tag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post6356167811893521639..comments2024-03-29T14:02:42.477+01:00Comments on Feed Me Better: Konkurs z Kamisem - wygraj PAROWAR!Marta Ziarnohttp://www.blogger.com/profile/16674000048491935926noreply@blogger.comBlogger78125tag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-75208679193792366552013-03-29T17:30:17.801+01:002013-03-29T17:30:17.801+01:00aby regulaminowi stało się zadość, mój adres to: m...aby regulaminowi stało się zadość, mój adres to: mar.ostrowska@gmail.com<br />martaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-21639439334266287962013-03-28T22:37:00.096+01:002013-03-28T22:37:00.096+01:00nie ładnie jest przypisywać sobie nie swój komenta...nie ładnie jest przypisywać sobie nie swój komentarz. to oszustwo!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-30367561349603146602013-03-27T21:29:19.051+01:002013-03-27T21:29:19.051+01:00Słaba!Słaba!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-68328840071614174412013-03-26T22:13:39.247+01:002013-03-26T22:13:39.247+01:00BEZ JAKICH PRZYPRAW?BEZ WSZYSTKICH!!KAMIS króluje ...BEZ JAKICH PRZYPRAW?BEZ WSZYSTKICH!!KAMIS króluje w mojej szafce z przyprawami.A na Wielkanoc to najważniejsza rzecz dobry żurek a do niego przyda się ziele angielskie,liść laurowy,troszkę majeranku a najlepiej na koniec dodać przyprawę do żurku.Babki upiec muszę stąd mąż kupił dziś cynamon i cukier z wanilią bo babka ma być waniliowa z nutką cynamonu.Do mięska sól zmiękczająca,majeranek,czosnek granulowany....Wiecie co szkoda mi czasu na wypisywanie....idę do mojej kuchni i przyrządzę to mięsko bo jutro będziemy je piec a potem wędzić.... przekonałabym Was wtedy na pewno katasia127@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-38821494519284187922013-03-26T20:46:05.638+01:002013-03-26T20:46:05.638+01:00Wielkanoc w moim domu to połączenie smaków każdego...Wielkanoc w moim domu to połączenie smaków każdego z domowników – każdy musi znaleźć coś dla siebie. Przykładowo przy okazji naszego wielkanocnego śniadania, na stole obowiązkowo musi pojawić się świeżutki chleb, pieczony przez mojego tatę, który jest jednym z największych fanów domowego pieczywa. Jak staropolski chleb, to i przyprawa musi być do niego staropolska, od Kamis. To dzięki niej, nie tylko w Wielkanoc, wyrywa nas rano z łóżek rewelacyjny zapach tradycyjnego, domowego chleba. <br />Mama, jako specjalistka od gotowania, przygotowuje najróżniejsze gatunki mięs na świąteczny obiad, które doprawia przyprawami Kamis. Dzięki temu na naszym stole każdy znajduje coś dla siebie – domowy pasztet, nadziewany schab, roladki z cielęciny…<br />Moją działką są wypieki. Muszę się nieźle nagimnastykować, żeby zadowolić wszystkie wybredne podniebienia (łącznie z moim). ;) Jako że jestem prawdziwym serniko-żercą, to przy okazji jakichkolwiek Świąt, nigdy nie może go zabraknąć. A jak sernik, to koniecznie z przyprawą do sernika i mas serowych, dzięki której rewelacyjny smak jest gwarantowany. Będąc w temacie pieczenia aż głupio byłoby pominąć cukier z prawdziwą wanilią, którego używam do pieczenia i bab i mazurków i wszystkiego, co się da (te ostatnie na życzenie mojej Mamy i brata, którzy mogliby je jeść na okrągło).:)<br />Wreszcie muszę napisać o prawdziwym królu dnia – żurku i prawdziwej królowej dnia – babci, która go gotuje. Babcia jak to babcia - kiedyś nawet nie chciała słyszeć o jakichś tam „doprawiaczach i nie wiadomo czym”, bo przecież jej żurek, według jej przepisu jest najlepszy i bez tego. Nie pamiętam już w jakich okolicznościach po raz pierwszy dodała przyprawę Kamis do żurku, w każdym razie od tamtej pory jest on już nieodłącznym składnikiem naszej ulubionej wielkanocnej zupy. <br />Przyprawy Kamis pomagają nam nie tylko w Wielkanoc, ale i na co dzień. Są stałymi gośćmi w naszym domu. Każdy z nas ma swoją ulubioną przyprawę, która najlepiej odzwierciedla różne kulinarne gusta i guściki.<br /><br />ps. Ten komentarz powinien tak na dobrą sprawę pisać mój brat, który dnia by się nie mógł obejść przez przypraw Kamis, a dokładniej jednej…pieprzu cayenne! To jeden z tych, którzy są przekonani, że nie ma takiej rzeczy, której nie można by zjeść z chili :D:D Ale trochę dziwnie by brzmiało: „W Święta Wielkanocne nie mógłbym się obejść bez chili”. :D<br /><br />ŻYCZĘ WSZYSTKIM CIEPŁYCH, RODZINNYCH I PRZEPYSZNYCH ŚWIĄT!<br /><br />Ada<br />a.noworolnik7@gmail.comAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-55280558963028953532013-03-26T19:55:57.806+01:002013-03-26T19:55:57.806+01:00K
Kurkumy, która barwi naturalnie skorupki jajek n...K<br />Kurkumy, która barwi naturalnie skorupki jajek na złoty kolor. Po której ręce są żółte, aż do Lanego Poniedziałku. Która czaruje w warstwowym pasztecie z królika, będąc odpowiedzialną za jego środkową część.<br />A<br />Angielskiego ziela, dodawanego przekornie nie do mięs, a do ciast. Kruchego z domowej roboty powidłami śliwkowymi. Nadający mu wyjątkowy, niepowtarzalny, zarezerwowany tylko na Wielkanoc smak. Pokruszone na pył w starym, lekko zardzewiałym moździerzu. Roznoszące aromat w całym domu już w Wielką Sobotę.<br />M<br />Majeranku, który nadaje charakter żurkowi. Mocno drażniący nos, aromatyczny. Bez którego żurek w moim domu nie byłby żurkiem, a zwykłym rosołem na zakwasie. Nawet świeży majeranek, nie ma w sobie tyle smaku i zapachu, co ten suszony.<br />I<br />Intensywnie pachnącego cukru z prawdziwą wanilią, bez której piaskowa babka nie byłaby tą Wielkanocną. A dodatkowa wanilia, zdarta z laski wanilii ostrym nożem dodaje jej urokliwych kropek. <br />S<br />Soli zmiękczającej do mięs. Tradycyjnie od lat, na stole Wielkanocnym króluje królik. W dawnych latach jeszcze z własnej hodowli, prowadzonej przez Tatę. Dziś otrzymywany od bliskich znajomych. Jednak smak bez zmian od lat. By wyszedł jednak tak idealny, nie obędzie się bez soli zmiękczającej. Dzięki niej królik jest soczysty, nie musi zbyt długo siedzieć w piekarniku. Podany z sosem śmietanowym, posypany świeżą natką pietruszki. Smak Świąt, smak dzieciństwa, smak rodziny.<br /><br />Piotr<br />piotrek_212@op.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-77953905234522574202013-03-26T19:17:45.439+01:002013-03-26T19:17:45.439+01:00Ten komentarz został usunięty przez autora.edzikahttps://www.blogger.com/profile/17338936266275718491noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-74839335301110285282013-03-26T11:19:45.526+01:002013-03-26T11:19:45.526+01:00Kiedy święta się zbliżają,
Wszyscy w panikę wpada...Kiedy święta się zbliżają,<br />Wszyscy w panikę wpadają.<br />od czego zacząć Nie wiedzą <br />I nie mają pojęcia co w święta zjedzą!<br />Ja na to ma bardzo prostą radę<br />By przygotować jedzenie gromadę!<br />Zaufać po raz kolejny przyprawą KAMIS<br />I przygotować smakołyków kilka mis.<br />Dla mnie nie ma świąt bez żurku<br />z przyprawami które rosną w ogródku<br />kiedy ogrodu niestety brak<br />Wtedy używamy KAMISA smak<br />liść laurowy, ziele angielskie, trochę pieprzu , majeranku <br />i już mamy pełnym smaku żurek w garnku!<br />Do tego jaja faszerowane z ameryki<br />z dodatkiem szczypiorku jaki i papryki!<br />nie może zabraknąć śledzia Na stole <br />w towarzystwie cebuli i w prowansalskim ziole<br />To oprószone pieprzem kolorowym <br />oraz sosem musztardowo-majonezowym!<br />W tym roku zaskoczę gości pewnym tryczkiem<br />Kurczakiem ze śliwką i chrupiącym boczkiem :)<br />W KAMISIE dostane pełen zestaw przypraw <br />i nikt mi nie powie „jeszcze bardziej mięso dopraw”<br />Jest tam wszystko idealnie dobrane<br />i do mięsa smaku super dopasowane!<br />Tradycyjnie moje Panie <br />babka też na stole stanie!<br />Pięknym lukrem już polana<br />i brązowym cynamonem posypane :)<br />Dla urozmaicenia tego święta..<br />aby atmosfera nie była aż tak napięta<br />Wraz z mamą chleb staropolski wypiekę<br />a do tego prawdziwą szynkę z śliwką upiekę :)<br />Jako że wędkarza mamy w rodzinie <br />Na stół także szczupak przypłynie.<br />W KAMISA pysznej przyprawie do ryby..<br />ze stołu zniknie na pewno szybciej niż grzyby!<br />Kobiety w rodzinie wciąż na diecie<br />więc co na sałatkę grecką powiecie?<br />Bazylia i oregano dodadzą wyrazu..<br />a pieprz i czosnek dopełnią obrazu..<br />Jeżeli otrzymam ten parowar od ciebie<br />To poczuje se po prostu jak w niebie<br />Na święta mięso, rybę warzywa zrobię<br />I przy okazji poważnie zadam o zdrowie!<br />Masełko i łuszczy do lodówki odłożę<br />I w utrzymaniu diety bardzo mi to pomoże!<br />Można by pisać tutaj bez liku<br />o tym świąt wielkanocnych bziku!<br />Lecz trzeba jeszcze posprzątać mieszkanie<br />zanim nas Wielki Piątek zastanie :)!<br /><br />Pozdrawiam :) i życzę Ci więcej inspiracji na te fantastyczne i przepyszne przepisy!<br />MONIKA<br /><br />grmonika@op.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05351928814585841200noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-66116675982805437902013-03-26T11:18:42.504+01:002013-03-26T11:18:42.504+01:00Moja przyprawa jest mało świąteczna, a raczej... i...Moja przyprawa jest mało świąteczna, a raczej... iście meksykańska! Chodzi mianowicie o ostrą papryczkę. <br /><br />Jest to przyprawa o tyle kłopotliwa, że nie można jej dodać do białego barszczu ani do napoleonki, która gości na naszym świątecznym stole, ani do paschy czy robionego na specjalne życzenie Taty - pischingera. Jednak z uwagi na fakt, że święta w naszym domu to codzienny mięsny obiad, z innego mięsa, z innymi dodatkami - ale zawsze równie soczysty, wyborny i rozpływający się w ustach!, ostra papryczka jest niezbędnym wspólnym dla nich mianownikiem. <br /><br />Marynata do świątecznego kurczaka, schabu czy innego mięsa, jakie w tym roku zaplanujemy na Wielkanocne obiady musi zawierać w sobie szczyptę (żeby tylko!) gorrrących i ostrrrrrych nut ostrej papryczki! ;-) Mam wrażenie, że ta przyprawa wydobywa smak potraw, podkręca je. Po zjedzeniu ostro przyprawionego dania czujemy, że je zjedliśmy, ba!, namacalnie o tym pamiętamy, chodząc od pokoju do pokoju w poszukiwaniu butelki wody ;) <br />Przy okazji ostra papryczka jest naturalnym przyspieszaczem zarówno przemiany materii, jak i lepszego trawienia. A co jak co, ale sprawne trawienie bardzo nam się przyda... <br />Przejście od pikantnej marynaty do napoleonki nie jest dla organizmu łatwym przeżyciem, prawda?:)<br /><br />świątecznie pozdrawiam, <br />kalvai.agata@gmail.comagateqhttps://www.blogger.com/profile/06642162274479793675noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-11686669147872920802013-03-25T22:37:01.283+01:002013-03-25T22:37:01.283+01:00moj adres. marta.pop@interia.eumoj adres. marta.pop@interia.euAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-87966983330765201852013-03-25T22:36:05.573+01:002013-03-25T22:36:05.573+01:00sory to mój adres: karolka.k@o2.plsory to mój adres: karolka.k@o2.