tag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post1014174194249570993..comments2024-03-29T11:55:41.999+01:00Comments on Feed Me Better: Bezglutenowy KONKURS z Ekoprodukt.Marta Ziarnohttp://www.blogger.com/profile/16674000048491935926noreply@blogger.comBlogger33125tag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-38484134458491346152013-07-23T19:10:39.806+02:002013-07-23T19:10:39.806+02:00Chyba kurier. Paczka powinna dotrzeć dzisiaj lub j...Chyba kurier. Paczka powinna dotrzeć dzisiaj lub jutro.Marta Ziarnohttps://www.blogger.com/profile/16674000048491935926noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-3781158361602041542013-07-19T19:46:17.651+02:002013-07-19T19:46:17.651+02:00a czy mogłabym dowiedzieć się, kiedy można się jej...a czy mogłabym dowiedzieć się, kiedy można się jej spodziewać i jaka to będzie forma wysyłki? pozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-56492215173008601832013-07-18T12:18:27.604+02:002013-07-18T12:18:27.604+02:00A to już zobaczysz, jak przyjdzie paczka :)A to już zobaczysz, jak przyjdzie paczka :)Marta Ziarnohttps://www.blogger.com/profile/16674000048491935926noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-51621058494714236292013-07-18T11:50:04.213+02:002013-07-18T11:50:04.213+02:00wiem - chcę wiedzieć, co dokładnie wygrałam :)wiem - chcę wiedzieć, co dokładnie wygrałam :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-50857504706930769382013-07-18T01:23:05.840+02:002013-07-18T01:23:05.840+02:00konkurs już sie zakończył :)konkurs już sie zakończył :)Marta Ziarnohttps://www.blogger.com/profile/16674000048491935926noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-12957764298266351082013-07-17T23:13:01.786+02:002013-07-17T23:13:01.786+02:00a ten "zestaw produktów z amarantusa" to...a ten "zestaw produktów z amarantusa" to co to będzie dokładnie? :)<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-34813250640632848372013-07-12T23:00:54.834+02:002013-07-12T23:00:54.834+02:00
Omlet fitness
Składniki:
- 4-3 łyżki kaszki amar...<br />Omlet fitness<br /><br />Składniki:<br />- 4-3 łyżki kaszki amarantus<br />- 1 łyżki posiekanych migdałów<br />- 1 żółtko<br />- 4 białka z jajek<br />- 3 łyżki mleka<br />- oliwa z oliwek<br />- serek Danio waniliowy<br />- banan<br /><br />Amarantusa wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i roztrzepać.<br /><br />Wsypać musli i zamieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć okrywą i smażyć, aż się zetnie wierzchnia warstwa. Nie odwracać na patelni.<br />Usmażony omlet przełożyć na talerz, posmarować serkiem waniliowym i pokroić na wierzch banana.<br /><br />Zamiast banana można użyć malin czy brzoskwiń (również z puszki).<br /><br />mika19@poczta.onet.pl<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-74868246604521727352013-07-12T21:29:20.316+02:002013-07-12T21:29:20.316+02:00Warzywa z amarantusem
Obiadek z serii wyjątkowo z...Warzywa z amarantusem<br /><br />Obiadek z serii wyjątkowo zdrowych i wartościowych. Jednocześnie według mojego malucha bardzo smaczny :)<br /><br /> <br /><br />- 4 łyżeczki kaszki amarantus<br /><br />- mała marchewka<br /><br />- pół pietruszki<br /><br />- kawałek selera<br /><br />- kilka różyczek brokuła<br /><br />- kilka żółtych fasolek szparagowych <br />Amarantusa gotuję w wodzie około 30 min. aż będzie miękki.<br /><br />Warzywa po pokrojeniu gotuję w parowarze lub w malej ilości wody.