poniedziałek, 4 marca 2024

KAPŁONY I SZCZEŻUJE A'LA CARTE

Kiedy pisze do Ciebie Aleksander Baron zapraszając na preotwarcie swojej nowej restauracji w Krakowie to pytasz tylko "o której mam być" i kupujesz bilety na pociąg.

Aleks i Agnieszka Kraszewska otworzyli właśnie Kapłony i Szczeżuje À La Carte Izaaka 7 na krakowskim Kazimierzu, w klimatycznej kamienicy. Swoją drogą - wspaniała nazwa, prawda? 😁

Wieczór zaczęliśmy od amuse bouche - móżdżka cielęcego w cieście z sosem tatarskim. Oczywiście w akompaniamencie wódki Chopin. Później na stół wjechały przystawki - śledź z przepisu pradziadka Aleksa, sum z jajkiem przepiórczym w galarecie, półgęsek i kacze języki w cynamonowym sosie (zjadłam chyba potrójną porcję, takie były pyszne!).

Następnie zaserwowano najlepsze flaki, jakie w życiu jadłam. Po warszawsku, znaczy z parmezanem. Do tego kwaśna śmietana ze świeżym imbirem. I ta śmietana totalnie zrobiła robotę 🖤

Następnym daniem wytrącono mi z ręki wigilijny argument "nie jem karpia bo nie lubię". Karp w sosie szarym, czyli piernikowym na szafranowym puree z dodatkiem ziołowego sosu i cytrusów tak mnie zachwycił, że nawet nie zdążyłam zrobić mu zdjęcia! To najlepszy w całym moim życiu i jedyny karp, którego zjem z przyjemnością!

Równie pyszny był gołąbek z kaczką i kaszą gryczaną z sosem na kaczym tłuszczu i śliwowicy. Ten kremowy sos będzie mi się śnił po nocach! Na deser wyborna kremówka szafranowa - była charakternym zwieńczeniem kolacji. Do dań podano destylaty Chopin - ziemniaczany, owsiany i kukurydziany. Ten owsiany był naprawdę genialny!

Towarzystwo, klimat i jedzenie - wszystko było pierwszorzędne i uczyniły mój wieczór iście magicznym 🖤 Wspaniała ekipa, zachwycające jedzenie i cudowne miejsce - trzymam kciuki za sukces 😉

Kapłony i Szczeżuje otworzyły się już 1 marca, ale nie liczcie na zrobienie rezerwacji na ostatnią chwilę. Ale koniecznie zaklepcie stolik na pierwszy wolny termin!

14 komentarzy:

  1. Kapitalny tekst! Pokażę swoim studentom (dziennikarstwo) jak wygląda dobra recenzja. A swoją drogą: też byłem tego wieczoru w z”Kapłonach i szczeżujach” i wszystko potwierdzam. Do zobaczenia w Krakowie, na flakach po warszawsku z Chopinem po krakowsku, Marek

    OdpowiedzUsuń
  2. Congratulations to Aleksander Baron and Agnieszka Kraszewska on the grand opening of Kapłony i Szczeżuje À La Carte Izaaka 7! The ambiance of Krakow's Kazimierz paired with your intriguing restaurant name sets the stage for an unforgettable dining experience. At <a href=" https://aiocounter.com/>aiocounter </a>", we appreciate the attention to detail, just like in crafting a perfect dish. Best wishes for your new venture

    OdpowiedzUsuń
  3. Wonderful content, I am glad that you just shared this useful information with us

    OdpowiedzUsuń
  4. It’s a great piece you write in the article, thanks for sharing with us.

    OdpowiedzUsuń
  5. I am very impressed with your writing I couldn’t think of this, but it’s amazing

    OdpowiedzUsuń
  6. I feel very glad to find your informative blog. Thanks a lot for sharing

    OdpowiedzUsuń
  7. I wanted to say Appreciate providing these details, youre doing a great job

    OdpowiedzUsuń
  8. This blog post is incredibly well-crafted! The insightful analysis and clear presentation of complex topics make it a must-read. Thank you for your hard work and dedication.
    lmnt coupon code

    OdpowiedzUsuń
  9. I always find your blog posts to be incredibly insightful. The detailed analysis and thoughtful presentation make them a must-read. Thank you for your hard work and dedication.
    tiffs treat coupon

    OdpowiedzUsuń
  10. Great Blog
    Discover the best Malaysia assignment helper at assignmenthelper.my. Our dedicated team offers expert assistance tailored to your academic needs, ensuring you can meet deadlines and excel in your coursework. From guidance on complex topics to helping with last-minute submissions, we are here to help. Visit our website and see how we can make a difference in your academic life.

    OdpowiedzUsuń
  11. What an enchanting evening at Kapłony i Szczeżuje À La Carte! From veal brain amuse bouche to saffron cream cake, every dish was a flavor adventure. Curious about culinary stars like Aleksander Baron? Visit https://wealthystars.net/ to discover their net worth! #KapłonyiSzczeżuje #WealthyStars

    OdpowiedzUsuń
  12. Dive into the world of MacBook Repair with our comprehensive guide. From troubleshooting common issues to mastering intricate repair techniques, empower yourself to breathe new life into your beloved device.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń