poniedziałek, 26 marca 2018

Proteinowe placki serowe.

Często jest w życiu tak, że najprostsze rzeczy są najlepsze. Ten przepis to potwierdza. Wahałam się nawet, czy wrzucać tu coś tak banalnego, co zawiera tak naprawdę tylko trzy składniki. Jednak zapytani o to na moim fanjpejdżu - krzyknęliście zgodnie, że koniecznie i to jak najszybciej. Poza tym to placuszki serowe, a z takimi często bywają kłopoty - za te ręczę, jeśli tylko macie dobrą patelnię, robiłam je już kilka razy i za każdym były absolutnie bezproblemowe. Są świetnym, bardzo szybkim śniadaniem, a że ja ostatnio stawiam na śniadania głównie białkowo-tłuszczowe, szczególnie przed treningiem, to u mnie sprawdzają się idealnie, jako alternatywa dla jajek, które jem zazwyczaj. Jeśli dodacie jakiś owoc to podbijecie węgle i będzie jeszcze smaczniej - dlatego podaję od razu również rozliczenie wartości z bananem i odrobiną wiórków kokosowych. A! I te placki są pyszne na zimno - można śmiało pakować w pudełko i brać na wynos :)
PROTEINOWE PLACKI SEROWE
przepis na 1 porcję

100 g twarogu półtłustego
1 jajko
25 g odżywki białkowej
1 łyżeczka oleju kokosowego
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

W misce rozgniatamy widelcem twaróg, dodajemy jajko i proszek do pieczenia. Miksujemy blenderem. Dodajemy odżywkę białkową i mieszamy łyżką. Na dobrej jakościowo patelni rozgrzewamy olej i smażymy małe placuszki.

Wartości odżywcze: 364 kcal, B:45,2 g, T: 16,9 g, W: 5,8.
Jeśli zjesz je z bananem i posypane odrobiną wiórków kokosowych: 487 kcal, B:46,5 g, T: 20,1 g, W: 30,9 g.

18 komentarzy:

  1. Świetny przepis idealny na śniadanie białkowo-tłuszczowe! Zamiast banana dodam mus z truskawek oraz mleczko kokosowe i będzie idealnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobione i wyszły pyszne. W dodatku bardzo proste w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooo, już wiem co mój piękny dostanie jutro na śniadanie do pracy :D !

    OdpowiedzUsuń
  5. Koleżanka przyniosła dziś do pracy, specjalnie tu jestem by Ci podziękować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobry przepis. Zarówno w okresie masowym jak i redukcyjnym taki posiłek znajdzie zastosowanie. Super. Pozdrawiam Albert

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi sie zawsze tego typu placuszki przypalają i sama już nie wiem co jest winą :( A są doskonałe do spakowania do pracy przecież, totalnie mnie kuszą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia patelni często. Ja smażę bez tłuszczu w ogóle często placki i się nie przypalaja. Albo na za dużym ogniu robisz - lepiej na małym a dłużej je trzymać i na siłę nie próbować ich przewrać.

      Usuń
  8. Dobra opcja jak teraz wracam z roweru ze spalonymi 2000kcal

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja tam nie lubię, ale fakt wyglądają bardzo ładnie

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś mi się wydaje, że tak będzie dzisiaj wyglądać mój posiłek po treningu :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis. Łatwy, ale ja na przykład go nie znałam, to też cieszę się, że tu trafiłam. :) Wypróbuję i jestem pewna, że i mi zasmakuje. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny pomysł. Wyglądają bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...