<br /><br />Mieszam warzywa z odcedzona kaszką i gotowe.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15410459165088304699noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-16765756583593498792013-07-12T17:24:08.723+02:002013-07-12T17:24:08.723+02:00Pragnę jeszcze dodać (dotyczy muffinek z cukinią i...Pragnę jeszcze dodać (dotyczy muffinek z cukinią i mozarellą), że ciasto może się wydawać rzadkie, ale muffinki naprawdę wychodzą i są pyszne, własnie się takimi zajadam:)<br /><br />Popełniłam babola odnośnie czasu pieczenia, co dopiero widzę:) Miało być 25-30, u mnie 28 minut:)<br /><br />nesja@interia.plNesjahttp://www.youtube.com/user/Nesja89noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-54652807070476111542013-07-12T11:39:05.850+02:002013-07-12T11:39:05.850+02:00 (; kakaowo-bananowy zawrót głowy ;)
ciasto:
szkl... (; kakaowo-bananowy zawrót głowy ;)<br /><br />ciasto:<br />szklanka mąki orkiszowej<br />szklanka mąki z amarantusa<br />1/3 szklanki ksylitolu<br />2 jajka<br />banan<br />1 płaska łyżeczka sody<br />2 łyżeczki oliwy<br /><br />krem<br />150 g serka mascarpone<br />2 łyżki kakao<br />łyżka ksylitolu<br /><br />dodatkowo<br />zmielone otręby do posypania blaszki przed pieczeniem <br /><br /><br />Jajka ucieramy z ksylitolem, dodajemy oliwę i banany - miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy mąkę oraz sodę. <br /><br />Blaszkę smarujemy oliwą i posypujemy zmielonym otrębami. Wlewamy masę, pieczemy w temp. 180C. przez 40min. <br /><br />Serek mascarpone miksujemy z cukrem oraz kawą. Kroimy ostudzone ciasto na 3 warstwy - wszerz. Smarujemy pokrojone kawałki kremem.<br /><br />Wkładamy do lodówki na 2 godziny.<br /><br />Jemy:)<br />dobiezkahttps://www.blogger.com/profile/00591424704607920493noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-14617201486725490902013-07-10T17:35:14.516+02:002013-07-10T17:35:14.516+02:00Mimo, że nie jestem wegetarianką, to uwielbiam weg...Mimo, że nie jestem wegetarianką, to uwielbiam wegetariańskie wariacje na temat fast foodów, wobec czego dodaję tu mój ulubiony ostatnio przepis na pyszny obiad lub kolację:<br /><br />BURGERY WARZYWNO-AMARANTUSOWE<br /><br />Składniki (na około 7 burgerów):<br />Szklanka czerwonej fasoli<br />Marchewka<br />Kawałek białej części pora<br />Czerwona cebula<br />Ząbek czosnku<br />2 łyżki natki pietruszki<br />1 szklanka poppingu z amarantusa<br />1 jajko<br />Sól morska<br />Świeżo mielony pieprz<br />Olej rzepakowy do smażenia<br /><br />Sposób przygotowania burgerów:<br />Fasolę namaczamy, gotujemy i odstawiamy do przestudzenia, potem rozdrabniamy. Cebulę kroimy z kostkę i szklimy na patelni. Dodajemy posiekany czosnek, a po chwili startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojonego drobno pora. Zawartość patelni przekładamy do miski, dodajemy czerwoną fasolę, natkę pietruszki, sól i świeżo mielony pieprz. Wbijamy jajko, dodajemy popping z amarantusa i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy burgery i smażymy na średnim oleju do zrumienienia. Po usmażeniu kładziemy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.<br /><br />Do podania:<br />Duże bułki bezglutenowe<br />Mix sałat z rukolą<br />Mieszanka kiełków<br />Sos jogurtowy (bezglutenowy jogurt naturalny, łyżeczka musztardy, sok z cytryny, sól, pieprz)<br /><br />Bułki przekrawamy na pół, smarujemy sosem, wkładamy mix sałat, na to układamy burgera, kiełki i zamykamy nasze buły Dobrze pasują tez do nich oliwki, kapary lub awokado.<br /><br />mój mail: annmar1@interia.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-65147627996402526632013-07-09T15:48:12.344+02:002013-07-09T15:48:12.344+02:00Zapomniałam napisać, że płatki owsiane powinny być...Zapomniałam napisać, że płatki owsiane powinny być bezglutenowe;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-70379083144897744522013-07-09T15:45:43.136+02:002013-07-09T15:45:43.136+02:00Bardzo często robię takie gofry z amarantusem:
Sk...Bardzo często robię takie gofry z amarantusem:<br /><br />Składniki (na 1 porcję - 2 gofry):<br />- 3 łyżki płatków owsianych górskich<br />- łyżka płatków gryczanych<br />- 2 łyżki mąki z amarantusa<br />- 2 czubate łyżki poppingu z amarantusa<br />- po łyżeczce rodzynek, pestek dyni i słonecznika<br />- łyżeczka oleju rzepakowego<br />- jajko<br />- pół banana<br />- 40g jogurtu/kefiru/maślanki/mleka<br /><br />Płatki owsiane zalać gorącą wodą, pół cm ponad poziom płatków i zaczekać ok. 10 min aż napęcznieją (można to zrobić dzień wcześniej i zostawić na noc, jeśli chcemy gofry na śniadanie i nam się trochę spieszy; można także zalać płatki mlekiem). Pozostałe składniki wymieszać, po czym dodać do napęczniałych płatków i ponownie wymieszać. Otrzymaną masę umieścić w gofrownicy do czasu, aż gofry się ładnie przypieką. Najlepiej smakują z syropem klonowym;)<br /><br />ania_1703@op.pl<br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-41781997638301992332013-07-08T16:31:15.271+02:002013-07-08T16:31:15.271+02:00Goferki amarantusowe
Składniki:
- 1 szklanka mąki...Goferki amarantusowe<br /><br />Składniki:<br />- 1 szklanka mąki z amarantusa<br />- 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia<br />- 1 jajko<br />- 1 łyżka oliwy<br />- łyżeczka stewii w płynie (bądź inne słodzidło)<br />- 2 łyżki wody<br /><br />Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Następnie nakładamy po ok. łyżce masy na mocno nagrzaną gofrownicę. Podajemy z czym tylko sobie zechcemy :) z serkiem, miodem, owocami itd. <br /><br />monissssss@gmail.comAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-8636224134716565022013-07-08T16:22:11.449+02:002013-07-08T16:22:11.449+02:00Miodowe racuszki-placuszki
Potrzeba:
- szklanka ...Miodowe racuszki-placuszki <br /><br />Potrzeba:<br />- szklanka zmielonego amarantusa z miodem (bądź mąka z amarantusa + miód)<br />- 2 jabłuszka<br />- 1 łyżeczka sody oczyszczonej<br />- 1 łyżeczka cynamonu<br />- ok. 5 pastylek rozkruszonej stewii<br />- ok. 0,5 szklanki wody gazowanej bądź mleka<br />- 1 jajko<br /><br />Jabłuszka obieramy ze skórki i kroimy na plasterki o średniej grubości. Środek wydrążamy kieliszkiem. Składniki na ciasto łączymy w misce i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozgrzewamy patelnie. Jabłka zamaczamy w cieście i kładziemy na patelnie. Po chwili przewracamy na drugą stronę, aż ciasto się zrumieni. Można podać na przykład polane miodkiem :)<br /><br />psinka115@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-89894316128192199762013-07-08T10:25:34.354+02:002013-07-08T10:25:34.354+02:00MARCHEWNOWO - AMARANTUSOWE CUPCAKES
Składniki:
1/2...MARCHEWNOWO - AMARANTUSOWE CUPCAKES<br />Składniki:<br />1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego<br />½ szklanki płatków owsianych<br />50g otrębów pszennych<br />1 ½ szklanki marchwi<br />50g gorzkiej czekolady<br />½ szklanki mieszanki orzechów (włoskich, arachidowych, nerkowca, migdałów)<br />3 jajka<br />1 łyżeczka soku z cytryny<br />3 łyżki miodu<br />50g cukru trzcinowego <br />1 łyżeczka sody<br />½ łyżeczki proszku do pieczenia<br />1 łyżeczka przyprawy do piernika<br />1 łyżeczka cynamonu<br /><br />Przygotowanie: <br />Amarantus, płatki owsiane oraz otręby zmielić w malakserze lub blenderem na drobną mąkę. Marchew zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki. Orzechy i czekoladę posiekać na mniejsze lub większe kawałki (wg uznania).<br />Żółtka ubić z sokiem z cytryny. Powoli dodawać cukier, miód, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Dodać marchew, zmielony amarantus, płatki, otręby, orzechy i czekoladę. Na koniec ubić pianę z białek i całość delikatnie wymieszać.<br /><br />katarzyna.za@op.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-2951284621257744382013-07-08T09:45:00.138+02:002013-07-08T09:45:00.138+02:00Serwus! Chciałabym zaprezentować przepis na jedno ...Serwus! Chciałabym zaprezentować przepis na jedno z moich ulubionych ciast. Jego zaletą, obok smaku, jest przede wszystkim to, że nie potrzebujemy wagi, żeby je upiec.Ciasto jest dość płaskie, więc powinniśmy j piec w małej formie. Często się z nim bawię i wymieniam składniki :). Polecam!<br /><br />Dyniowo-jabłkowe lub Marchewkowo-dyniowe ciasto z mąką amarantusową<br /><br />1 szklanka mąki z amarantusa<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />1/2 łyżeczki soli<br />1 łyżeczka cynamonu w proszku<br />1/2 łyżeczki imbiru w proszku<br />1/4 łyżeczki goździków w proszku <br />2 łyżki jagód goji<br />3 łyżki posiekanych orzechów włoskich<br />2/3 szklanki startego miąższu dyni (lub marchewki poza sezonem dyniowym) (na dużych i małych „oczkach” tarki)<br />1/3 szklanki startego jabłka (na dużych „oczkach” tarki)<br />1/2 szklanki brązowego cukru<br />1/3 szklanki roztopionego masła<br />1 jajko<br /><br />Jagody goji zalać ciepłą woda i odstawić do zmięknięcia. <br />Wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, posiekane orzechy imbir, cynamon i goździki w proszku.<br />Zmiksować (lub po prostu wymieszać) dynię, jabłko, brązowy cukier, masło, jajko. <br />Odsączyć jagody goji, dodać do mokrych składników. <br />Mokre składniki wymieszać z mąką.<br />Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 35 - 40 minut w 175 stopniach do suchego patyczka.<br />(Ciasto prawie nie rośnie jest lekko wilgotne. Jeśli wolimy, żeby urosło, możemy dodać 1/4 łyżeczki sody, co jednak zmieni trochę jego konsystencję).<br /><br />Pozdrawiam!<br />Kasia <br />(Polaca Mala)<br />polaca.mala.blog@gmail.comPolaca Malahttps://www.blogger.com/profile/14634588506778676993noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-34438230416040685542013-07-04T12:35:05.475+02:002013-07-04T12:35:05.475+02:00Bezglutenowy, bezmleczny i bezcukrowy budyniowy de...Bezglutenowy, bezmleczny i bezcukrowy budyniowy deser z amarantusa, jagodowo-kokosowy<br /><br />Składniki (ilość podanych produktów jest oczywiście zależna od ilości porcji; tu składniki na dwie): <br />*ugotowany amarantus (ok szklanki)<br />*pół-3/4 szklanki świeżych jagód lub mrożonych (wtedy dorzucamy je do gorącego amarantusa by odtajały)<br />*dwie garści wiórków kokosowych BIO (zwykłe sklepowe są podobnie jak suszone owoce siarkowane) zblendowanych lub w pierwotnej formie, wedle uznania (proponuję jednak trochę wcześniej zmiksować w celu nadania deserowi gładkiej konsystencji)<br />*szczypta imbiru, kardamonu, wanilii (opcjonalnie)<br />*kilka sztuk suszonych fig BIO<br />*amarantus ekspandowany (opcjonalnie)<br /><br />Ugotowane ziarno amarantusa blendujemy na gładką, 'budyniową' masę z jagodami i zmiksowanymi wiórkami, przyprawami i ewentualnie jeśli ktoś woli słodszy smak ksylitolem lub stewią (byle nie cukrem). Figi kroimy drobno i posypujemy nimi i amarantusem ekspandowanym gotowy deser. Nasionka fig i chrupki amarantus są świetnie dobraną parą i zwieńczeniem naszego zdrowego dzieła :) Możemy całość dodatkowo polać domowym musem z owoców sezonowych. Smacznego :)<br /><br />outsidethemind@gazeta.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-68060807303819717472013-07-03T22:41:45.515+02:002013-07-03T22:41:45.515+02:00Orzechowo-amarantusowe ciasto rabarbarowe
Składni...Orzechowo-amarantusowe ciasto rabarbarowe<br /><br />Składniki na ciasto:1/2 szklanki orzechów włoskich,1/2 szklanki mąki z amarantusa,1/4 szklanki mąki gryczanej,ok. 40 g masła,łyżka ksylitolu,1 żółtko<br /><br />Składniki na mus rabarbarowy:ok. 400 g rabarbaru,łyżka ksylitolu,1/2 szklanki wody,bakalie:figi, daktyle i żurawina<br /><br /><br />Najpierw prażę orzechy i po przestudzeniu mielę w młynku do kawy.Dodaję obie mąki, ksylitol i po dołożeniu żółtka i pokrojonego na kawałki masła wyrabiam lepiący piasek.Większą część ciasta wgniatam w spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wraz z pozostałą częścią umieszczam w lodówce na około godzinę.W tym czasie do rondelka wrzucam pokrojony rabarbar i bakalie, podlewam odrobiną wody i prażę do postaci musu.Ubijam białko i przystępuję do scalania ciasta, czyli na spodzie rozkładam rabarbarowo-bakaliowy mus, na to pianę z białka, a wierzch posypuję pozostałym ciastem.Piekę w temp. 189* C około 30 minut.<br /><br />ratel1984@gmail.comk whttps://www.blogger.com/profile/17680789072661401475noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-52542216528476311412013-07-03T21:51:18.901+02:002013-07-03T21:51:18.901+02:00mój e-mail: lloralina@wp.plmój e-mail: lloralina@wp.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/15907680959814245502noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-4421980735804875322013-07-03T19:07:22.734+02:002013-07-03T19:07:22.734+02:00Mamy sezon pachnących pomidorków, ziół i młodych c...Mamy sezon pachnących pomidorków, ziół i młodych cukinii. Pora na coś, co idealnie łączy wszystkie te składniki!<br /><br />Amarantusowe muffiny caprese<br /><br />2 szklanki ugotowanego al dente amarantusa (2/3 szklanki przed ugotowaniem)<br />4 suszone pomidorki<br />1 kulka mozarelli, starta na tarce (może być mozarella o obniżonej zawartości tłuszczu)<br />1 szklanka startej cukinii (1 niewielka sztuka)<br />3 jajka<br />2 łyżki jogurtu naturalnego lub naturalnego serka homogenizowanego<br />dużo świeżej bazylii (3-4 gałązki)<br />2 ząbki czosnku<br />pół drobno pokrojonej cebulki<br />niepełna płaska łyżeczka soli<br />pół łyżeczki pieprzu<br /><br /><br />Cukinię po starciu solimy, czekamy, aż puści wodę o porządnie odciskamy. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, mieszamy. Przekładamy do foremek na muffiny lub żaroodpornych kokilek, lekko posmarowanych olejem. Pieczemy 15-20 minut (u mnie 18:)) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podajemy ze świeżymi pomidorami, przybranymi bazylią i polanymi kremem balsamico! Niebo w gębie i samo zdrowie.