czwartek, 22 marca 2012

Lekka szarlotka owsiana. Przepyszna.

Od pewnego czasu szukałam przepisu na szarlotkę w wersji nieco bardziej skąpej kalorycznie. Szukałam i szukałam i w każdym przepisie było coś, co nie do końca mi pasowało. A to nie taka mąka, a to jednak cukier, a to jabłka w kawałkach. Po namyśle stwierdziłam, że w oparciu o to, co znalazłam w internecie muszę zrobić swoją własną szarlotkę. Albo wyjdzie albo nie - metodą prób i błędów.
No i moi drodzy, od razu za pierwszym podejściem wyszła tak fantastyczna, że aż brak mi słów. Jest to chyba najlepsza szarlotka jaką w życiu jadłam. Jest po prostu absolutnie idealna i gorąco polecam jej zrobienie.
Ja musiałam jak lwica bronić ostatniego kawałka, żeby móc zrobić zdjęcie - szarlotka rozeszła się w oka mgnieniu!
Składniki na tortownicę 26 cm
Na mus:
1,5 kg jabłek kwaskowatych
2 łyżki brązowego cukru
miąższ z jednej laski wanilii
cynamon w ilości dowolnej
szczypta kardamonu

Na spód:
0,5 szkl mąki owsianej
0,5 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
0,5 szkl otrębów (u mnie jak zwykle miks)
0,5 szkl płatków owsianych
1/4 szkl brązowego cukru lub słodzidła (u mnie Stevia)
110g masła
2 czubate łyżki masła orzechowego
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżka wody

Na kruszonkę:
2 szklanki płatków owsianych
pół łyżeczki cynamonu
80g miękkiego masła
1/4 szkl brązowego cukru

Mus:
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki. Wrzucamy na patelnię i zalewamy szklanką wody. Mieszamy często i dusimy do uzyskania gładkiego musu. Możliwe, że trzeba w trakcie podlać dodatkową wodą, żeby jabłka nie przywierały i się nie przypaliły. U mnie zajęło to około 45 minut. W połowie dodajemy przyprawy i cukier.

Przygotowanie:
Płatki i otręby mielimy lub wrzucamy do blendera i chwilę miksujemy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. W misce mieszamy mąki, zmielone płatki i otręby i cukier. Dodajemy wodę, masło rozpuszczone  masło orzechowe, ekstrakt i wodę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wyłożoną papierem tortownicę (u mnie 26 cm) wylepiamy ciastem spód i boki i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180  stopni i pieczemy 15 minut (aż zacznie się lekko rumienić).

W między czasie szykujemy kruszonkę - mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

Na podpieczony spód wykładamy równomiernie jabłka i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 40 minut do zarumienienia kruszonki - uwaga by nie przypalić płatków. Wystudzić przed podaniem.

35 komentarzy:

  1. Zdecydowanie do wypróbowania.Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowsza szarlotka? Wchodze w to! Zwlaszcza, ze wyglada kuszaco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie próbowałam szarlotki z takim fajnym, zdrowym ciastem, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka to ciasto nad ciastami w moim przypadku a w zdrowszej wersji można jej zjeść więcej :) Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! ciekawią mnie składniki i na pewno w najbliższym czasie pokuszę się o podobną ; )

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale! Przepis zapisany do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  7. O Kurczaki !! Wygląda nieziemsko smacznie :D Uwielbiam szarlotkę i sernik - to moje dwa ulubione ciasta (no dobra jeszcze marchewkowe) : D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda niezwykle smakowicie:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. obawiam się, że z powodu ilości, w jakiej bym ją pochłonęła, jej lekkość i prozdrowotność przestałaby się liczyć :)
    przepis oczywiście zapisuję, koniecznie do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda apetycznie. ach, jak ja kocham szarlotki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł! Koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis. Do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  13. cudna i do tego "uzdrowiona" :D.

    OdpowiedzUsuń
  14. A już miałam kupić mąkę owsianą;D Trudno, zastąpię ją i zrobię taką pyszną szarlotkę i tak. Świetna musi być:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super! Wyglada rewelacyjnie i jeszcze w lżejszej wersji !

    OdpowiedzUsuń
  16. wyobrażam sobie jaka musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłam ostatnio placek Gaździny, czyli jabłecznik z dużą ilością jabłek, małą ilością mąki i bez masła. Wyszło pysznie, ale Twoja szarlotka chyba jeszcze lepsza:)
    Zapisałam do koniecznego zrobienia!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda bardzo apetycznie! Cała taka owsiano-kruszonkowa mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Hej, a ile stewii dodałaś? Też jestem w jej posiadaniu ale jeszcze nie wiem do końca jak ją dozować;) Ciacho wygląda fantastycznie, przepis już zapisany do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ach! Jak to pięknie wygląda!
    Jabłka <3
    Co prawda ja już bardziej dietetycznie (i zdrowo) miałabym ochotę zrobić, ale baaardzo obiecująco wygląda to ciacho! :)
    Jak to dobrze, że jestem najedzona sałatką :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciekawe ile kcal ma kawalek hmm?

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda przepysznie :) Do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  23. A ja chciałam spytać czym można zastapić mąkę owsianą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można po prostu zmielić płatki owsiane :)
      Ewentualnie zastąpić inną mąką.

      Usuń
  24. A ile stewii dodać ? Tak mniej więcej- czy bardziej łyżka, czy pół szklanki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jakiej Stevii używasz. Przeliczasz ilość cukru po prostu.

      Usuń
  25. Robie ja trzeci raz, tylko z braku czasu daje szklanke pelnoziarnistej, zamiast dwoch roznych, a otreby kupilam zmielone. Znika w mig. Rewelacja. I rzeczywiscie, nie wolno przypalic kruszonki, bo jest o wiele mniej smaczne, dlatego ustawiam grzanie od dolu tylko.

    OdpowiedzUsuń
  26. A co zamiast masła? To dla vegan

    OdpowiedzUsuń
  27. Wpis zawiera bardzo ciekawe informacje

    OdpowiedzUsuń
  28. I have a party this weekend. I have invited my friends, I will try Light oat apple pie this time. Now it's time to avail Digital Marketing services in Pakistan for more information.

    OdpowiedzUsuń
  29. Very good news is shared in this article. It is very intresting article. I suggest you to keep publishing article like these.

    OdpowiedzUsuń