tej samej wodzie gotujemy około 2 godziny. Świeżą moczymy przez około godzinę, następnie gotujemy przez około godzinę. Z gotowania zostawiamy szklankę wody, resztę odcedzamy. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy łyżkę masła (lub oleju/oliwy), wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę i pokrojoną w kostkę Newellę, gdy się zeszkli dorzucamy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy wszystkie przyprawy, liście laurowe, ziele angielskie, smażymy, aż czosnek się zarumieni. Wtedy wlewamy przecier, wrzucamy fasolkę, dodajemy wlewamy wodę z jej gotowania i gotujemy przez następne pół godziny. W dodatkowej, niepełnej szklance wody rozrabiamy mąkę i wlewamy do reszty, gotujemy do zgęstnienia.

24 komentarze:

  1. takiej wegetariańskiej wersji z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł z tą Newellą zamiast kiełbaski.
    Uwielbiam fasolkę po bretońsku, na pewno wypróbuje Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł! Tylko ta Newella jakiś dziwny wynalazek:), ale pewnie jak wszystko, co nowe, do czego z czasem można się przekonać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi teraz apetytu na fasolkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda magicznie !! Uwielbiam fasolkę po bretońsku, na ogół ją robię w wersji wegańskiej, ale bardzo podoba mi się bardzo gęsta konsystencja Twojej. Musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie wygląda ta fasolka :D Zdjęcia również masz przepiękne :) Zapraszam Cię do spróbowania także mojej wersji - http://fasolkapobretonsku.net.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Papa John's Pizza offers an online opportunity to record your feedback and suggestions through papajohns customer satisfaction survey at ...
    papa johns survey

    OdpowiedzUsuń
  8. 40 yr old Desktop Support Technician Isahella Royds, hailing from Shediac enjoys watching movies like Cold Turkey and Swimming. Took a trip to Mausoleum of Khoja Ahmed Yasawi and drives a Accent. oficjalne zrodlo

    OdpowiedzUsuń
  9. This was a very informative read. Thanks for sharing. I would like to share information about the company. We are a premier Digital Marketing Company in Pune, Mumbai | Expert Digital Marketing Agency with a strong presence. Our digital marketing services cover a wide spectrum, ensuring that your brand gets the visibility and engagement it deserves. From SEO (Search Engine Optimization) and PPC (Pay-Per-Click) advertising to social media management.

    OdpowiedzUsuń
  10. It’s really useful Feel free to visit my website;

    OdpowiedzUsuń
  11. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed information.

    OdpowiedzUsuń

  12. Marvelous, what a web site it is! This weblog provides helpful data to us, keep it up. Feel free to visit my website;

    OdpowiedzUsuń

  13. Thank you. I have a lot of interesting ideas. I want you to look at the post I wrote

    OdpowiedzUsuń
  14. Such an amazing and helpful post. I really really love it

    OdpowiedzUsuń

  15. such a great blog. Thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  16. It’s really a great and helpful piece of information.

    OdpowiedzUsuń
  17. This website and I conceive this internet site is really informative ! Keep on putting up!

    OdpowiedzUsuń
  18. Hello Dear, are you really visiting this web site regularly,

    OdpowiedzUsuń
  19. It is very well written, and your points are well-expressed.

    OdpowiedzUsuń