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-32899294511099208462013-03-25T19:34:58.220+01:002013-03-25T19:34:58.220+01:00Nadchodzących Świąt nie wyobrażam sobie bez… Cynam...Nadchodzących Świąt nie wyobrażam sobie bez… Cynamonu! (Nawiasem mówiąc, żadnych świąt, żadnych wypieków i całego mnóstwa potraw nie wyobrażam sobie bez tego korzennego cudeńka, i tak mam od zawsze! ;)) <br />Wiem, wiem… ten smak i zapach to raczej symbol Gwiazdki, nie Wielkiejnocy, ale… <br />Za cynamonem przemawiają argumenty zarówno emocjonalno-irracjonalne („Bo lubię, uwielbiam, i już!”), jak i te ze sfery logicznej (czyt. tzw. dowody nauki ;)) A więc, czemu warto, by cynamon gościł na naszych talerzach i w naszych filiżankach (gotowana kawa z dodatkiem cynamonu, kardamonu, miodu… mmm…), i to nie tylko „od święta”? Przeciwdziała infekcjom, poprawia trawienie (zapobieganie nudnościom, zaparciom, wzdęciom); sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki i profilaktyce cukrzycy; poprawia krążenie krwi; wspomaga leczenie bólu stawów; zmniejsza bolesność miesiączek; wspomaga walkę z trądzikiem; poprawia pamięć i inne funkcje poznawcze; relaksuje – to tylko część potwierdzonych, wyjątkowych właściwości tej przyprawy. Ponadto jest źródłem błonnika, żelaza, manganu, wapnia; obniża tzw. „zły cholesterol” (jakże istotne podczas Wielkanocnego łakomstwa! ;))<br />Ponadto, cynamon tradycyjnie (np. w tradycyjnej medycynie chińskiej) zaliczany jest do przypraw rozgrzewających. Jego dodatek sprawi, że największemu zmarzluchowi zrobi się cieplej... :) A rozgrzany organizm to odporność na infekcje, siła, zdrowie i dobra energia – tak ważne na Przedwiośniu! <br />Święta już za tydzień… A za oknem, mimo kalendarzowej wiosny, nadal króluje zima zła, i nie odpuszcza. Kto wie, czy wielkanocnych jajek nie przykryje śniegowa pierzynka… Zaczarujmy zimę, przywołajmy wiosnę. Ogrzejmy i ciała, i ducha… cynamonem! Dodajmy go do świątecznej szarlotki, zaparzmy do niej prawdziwiej, ręcznie i świeżo mielonej kawy z dodatkiem cynamonu KAMIS… A gdy serce gorąca, dłonie do przytulenia bliskich ciepłe i dusza radosna - niestraszna nam będzie aura za oknem… Gdy w środku wiosna kwitnie. <br />Ach, jeszcze o jednym byłabym zapomniała… Cynamon to także afrodyzjak… ;-) <br />Życzę Autorce tego niezwykle inspirującego Bloga oraz wszystkim jego Czytelnikom Świąt zdrowych, pełnych radości i miłości… I smacznych, oczywiście! Pachnących Waszym ulubionym zapachem… Cynamonem czy żurkiem… <br /><br />Pozdrawiam ciągle jeszcze zimowo, ale już świątecznie,<br />India<br />julyine@vp.pl<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-22531756577026160342013-03-25T14:39:35.246+01:002013-03-25T14:39:35.246+01:00JAJKO - małe, owalne, niczym się nie wyróżniające....JAJKO - małe, owalne, niczym się nie wyróżniające.<br />Na zewnątrz zamknięte w sobie, a właściwie w skorupce, a w środku niespodzianka. Najpierw przepyszne biało, a wewnątrz zakamuflowane żółtko. <br />I to małe owalne jajeczko robi furorę w kuchni. Z tego niepozornego jajka można zrobić omlet, jajecznice, fritatę, jajko na miękko, na twardo, po wiedeńsku itp. itd.<br />I właśnie to jajko gra główną rolę na wielkanocnym stole, jako symbol życia.<br />Nie potrafię piec, nie potrafię gotować ale jajko umiem przygotować.<br />I jest jedna przyprawa KAMISA, która zawsze mi towarzyszy.<br />ŚÓL - bez niej nie wyobrażam sobie Świąt wielkanocnych, ponieważ bez posolonych jajek nie ma śniadania wielkanocnego.<br /><br />anulagadula@gmail.comAniahttps://www.blogger.com/profile/17478082106735497827noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-31746221588757851642013-03-25T00:25:43.045+01:002013-03-25T00:25:43.045+01:00Cóż to byłyby za święta, gdyby nie pomocna ręka.
