wtorek, 9 grudnia 2014

Wegetariańska fasolka po bretońsku.

Dzisiaj mam dla Was kolejny post z wykorzystaniem Newelli, o której już Wam pisałam. Fasolki po bretońsku nikomu chyba nie trzeba przedstawiać. Ja postanowiłam przygotować ją w wersji wegetariańskiej, a aromat kiełbasy czy boczku zastąpić wędzoną Newellą.
WEGETARIAŃSKA FASOLKA PO BRETOŃSKU Z NEWELLĄ
przepis na 4 porcje
350-400 g fasoli
400 g przecieru pomidorowego
1 opakowanie wędzonej Newelli
1 cebula
1 łyżka masła (oleju lub oliwy)
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki kminku
1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej lub pszennej
sól
pieprz


Fasoli możemy użyć świeżej lub suszonej. Suszoną namaczamy przez całą noc, następnie w tej samej wodzie gotujemy około 2 godziny. Świeżą moczymy przez około godzinę, następnie gotujemy przez około godzinę. Z gotowania zostawiamy szklankę wody, resztę odcedzamy. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy łyżkę masła (lub oleju/oliwy), wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę i pokrojoną w kostkę Newellę, gdy się zeszkli dorzucamy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy wszystkie przyprawy, liście laurowe, ziele angielskie, smażymy, aż czosnek się zarumieni. Wtedy wlewamy przecier, wrzucamy fasolkę, dodajemy wlewamy wodę z jej gotowania i gotujemy przez następne pół godziny. W dodatkowej, niepełnej szklance wody rozrabiamy mąkę i wlewamy do reszty, gotujemy do zgęstnienia.

9 komentarzy:

  1. takiej wegetariańskiej wersji z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł z tą Newellą zamiast kiełbaski.
    Uwielbiam fasolkę po bretońsku, na pewno wypróbuje Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł! Tylko ta Newella jakiś dziwny wynalazek:), ale pewnie jak wszystko, co nowe, do czego z czasem można się przekonać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi teraz apetytu na fasolkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda magicznie !! Uwielbiam fasolkę po bretońsku, na ogół ją robię w wersji wegańskiej, ale bardzo podoba mi się bardzo gęsta konsystencja Twojej. Musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie wygląda ta fasolka :D Zdjęcia również masz przepiękne :) Zapraszam Cię do spróbowania także mojej wersji - http://fasolkapobretonsku.net.pl

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...