czwartek, 28 czerwca 2018

Chłodnik z botwinki.

Nie jestem wielką fanką zup - latem szczególnie. Jest jednak jedna taka zupa, która jest idealna na upały i bez której nie wyobrażam sobie lata - oczywiście jest to chłodnik. Dokładnie taki, jak robiła moja mama - to do niej dzwoniłam za pierwszym razem, gdy chciałam sama go zrobć. Nieodzownie kojarzy mi się z latem, domem i dzieciństwem.
CHŁODNIK Z BOTWINKI
1 l jogurtu naturalnego 
1 l kefiru lub maślanki
2 pęczki botwinki
łyżka masła
2-3 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz

2 ogórki gruntowe
pęczek rzodkiewki
pęczek szczypiorku
pęczek koperku

Botwinkę dokładnie myjemy i oddzielamy buraczki i łodygi. Buraczki kroimy w kostkę, łodyżki w kawałki o długości 0,5cm, siekamy liście. Na maśle w garnku krótko przesmażamy posiekany czosnek, wrzucamy buraczki i chwilę smażymy i zalewamy 0,5 litra wody (można też użyć domowego bulionu. Gotujemy przez 10 minut, po czym dodajemy łodyżki i liście,  gotujemy jeszcze przez 5 minut. Delikatnie doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny, gotujemy jeszcze 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy kefir i jogurt. Dokładniemy mieszamy i doprawiamy do smaku. Dodajemy pokrojone ogórki, rodzodkiewki, posiekany szczypiorek i koperek. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

8 komentarzy:

  1. Witamy Cię serdecznie Monika :)Po wieloletniej pracy w show biznesie i w mediach. Startujemy z nową inicjatywą wspierającą młodych twórców. Zapraszamy Cię do dołączenia do naszej nowej społeczności Top! Blog.

    Oferujemy:

    patronat nad blogiem,
    informację o branżowych wydarzeniach,
    pomoc w prowadzeniu bloga,
    ciekawostki, porady, wsparcie,
    pomoc techniczną,
    promowanie artykułów,

    Inicjatywa jest bezpłatna. http://portalgwiazd.pl/spol...

    Pozdrawiamy gorąco i zapraszamy do współpracy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie. Jak pogoda się poprawi to zrobię koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, wygląda to świetnie. Na pewno wykorzystam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Carefully wash the botwink and separate the beets and stems. Cut the beets into cubes, stalks into 0.5cm pieces, chop the leaves. In the pot in a pot, briefly fry the chopped garlic, add beets and fry for a while and pour 0.5 liters of water (you can also use home broth.) Cook for 10 minutes, then add the stalks and leaves, cook for another 5 minutes. Gently season with salt, freshly minced pepper and lemon juice, boil for 5 minutes, leave to cool, add kefir and yogurt, mix thoroughly and season to taste, add chopped cucumbers, radishes, chopped chives and dill, served with boiled egg. Honda City Car Parts In Pakistan
    Honda Fit Car Parts In Pakistan
    Honda Life Car Parts In Pakistan
    Honda Vezel Car Parts In Pakistan
    Honda Brv Car Parts In Pakistan
    Suzuki Cultus Car Parts In Pakistan
    Suzuki Swift Car Parts In Pakistan
    Suzuki Alto Car Parts In Pakistan
    Wagon-R Car Parts In Pakistan

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  6. Musze powiedziec moim znajomym o tym przepisie genialne !

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne ale mi troszke wyszło mdłe nie wiem czemu …

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...