...Cóż to byłyby za święta, gdyby nie pomocna ręka.<br />Wyjaśnienia czas nastanie, teraz słuchaj, podaj dalej:<br />Czasu mało pozostało więc do dzieła, bierz się śmiało!<br />Leć do pobliskiego sklepu, biegnij Bracie, leć w bezdechu!;)<br />Półki od produktów powyginane, lecz Twe selektywne wybory są Ci z niebios dane!<br />KAMISA delicja - wielkanocna tradycja! <br />Chlebek dzięki niemu doprawisz , będzie do koszyczka - tylko ładnie ustawisz!<br />Patrz, zobacz! - mają i ocet! Żur będzie, sałatka i co chcesz!<br />Musztarda jest miodowa, dijon i chrzanowa!<br />Do barszczyku ta ostatnia - będzie mi bardzo zdatna.<br />Oczy me dalej rozkosznie patrzą - Ooo! jest szafran niteczki i wanilii laseczki!<br />Deser stworzę fenomenalny, niczym z - Feed me better - niebalany :)<br />Nikt się nie oprze, zrobię sernik pierwsza klasa – chętnych na niego będzie cała masa!<br />Rodzina obsypie mnie komplementem, a ja się uśmiechnę i tylko rzeknę: <br />Owszem - to ja i KAMIS - mój przyjaciel kuchenny, niezawodny i na ŚWIĘTA zawsze niezbędny!<br /><br />Serdecznie Pozdrawiam, Katarzyna :)<br />kulas.katarzyna@wp.pl<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-81200409635717959142013-03-24T21:37:19.844+01:002013-03-24T21:37:19.844+01:00Nie wyobrażam sobie świąt bez przyprawy do żurku i...Nie wyobrażam sobie świąt bez przyprawy do żurku i barszczu białego. Nic tak nie wyciąga z łóżka moich domowników jak aromat tego pysznego dania. Idealna kompozycja przypraw sprawia, że jego smakiem można się delektować godzinami. Zwłaszcza w Poniedziałek Wielkanocny, kiedy po udanej imprezie w mgnieniu oka przywraca siły witalne i pozwala cieszyć się kolejnym dniem świąt :)<br /><br />Pozdrawiam, Justyna<br /><br />justynasekienda@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-18495422389035648772013-03-24T19:18:48.556+01:002013-03-24T19:18:48.556+01:00Bez przyprawy do piernika
Cały urok świąt zanika
S...Bez przyprawy do piernika<br />Cały urok świąt zanika<br />Sentymentu to jest sprawa<br />Wiele wspomnień-miła sprawa<br />Gdy piernika zapach czuję<br />Serce moje się raduje<br />Bo dziecinny dom wspominam<br />I uśmiechać się zaczynam <br />Wtedy widzę dziadków drogich<br />Uczuciowo nie ubogich<br />Których ciepła dłoń pomocna<br />Których rada wciąż owocna<br />I się łezka w oku kręci<br />Że już babcia jaj nie święci<br />Ze już dziadziu się nie skrada<br />I piernika nie podkłada<br />Co był daniem popisowym<br />Tradycyjnym i kultowym<br />I nikt prócz Kamisa w świecie<br />I przyprawy- o niej wiecie<br />Nie potrafi mi odzyskać<br />Tego cud smaku pozyskać<br />Nadać tego aromatu<br />By poczuło go pół światu<br />I To dzięki tej przyprawie<br />Święta w świetnej są oprawie<br />Cudny smak, miłe wspomnienia<br />I już święta w cud zamienia!<br /><br />kasia2006222@interia.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-54571465016757760802013-03-24T14:20:29.065+01:002013-03-24T14:20:29.065+01:00przyprawy do żurku firmy Kamis
