No i moi drodzy, od razu za pierwszym podejściem wyszła tak fantastyczna, że aż brak mi słów. Jest to chyba najlepsza szarlotka jaką w życiu jadłam. Jest po prostu absolutnie idealna i gorąco polecam jej zrobienie.
Ja musiałam jak lwica bronić ostatniego kawałka, żeby móc zrobić zdjęcie - szarlotka rozeszła się w oka mgnieniu!
Składniki na tortownicę 26 cm
Na mus:
1,5 kg jabłek kwaskowatych
2 łyżki brązowego cukru
miąższ z jednej laski wanilii
cynamon w ilości dowolnej
szczypta kardamonu
Na spód:
0,5 szkl mąki owsianej
0,5 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
0,5 szkl otrębów (u mnie jak zwykle miks)
0,5 szkl płatków owsianych
1/4 szkl brązowego cukru lub słodzidła (u mnie Stevia)
110g masła
2 czubate łyżki masła orzechowego
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżka wody
Na kruszonkę:
2 szklanki płatków owsianych
pół łyżeczki cynamonu
80g miękkiego masła
1/4 szkl brązowego cukru
Mus:
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki. Wrzucamy na patelnię i zalewamy szklanką wody. Mieszamy często i dusimy do uzyskania gładkiego musu. Możliwe, że trzeba w trakcie podlać dodatkową wodą, żeby jabłka nie przywierały i się nie przypaliły. U mnie zajęło to około 45 minut. W połowie dodajemy przyprawy i cukier.
Przygotowanie:
Płatki i otręby mielimy lub wrzucamy do blendera i chwilę miksujemy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. W misce mieszamy mąki, zmielone płatki i otręby i cukier. Dodajemy wodę, masło rozpuszczone masło orzechowe, ekstrakt i wodę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wyłożoną papierem tortownicę (u mnie 26 cm) wylepiamy ciastem spód i boki i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut (aż zacznie się lekko rumienić).
W między czasie szykujemy kruszonkę - mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
Na podpieczony spód wykładamy równomiernie jabłka i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 40 minut do zarumienienia kruszonki - uwaga by nie przypalić płatków. Wystudzić przed podaniem.
Zdecydowanie do wypróbowania.Zapisuję :)
OdpowiedzUsuńZdrowsza szarlotka? Wchodze w to! Zwlaszcza, ze wyglada kuszaco :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowałam szarlotki z takim fajnym, zdrowym ciastem, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka to ciasto nad ciastami w moim przypadku a w zdrowszej wersji można jej zjeść więcej :) Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńmniam! ciekawią mnie składniki i na pewno w najbliższym czasie pokuszę się o podobną ; )
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Przepis zapisany do zrobienia!
OdpowiedzUsuńO Kurczaki !! Wygląda nieziemsko smacznie :D Uwielbiam szarlotkę i sernik - to moje dwa ulubione ciasta (no dobra jeszcze marchewkowe) : D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwygląda niezwykle smakowicie:)))
OdpowiedzUsuńobawiam się, że z powodu ilości, w jakiej bym ją pochłonęła, jej lekkość i prozdrowotność przestałaby się liczyć :)
OdpowiedzUsuńprzepis oczywiście zapisuję, koniecznie do wypróbowania
wygląda apetycznie. ach, jak ja kocham szarlotki!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Do wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńcudna i do tego "uzdrowiona" :D.
OdpowiedzUsuńA już miałam kupić mąkę owsianą;D Trudno, zastąpię ją i zrobię taką pyszną szarlotkę i tak. Świetna musi być:)
OdpowiedzUsuńtakie desery to ja lubię ;)
OdpowiedzUsuńSuper! Wyglada rewelacyjnie i jeszcze w lżejszej wersji !
OdpowiedzUsuńwyobrażam sobie jaka musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio placek Gaździny, czyli jabłecznik z dużą ilością jabłek, małą ilością mąki i bez masła. Wyszło pysznie, ale Twoja szarlotka chyba jeszcze lepsza:)
OdpowiedzUsuńZapisałam do koniecznego zrobienia!
Pozdrowienia:)
Wygląda bardzo apetycznie! Cała taka owsiano-kruszonkowa mmm :)
OdpowiedzUsuńHej, a ile stewii dodałaś? Też jestem w jej posiadaniu ale jeszcze nie wiem do końca jak ją dozować;) Ciacho wygląda fantastycznie, przepis już zapisany do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc używam Stevii "na oko" ...
UsuńAch! Jak to pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńJabłka <3
Co prawda ja już bardziej dietetycznie (i zdrowo) miałabym ochotę zrobić, ale baaardzo obiecująco wygląda to ciacho! :)
Jak to dobrze, że jestem najedzona sałatką :D
Ciekawe ile kcal ma kawalek hmm?
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńA ja chciałam spytać czym można zastapić mąkę owsianą?
OdpowiedzUsuńMożna po prostu zmielić płatki owsiane :)
UsuńEwentualnie zastąpić inną mąką.
A ile stewii dodać ? Tak mniej więcej- czy bardziej łyżka, czy pół szklanki ;)
OdpowiedzUsuńZależy jakiej Stevii używasz. Przeliczasz ilość cukru po prostu.
UsuńRobie ja trzeci raz, tylko z braku czasu daje szklanke pelnoziarnistej, zamiast dwoch roznych, a otreby kupilam zmielone. Znika w mig. Rewelacja. I rzeczywiscie, nie wolno przypalic kruszonki, bo jest o wiele mniej smaczne, dlatego ustawiam grzanie od dolu tylko.
OdpowiedzUsuńA co zamiast masła? To dla vegan
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńIndianface
ImageGallery
VideoGallery
VideoGallery
Wpis zawiera bardzo ciekawe informacje
OdpowiedzUsuńI have a party this weekend. I have invited my friends, I will try Light oat apple pie this time. Now it's time to avail Digital Marketing services in Pakistan for more information.
OdpowiedzUsuńVery good news is shared in this article. It is very intresting article. I suggest you to keep publishing article like these.
OdpowiedzUsuńDownload WhatsApp MA from WhatsApp Mod APK
OdpowiedzUsuń