sobota, 30 marca 2013

Mazurek z kremem cytrynowym i czekoladą.

Zarzekałam się, że nie zrobię mazurka, bo po prostu ich nie lubię. Któregoś dnia jednak, patrząc na koszyk cytryn, przypomniał mi się lemon curd. I jakoś tak samo wpadło mi do głowy, że świetnie pasowałby do mazurka właśnie. Efekty widzicie na zdjęciach. Uprzedzam jednak, że nie jest ani trochę dietetyczny i zawiera białą mąkę, biały cukier i w ogóle same straszne rzeczy. Ale myślę, że od kawałka nikomu nic się stanie - raz na jakiś czas oczywiście, czyli od święta.
Przepis na mazurkowy spód pochodzi z Kwestii Smaku - potrzebny mi był sprawdzony przepis, więc wybór dla mnie oczywisty. Proporcje dostosowałam do wielkości swojej blachy. Przepis na lemon curd pochodził oryginalnie z bloga White Plate, jednak moja wersja jest bez masła - dla mnie po prostu jest smaczniejsza.
MAZUREK Z KREMEM CYTRYNOWYM
na spód:
310 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
220 g masła
3 małe żółtka S (lub 2 szt XL)
1 i 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej

Ucieramy masło z cukrem. Dodajemy żółtka i mieszamy z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Jeśli trzeba, dodajemy odrobinę zimnej wody. Zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Formę o wymiarach 40x25 smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką lub tylko wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do blachy. Z ciasta, które zostanie możemy zrobić dowolne dekoracje dookoła blaszki. Ja zrobiłam kuleczki, można też skręcone sznureczki - jak na Kwestii Smaku. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut, na złoty kolor.

lemon curd:
1,5 szklanki soku z cytryny (około 8 sztuk)
1,5 szklanki cukru pudru
6 jajek (roztrzepanych)

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie. Stawiamy garnek na małym ogniu i mieszamy. Od momentu, gdy masa zacznie bulgotać, gotujemy jeszcze 5 minut - cały czas energicznie mieszając, najlepiej trzepaczką (jeśli nie będziemy mieszać możemy niechcący zrobić cytrynową jajecznicę). Następnie zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Lekko studzimy. Wylewamy masę na upieczony spód mazurkowy i wyrównujemy powierzchnię.

polewa:
200 g białej czekolady
3 łyżki śmietanki kremówki

W garnuszku podgrzewamy śmietankę. Wrzucamy połamaną na kostki czekoladę i podgrzewamy, mieszając, aż się rozpuści. Studzimy. Wylewamy na wierzch mazurka.

Opcjonalnie można zamienić białą czekoladę na gorzką - da to lepszy efekt wizualny, bo niestety biała czekolada i lemon curd mają niemal identyczny kolor. Dla urozmaicenia posypałam ciasto wiórkami z gorzkiej czekolady (2 kostki, starte na tarce).

11 komentarzy:

  1. u mnie też dzisiaj mazurki z lemon curd tylko w wersji mini ;)
    twoj prezentuje się świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten mazurek z lemon curd, choć w mojej rodzinie by nie przeszedł ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurka, szkoda, że tak późno wrzuciłaś przepis bo bym z chęcią to zrobiła, a tak to zostaje mi do wykonania po świętach albo za rok :)

    Lubię ciasta cytrynowe! A zwykłego mazurka robiłam raz i dla mnie zdecydowanie za słodki i "nie ten teges". ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lemon curd dobry prawie do wszystkiego.
    Słodko wytrawnych Świąt, pełnych uśmiechu i radości.

    OdpowiedzUsuń
  5. piękny, pyszny mazurek :) cudownych rodzinnych świąt !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie to musi być pyszne !!! :D

    zapraszam do siebie:
    http://fitholik.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę wypróbować ten lemon curd, wygląda pysznie ! i ten mazurek - super ;) w sumie to nigdy nie jadłam mazurka,ale w tej wersji bardzo mi się spodobał ;)

    Wesołych Świąt ;*

    OdpowiedzUsuń
  8. Also, Garageband Offers The Ability To Record Sound In Both 16 Bit & 24 Bit Audio Resolution. Also, Garageband Provides Tuning System To Correct Pitch And Imitate Auto Tuning Effects When The Track Was On Maximum Level.

    How To Download Garageband For Android

    OdpowiedzUsuń
  9. gta 5 apk
    I worry that they don't make mazurka because they genuinely don't like it. But the other day, while I was looking at the cytryn koszyk, I suddenly remembered lemon curd. I fell into gowy in such a way that it might easily pass for mazurka with a breeze. Effects are seen in photographs. However, I would like to point out that it is not at all dietetic and contains white meat, white cheese, and overall the same offensive ingredients. However, I believe that except from a little period after birth, or from weaning, nobody is able to maintain anything.

    OdpowiedzUsuń