katia1112@wp.plprzyprawy do żurku firmy Kamis<br /><br />katia1112@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-14977665436069218612013-03-24T14:19:17.648+01:002013-03-24T14:19:17.648+01:00przyprawy do żurku firmy Kamis.przyprawy do żurku firmy Kamis.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-58834721429891401462013-03-24T11:15:06.428+01:002013-03-24T11:15:06.428+01:00Ja na Wielkanoc zajmuję się pieczeniem ciast ;) Uw...Ja na Wielkanoc zajmuję się pieczeniem ciast ;) Uwielbiam siedzieć w przepisach wraz z młodszą siostrą i wybierać ciasta, które będziemy piec, a później siedzieć cały dzień w kuchni i je robić ;). Większość przypraw, które mam w domu to przyprawy KAMIS i nie wyobrażam sobie wielkanocnych wypieków bez cukru z prawdziwą wanilią czy startej laski wanilii. Zapachy nie do opisania! :)<br />Pozdrawiam,<br />paaauliska@o2.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-23602232882950588732013-03-24T08:05:02.873+01:002013-03-24T08:05:02.873+01:00Wielkanoc = Babka = Kurkuma = Kamis :D
Kurkuma od ...Wielkanoc = Babka = Kurkuma = Kamis :D<br />Kurkuma od Kamis gości już od długiego czasu w mojej kuchni. Mój popisowy przepis na babkę biszkoptową jest wzbogacany o kurkumę, która to właśnie nadaje jej ślicznego, żółciótkiego kolorku. Kiedy taki wypiek króluje na stole Wielkanocnym słyszę zachwyt wśród gości, których kubki smakowe są w pełni zaspokojone. Ciesząc się, że mięciutka, delikatna babka wszytskim smakowała, po kryjomu udaję się do łązienki by pozbyć się żółtawego koloru moich dłoni, które "przyodziały" taką barwę właśnie za sprawą kurkumy :D<br />psinka115@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-44999674943372889892013-03-24T07:48:44.361+01:002013-03-24T07:48:44.361+01:00Kamis ma ogromny zasób przeróżnych przypraw, dzięk...Kamis ma ogromny zasób przeróżnych przypraw, dzięki czemu jestem jego "wierną" fanką :D Kiedy zbliża się Wielkanoc, podczas "zakupowego szału" w moim koszyku nie może zabraknąć takiej przyprawy jak CZĄBER. Wiadomo, jak Wielkanoc to i biała kiełbaska :) Ale oczywiście tylko taka własnej roboty :) Cząber jest właśnie jej nieodzownym elementem. Dodajemy go pod koniec przygotowywania potrawy, aby jego smak nie zgorzkniał, a pozostał jedyny w swoim rodzaju i nadawał kiełbasce aromatycznego zapachu i przepysznego smaku :)<br />monika-jurszewicz@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-56000394017922176512013-03-23T22:26:18.491+01:002013-03-23T22:26:18.491+01:00Nie wyobrażam sobie przepysznego sernika bez przyk...Nie wyobrażam sobie przepysznego sernika bez przykrawy -cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem KAMIS oraz przyprawą do sernika . Te przyprawy Sprawiają, że ciasto zyskajuje niepowtarzalną, intensywną waniliową nutę przełamaną korzennym kardamonem oraz niesamowity aromat, który aż czuć na klatce schodowej. Ach... całe szczęście, że niedługo są Święta, będę mogła rozkoszować się swoim ulubionym, waniliowym serniczkiem. Oczywiście nie mogę jeszcze zapomnieć o niezawodnej przyprawie "Przyprawa do indyka", którą używamy do przyżądzenia ogromnej rolady z indyka faszerowanej słodką, szuszoną żurawiną. Dzięki tej wspaniałej mieszance mięso uzyskuje słodki posmak z odrobiną goryczy. No i tak, jak w przypadku ciasta jest niezwykle aromatyczne.<br />Jak widać przyprawy kamis odgrywają dużą rolę w mojej kuchni, a to tylko cząstka ich,a przecież nie będę rozpisywała każdej z nich :).<br /><br />Aga-144@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-66753216822822779042013-03-23T14:52:28.893+01:002013-03-23T14:52:28.893+01:00Świąteczny aromat do kuchni się wkrada
