Każdy dzień zaczynam od swojego ulubionego koktajlu. Jedna sprawa, że śniadanie jem dopiero jakieś półtorej, dwie godziny po obudzeniu. Optymalny czas spożycia śniadania może się różnić w zależności od preferencji i harmonogramu dnia każdej osoby - jednak generalnie zaleca się spożywanie śniadania w ciągu godziny lub dwóch po przebudzeniu.
Druga sprawa - sprawdziłam, że świetnie się czuję po wypiciu takiego koktajlu i u mnie ten tryb się po prostu sprawdza. Sprawdź, może jest to idealne rozwiązanie i dla Ciebie! 😁
Jest totalną bombą witaminową, poprawi odporność i w ogóle będziesz zdrowszy 😁 Oczywiście nie mam czasu codziennie sobie szykować jednej porcji. Znacznie łatwiej jest zrobić sobie cały kielich blendera, przelać do szklanej butelki i trzymać w lodówce. Robię partię raz na trzy - cztery dni.
Dowolność składników jest ogromna. U mnie różnią się one w zależności od tego, jaką mamy porę roku, co dobrego kupię i akurat mam w lodówce. Zimą ten wybór jest troszkę mniejszy, dlatego w części korzystam z mrożonych owoców i owoców egzotycznych. Dzisiaj przedstawiam Wam mój najczęstszy zestaw zimowy.
Zawsze do koktajlu wrzucam:Szpinak, selera naciowego, imbir, kurkumę, sok z cytryny i limonki oraz banana
Owoce:
Kiwi, jabłko, mrożone: truskawki, borówki, ananas, brzoskwinie
Obowiązkowe dodatki wspomagające:
Olej - 1 łyżka
Dowolny, koniecznie nierafinowany, tłoczony na zimno. U mnie olej lniany.
Niektóre składniki odżywcze z owoców, takie jak witaminy A, D, E, i K, są rozpuszczalne w tłuszczach. Dodanie oleju może zwiększyć przyswajalność tych składników.
Młody jęczmień - 1 łyżka
Młody jęczmień jest źródłem witamin, takich jak witamina A, C, E, K oraz minerałów, w tym żelazo, magnez, potas i wapń. Wspomaga oczyszczanie krwi i detoksykację. Posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Zawiera błonnik. Jest źródłem różnorodnych aminokwasów, które są budulcem białka, niezbędnego do wielu funkcji organizmu. Zawiera enzymy, które pomagają w trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych.
Nasiona chia - 1 łyżka
Koniecznie namoczone w wodzie przynajmniej na godzinę wcześniej - wtedy będą doskonale nawadniać organizm. Są jednym z najlepszych roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, co jest korzystne dla zdrowia serca, mózgu i ogólnego stanu zapalnego w organizmie.Są bogate w błonnik, co przyczynia się do zdrowego trawienia, utrzymania stabilnego poziomu cukru we krwi oraz uczucia sytości. Zawierają wiele minerałów, takich jak wapń, fosfor, magnez i mangan, które są istotne dla zdrowia kości, mięśni i ogólnego funkcjonowania organizmu. Posiadają właściwości antyoksydacyjne.
Spirulina - 1/2 łyżeczki
Zawiera szereg witamin, takich jak witamina A, B, C, D i E, oraz minerałów, w tym żelazo, magnez, potas i wapń. Zawiera GLA, który jest rodzajem kwasu tłuszczowego omega-6. Ma on korzystny wpływ na zdrowie skóry i układu sercowo-naczyniowego. Dla osób z niedoborem żelaza, spirulina może być korzystna, ponieważ zawiera łatwo przyswajalne źródło tego minerału. Ostrożnie z ilością - okrutnie wali rybą 😁
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz