wtorek, 27 lutego 2018

Omlet z kimchi i kurczakiem / kimchi jeon.

Od dłuższego czasu kuchnia koreańska to jedna z moich ulubionych. Dzisiaj mam dla Was swoją dietetyczną wariację na temat jednego z koreańskich klasyków - kimchi jeon, czyli placka z kimchi. Gdy jadałam go w restauracjach nie powalił mnie na kolana - był trochę za suchy i za mało treściwy. Żeby byl bardziej dietetyczny i jego wartości odżywcze były lepsze, zmieniłam go troche w omlet - dając więcej jajek, a dużo mniej mąki.
Nie wiem, czy do kimchi trzeba Was jakoś specjalnie namawiać. To taki koreański odpowiednik naszej kiszonej kapusty - tak samo jest niesamowitą bombą witaminową. Niedługo będę w końcu robić swoje kimchi domowe i wtedy na pewno podzielę się z Wami przepisem, ale póki co jeszcze regularnie wpadam do moich ulubionych miejs, gdzie można kupić dobre kimchi na wynos i jem je bardzo często.
OMLET Z KIMCHI I KURCZAKIEM
Przepis na 1 porcję
2 jajka
80 g piersi z kurczaka
80 g kimchi
20 g mąki ryżowej
20 g zmielonych płatków owsianych
1 łyżeczka oleju 
1 łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego
2 łyżki wody
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka sezamu
1 szalotka
pieprz

Kurczaka pokrojonego w cienkie plasterki marynujemy trochę jak na Bulgogi: w sosie sojowym, rybnym, cukrze, pokrojoną w plasterki szalotką i z sezamem. Najlepiej, jeśli zrobimy to dzień wcześniej - nie jest to co prawda wolowina, ale dzięki temu kurczak zyska dużo smaku i będzie niesamowicie kruchy.
W misce roztrzepujemy jajka z wodą, mąką ryżową, zmielonymi płatkami  i pieprzem
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, wrzucamy mięso i smażymy okolo 3-4 minuty. Wrzucamy grubo pokrojone kimchi. Mieszamy, rozkładamy wszystko równo na patelni i zalewamy masą jajeczna. Smażymy z obu stron. Najłatwiej obrócić omlet zsuwając go na talerz lub pokrywkę. Drugą opcją jest upieczenie go w silikonowej formie w piekarniku jak frittatę. Podajemy z kolendrą i ewentualnie kiełkami.

Wartości odżywcze: 530 kcal, B: 41,8 g, T:25,6 g, W: 29,5 g.

15 komentarzy:

  1. gdzie można kupić kimchi na wynos?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość restauracji ma opcję "na wynos", więc zazwyczaj nie jest to problem. Oprócz typowo koreańskich kimchi można też kupić w japońskicj, czy chińskich knajpkach. JEśli chodzi o Warszawę, to moje ulubione kimchi jest w Mei na Powiślu.

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba wiem co zjem jutro na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę przyznać, że super to wygląda. Chyba spróbuję coś takiego zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda przepysznie, może też spróbuję zrobić

    OdpowiedzUsuń
  7. Chciałbym mieć takie wyczucie by zmieniać przepisy pod siebie

    OdpowiedzUsuń
  8. Myślę że ten omlet osłabi trochę mą tęsknotę za wschodem

    OdpowiedzUsuń
  9. Poznałam niedawno japońską, zaczynam koreańską kuchnię!

    OdpowiedzUsuń
  10. Taka kuchnia wydaje mi się, że będzie naprawdę smaczna. Sądzę, że nie jedna osoba będzie chciała coś takiego zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wypróbowałem i muszę przyznać - przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  12. moge zapytac jakiej patelni uzyłas do tego omletu? (chodzi mi o średnice a nie o model ;) )

    OdpowiedzUsuń
  13. musze to zrobić u siebie w domku już mi ślinka cieknie :P

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...