Jest chilli...Świąteczny aromat do kuchni się wkrada<br />Jest chilli, kolendra, cząber, czekolada.<br />Cukier waniliowy do babki się tuli,<br />A biała kiełbasa do białej cebuli.<br />Majeranek, czosnek i żurek pachnący,<br />I chrzan świeżo starty, jak zawsze piekący.<br />Jajka przyprawione pieprzem z kardamonem, <br />Obok schab pachnący solą z estragonem.<br />Jeszcze tylko ziele, listek i papryka,<br />tymianek, rozmaryn - będzie pasztet z dzika.<br />Pisanki w koszyczku, baranek cukrowy<br />I przepis na święta smaczny i gotowy.<br /><br />Zdrowych, pogodnych i przede wszystkim smacznych świąt!<br /><br />Patrycja<br /><br />p.kowalik4@gmail.comAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/07476847829100073584noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-37121078016306885432013-03-23T13:37:05.110+01:002013-03-23T13:37:05.110+01:00Wielkanoc, w moim domu, oznacza wszelkiego rodzaju...Wielkanoc, w moim domu, oznacza wszelkiego rodzaju potrawy mięsne... Skomponowanie przypraw i ziół do każdego z dań, bywa czasochłonne i może nie przynieść pożądanego efektu. Należymy do rodzin łasuchów-smakoszy, aromat i smak ma dla nas w takim samym stopniu, ogromne znaczenie. Dziękuje firmie Kamis, za wszelkie przyprawy, ułatwiające mi perypetie w kuchni. Szczególnie za niezwykle delikatną przyprawę fix do szynki oraz te należące do bardziej wyrazistych:przyprawę do pasztetu szlacheckiego, do żeberek i do schabu pieczonego, nie jestem również w stanie pominąć najbardziej charakterystycznej z wielkanocnych - przyprawę do żurku. Nie wiem, jak to robicie, sama nie jestem w stanie odtworzyć waszego dzieła. Dzięki tym małym składnikom Kamis, moje potrawy podczas świątecznego obiadu, stają się naprawdę niezwykłe. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez Waszych produktów!<br /><br />Życzę wszystkim udanych i smacznych świąt Wielkanocnych :-)!<br />Pozdrawiam, Martyna!<br /><br />martynabanasiak@gmail.com<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-574038700520862522.post-23520067934007484802013-03-23T12:27:23.836+01:002013-03-23T12:27:23.836+01:00Kiedy myślimy o Świętach Wielkiej Nocy, większość ...Kiedy myślimy o Świętach Wielkiej Nocy, większość z nas kojarzy je z białym barszczem, kiełbaską.. Ja jednak, jako wielki łasuch, nie potrafię nie myśleć o wspaniałych babach i mazurkach.. Wilgotna, skrywająca w swym wnętrzu rozpływające się w ustach bakalie babka, czy niesamowicie kruchy pięknie ozdobiony, mój ulubiony, mazurek kajmakowy.. Bez nich.. nie wyobrażam sobie świąt, natomiast bez cudownego aromatu wanilii nie wyobrażam sobie tych cudnych wypieków.. Dziękuję firmie Kamis za bardzo trafiony pomysł, mianowicie: Cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem.. jak dla mnie.. strzał w dziesiątkę!<br /><br />Eve<br />sa6y6a6@gmail.comevehttps://www.blogger.com/profile/13360037961785343927noreply@blogger.com