sobota, 21 października 2017

Owsianka z karmelizowaną dynią.

Dynia to bez wątpienia sezonowy hit jesieni. Króluje na blogach, w kulinarnych magazynach i restauracyjnych menu. Na słodko, na słono, we wszystkich możliwych kombinacjach i połączeniach smakowych. Z pewnością da się z nią zrobić niemalże wszystko. Przyznam Wam się, że nigdy za nią specjalnie nie przepadałam. Zazwyczaj przerabiałam ją na dyniowe puree, które robi wtedy za bazę, swoiste tło dla innych smaków i składników. W ten sposób powstały przepisy na jedno z moich ulubionych ciast dyniowych, w stylu banana bread czy pusztyste, kremowe placuszki dyniowe, jednak tym razem postanowiłam się przełamać i postawić dynię w roli głównej, a efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Jest to chyba jedna z najpyszniejszych moich owsianek. Sprężysta, skarmelizowana dynia z korzennymi przyprawami "robi robotę" i idealnie współgra z uprażonymi orzechami i wiórkami kokosowymi. Warto postawić na dynię hokkaido, która jest chyba jedną z najsmaczniejszych, a do tego charakteryzuje się delikatną skórką, której nie trzeba się pozbywać, a która dodaje dyni dodatkowej struktury w postaci subtelnej chrupkości.
OWSIANKA Z KARMELIZOWANĄ DYNIĄ
przepis na 1 porcję
1/2 malutkiej dyni hokkaido
1 łyżka cukru
2 łyżki wody
odrobina masła
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrębów
1 szklanka mleka
1 łyżka orzechów brazylijskich
1 łyżków orzechów włoskich
1 łyżeczka wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki cynamonu
2 szczypty kardamonu
szczypta garam masala
szczypta soli

Na patelnię wrzucamy łyżkę cukru i wlewamy dwie łyżki wody. Gdy się zagotuje wrzucamy przyprawy i pokrojoną w kostkę dynię (dynię hokkaido używamy ze skórką, nie ma potrzeby jej obierać). Gdy płyn odparuje wrzucamy odrobinę masła i trzymamy jeszcze chwilę na małym ogniu. Na suchej patelni prażymy grubo posiekane orzechy (oczywiście możecie użyć dowolnych orzechów), gdy lekko się podprażą dodajemy jeszcze wiórki kokosowe i prażymy do zarumienienia. 
Gotujemy owsiankę - zagotowujemy mleko (lub pół na pół mleko z wodą), dodajemy płatki i otręby, gotujemy około 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Przekładamy owsiankę do miseczki, układamy pokrojonego w plasterki banana, karmelizowaną dynię i posypujemy prażonymi orzechami i wórkami.

36 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się pomysł karmelizowania dyni.
    Nie pomyślałabym, a przecież dynia sama w sobie jest już słodkawa...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O Pani droga! Taką owsiankę to bym jadł bez opamiętania. Co za bogactwo składników i jak się świetnie prezentuje na zdjęciach. Mega!

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoja owsianka wygląda prze códnie, wsunąłbym ją chętnie na śniadanie! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie..ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny pomysł na zdrowe i wartościowe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł na owsiankę, na pewno któregoś dnia wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To prawda, pomysł naprawdę super. Myśle, że warto się skusić.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis. Owsianka wygląda wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie to wygląda. Myśle, że dziś coś takiego zrobie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Z chęcią przygotuję taką owsiankę jutro na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja bardzo często robię różnego typu śniadanka ;) ale w sumie takich produktów nie używałem, dzieki za porady !

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przepysznie! Muszę koniecznie tego spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda to naprawdę świetnie. Muszę spróbować zrobić takie danie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetnie to wygląda, ciekaw jestem tylko jak smakuje ! Ale na pewno jest tak samo dobre

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam, aż jestem ciekawa z czym ciekawym będzie owsianka w wersji wiosennej

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bardzo dobrze ! A wiosenna ? Hmm wypada czytać następne wpisy i śledzić blog :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda na prawdę pięknie, a pewnie smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Chyba już wiem co zjem jutro na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Moje ulubione śniadanie w nowej odsłonie

    OdpowiedzUsuń
  20. Muszę poprosić żonę o taką

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda na bardzo smaczną rzecz. Może spróbuję sam coś takiego zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie przepadam za dynią ale w takim wydaniu bym się skusił

    OdpowiedzUsuń
  23. Jadam owsianki w różnym wydaniu, muszę spróbować tej :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Mi coś nie pasuje ta dynia do owsianki

    OdpowiedzUsuń
  25. Przepyszny pomysł! Spróbowałam wczoraj i jestem zachwycona

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy mrożona dynia też będzie się nadawała ?

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja lubię przygotować krem z dyni, też jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ja nigdy nie jadłam kremu z dyni. Muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. To moja ulubiona zupa, bez kitu

    OdpowiedzUsuń
  30. Ela acontece de preferência por motivos psicológicos.

    OdpowiedzUsuń
  31. Jak dynia to jedynie karmelizowana :P

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...