MAKARON Z CUKINIĄ
przepis na 1 porcję (400 kcal)
60 g makaronu pełnoziarnistego
150 g cukinii
2 plastry szynki parmeńskiej
1 ząbek czosnku
7 g startego parmezanu
1 jajko
1/2 łyżeczki oleju do smażenia
świeżo zmielony pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka i przykrywamy.
Cukinię ścieramy na tarce, na grubych oczkach, przekładamy na sitko, lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Następnie odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Szynkę kroimy w cienkie paski. Czosnek dokładnie siekamy. Jajko najpierw należy sparzyć wrzątkiem. Następnie wbijamy je do miseczki i dobrze roztrzepujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej (u mnie z pestek winogron), wrzucamy cukinię i smażymy przez 2 minut, często mieszając. Dorzucamy szynkę i smażymy przez kolejną minutę. Wrzucamy czosnek, mieszamy. Dodajemy makaron i smażymy przez minutkę, po czym zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy połowę przygotowanego parmezanu i świeżo zmielony pieprz (dużo). Czekamy około minutę, po czym mieszając, wlewamy roztrzepane jajko. Dokładnie mieszamy, aby nie zrobiła się jajecznica - jajko nie może się ściąć, ma stworzyć kremowy sos. Przekładamy makaron na talerz i posypujemy resztą parmezanu.
Musi być na pewno dobry taki makaron. Osobiście uwielbiam każdą postać makaronów i jeśli tylko można je zrobić w dietetyczny i zdrowy sposób to zawsze korzystam :)
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się ta propozycja, szczególnie lubię makaronowe dania ;)
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie smakowicie! ach, aby narobiłaś mi apetytu z rana!
OdpowiedzUsuńJuż kiedyś robiłam z jajkiem i muszę powiedzieć, że bardzo mi smakowało^^
OdpowiedzUsuńZa tego typu przepisy uwielbiam tego bloga najbardziej ;)
OdpowiedzUsuńMakaron z jajkiem jest niezwykle kremowy, bardzo dobry. Z resztą tych dodatków pewnie smakuje jeszcze lepiej.
Wspaniale wygląda. Ja zdecydowanie mogę, lubię i będę jadać takie makarony: )
OdpowiedzUsuńtroche jak moja dietetyczna carbonara ;p
OdpowiedzUsuńale dobry pomysl z dodatkiem cukinii :D
chyba zrobię dziś na obiad :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje makaronowe fanaberie. Chyba jesteś w tym najlepszą inspiracją :) kolejny przepis wędruje do zakładek, dzięki! :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda. przepiękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńDoobrze to wygląda, nawet bardzo dobrze!
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, ale jajka pływające to nie jest coś co lubie ;D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie w wolnej chwili:)
Czy waga makarony jest podana przed ugotowaniem czy po?
OdpowiedzUsuńZawsze podaję wagę przed ugotowaniem.
UsuńUwielbiam ten makaron! i dziś znów zrobię go na kolację :D Zapraszam do mnie w wolnej chwili :)
OdpowiedzUsuńtego właśnie szukałam dla mnie to cos nowego oby tak dalej!!
OdpowiedzUsuńwarto było tu przyjść extra blog !
OdpowiedzUsuńZaciekawił mnie ten przepis. Zrobiłem danie i jest extra smaczne. Polecam serdecznie!
OdpowiedzUsuńSprawdź także: https://lores.pl/produkty/rajstopy/rajstopy-klasyczne/