<br /><br />Wartości odżywcze jednej babeczki (wyszło mi ich 24) dla przepisu z mozarellą odtłuszczoną:<br /><br />50 kcal<br />3,5 g białka<br />5 g węglowodanów<br />1,5 g tłuszczu<br />1,5 g błonnika pokarmowego<br /><br />Smacznego!<br /><br /><br />nesja@interia.plNesjahttp://www.youtube.com/user/Nesja89noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-61346520081442356522013-07-03T13:57:54.919+02:002013-07-03T13:57:54.919+02:00a gdzie tu amarantus...?a gdzie tu amarantus...?femmefatalehttps://www.blogger.com/profile/17174397090490735519noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-55881260481795482052013-07-03T12:01:17.479+02:002013-07-03T12:01:17.479+02:00Pulpeciki z magii w sosie pomidorowym :D
Składnik...Pulpeciki z magii w sosie pomidorowym :D<br /><br />Składniki na pulpeciki:<br />- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka<br />- 2 łyżki amarantusa<br />- 1 całe jajko<br />- 1 łyżka magii<br />- przyprawy do smaki: sól, pieprz ziołowy i prawdziwy, szczypta ziół prowansalskich i majeranku<br /><br />Składniki na sos:<br />- 1l wody<br />- łyżeczka przyprawy "warzywko"<br />- 1 mały przecier<br />- 1 łyżka magii<br />- przyprawy do smaku: sól, pieprz<br /><br />Przygotowanie:<br />Wszystkie składniki na pulpeciki łączymy ze sobą i wyrabiamy mięso. Formułujemy małe kuleczki o obtaczamy w mące. Zagotowujemy wodę wraz z przyprawą "warzywkiem" i wkładamy pulpeciki. Na wolnym ogniu gotujemy około 10 minut, później dodajemy pozostałe składniki na sos i gotujemy następne 10 minut. <br /><br />Smacznego :)<br /><br />k-krystiana@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-9420291772576538802013-07-02T20:18:05.469+02:002013-07-02T20:18:05.469+02:00Muszę zacząć od tego, że uwielbiaaaaaaam szpinak. ...Muszę zacząć od tego, że uwielbiaaaaaaam szpinak. We wszystkich postaciach. Za mięsem nie przepadam, ale kotlet - czemu nie?! A ryżowy?? Mmmmm... Polecam :) Robię je niezwykle często i zawsze smakują idealnie :) I bardzo łatwo i szybko można je wykonać :)<br /><br />A więc przed Państwem - Kotleciki ryżowe ze szpinakiem i amarantusem :)<br /><br />Składniki: <br /><br />-1,5 szklanki ryżu<br />-pół opakowań mrożonego szpinaku<br />-pół szklanki amarantusa <br />-3 łyżki mąki ziemniaczanej<br />-1 łyżeczka garam masala <br />-1 łyżeczka soli<br />-1 łyżeczka papryki słodkiej<br />-szczypta kurkumy<br /><br /><br /><br />Wszystko mamy? A więc zabieramy się za przygotowanie :)<br /><br />W garnku rozgrzewamy tłuszcz, na który wsypujemy wszystkie przyprawy. Następnie wrzucamy ryż i mieszamy. Zalewamy wodą i gotujemy, aż zmięknie.<br /><br />Po ugotowaniu ryżu, dodajemy do garnka rozmrożony szpinak i amarantus. Czekamy aż troszkę ostygnie.<br /><br />Następnie dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszamy.<br /><br /><br />Formujemy małe, zgrabne kotleciki i smażymy na lekko skropionej olejem czy oliwą patelni.<br /><br />Smacznego!! :) <br /><br /><br /><br />magdalena.zychowska@gmail.com Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11701724776820977464noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-4073500359184551482013-07-02T17:01:48.286+02:002013-07-02T17:01:48.286+02:00paulina.kujawowicz@interia.plpaulina.kujawowicz@interia.plpaollaa23https://www.blogger.com/profile/14483959598727876478noreply@blogger.com