poniedziałek, 4 marca 2024

KAPŁONY I SZCZEŻUJE A'LA CARTE

Kiedy pisze do Ciebie Aleksander Baron zapraszając na preotwarcie swojej nowej restauracji w Krakowie to pytasz tylko "o której mam być" i kupujesz bilety na pociąg.

Aleks i Agnieszka Kraszewska otworzyli właśnie Kapłony i Szczeżuje À La Carte Izaaka 7 na krakowskim Kazimierzu, w klimatycznej kamienicy. Swoją drogą - wspaniała nazwa, prawda? 😁

Wieczór zaczęliśmy od amuse bouche - móżdżka cielęcego w cieście z sosem tatarskim. Oczywiście w akompaniamencie wódki Chopin. Później na stół wjechały przystawki - śledź z przepisu pradziadka Aleksa, sum z jajkiem przepiórczym w galarecie, półgęsek i kacze języki w cynamonowym sosie (zjadłam chyba potrójną porcję, takie były pyszne!).

Następnie zaserwowano najlepsze flaki, jakie w życiu jadłam. Po warszawsku, znaczy z parmezanem. Do tego kwaśna śmietana ze świeżym imbirem. I ta śmietana totalnie zrobiła robotę 🖤

Następnym daniem wytrącono mi z ręki wigilijny argument "nie jem karpia bo nie lubię". Karp w sosie szarym, czyli piernikowym na szafranowym puree z dodatkiem ziołowego sosu i cytrusów tak mnie zachwycił, że nawet nie zdążyłam zrobić mu zdjęcia! To najlepszy w całym moim życiu i jedyny karp, którego zjem z przyjemnością!

Równie pyszny był gołąbek z kaczką i kaszą gryczaną z sosem na kaczym tłuszczu i śliwowicy. Ten kremowy sos będzie mi się śnił po nocach! Na deser wyborna kremówka szafranowa - była charakternym zwieńczeniem kolacji. Do dań podano destylaty Chopin - ziemniaczany, owsiany i kukurydziany. Ten owsiany był naprawdę genialny!

Towarzystwo, klimat i jedzenie - wszystko było pierwszorzędne i uczyniły mój wieczór iście magicznym 🖤 Wspaniała ekipa, zachwycające jedzenie i cudowne miejsce - trzymam kciuki za sukces 😉

Kapłony i Szczeżuje otworzyły się już 1 marca, ale nie liczcie na zrobienie rezerwacji na ostatnią chwilę. Ale koniecznie zaklepcie stolik na pierwszy wolny termin!

9 komentarzy:

  1. Kapitalny tekst! Pokażę swoim studentom (dziennikarstwo) jak wygląda dobra recenzja. A swoją drogą: też byłem tego wieczoru w z”Kapłonach i szczeżujach” i wszystko potwierdzam. Do zobaczenia w Krakowie, na flakach po warszawsku z Chopinem po krakowsku, Marek

    OdpowiedzUsuń
  2. Congratulations to Aleksander Baron and Agnieszka Kraszewska on the grand opening of Kapłony i Szczeżuje À La Carte Izaaka 7! The ambiance of Krakow's Kazimierz paired with your intriguing restaurant name sets the stage for an unforgettable dining experience. At <a href=" https://aiocounter.com/>aiocounter </a>", we appreciate the attention to detail, just like in crafting a perfect dish. Best wishes for your new venture

    OdpowiedzUsuń
  3. Wonderful content, I am glad that you just shared this useful information with us

    OdpowiedzUsuń
  4. It’s a great piece you write in the article, thanks for sharing with us.

    OdpowiedzUsuń
  5. I am very impressed with your writing I couldn’t think of this, but it’s amazing

    OdpowiedzUsuń
  6. I feel very glad to find your informative blog. Thanks a lot for sharing

    OdpowiedzUsuń
  7. I wanted to say Appreciate providing these details, youre doing a great job

    OdpowiedzUsuń
  8. This blog post is incredibly well-crafted! The insightful analysis and clear presentation of complex topics make it a must-read. Thank you for your hard work and dedication.
    lmnt coupon code

    OdpowiedzUsuń
  9. I always find your blog posts to be incredibly insightful. The detailed analysis and thoughtful presentation make them a must-read. Thank you for your hard work and dedication.
    tiffs treat coupon

    OdpowiedzUsuń