Uwielbiam w lecie pić kawę mrożoną. Niestety zazwyczaj, gdy zamawiamy taką w kawiarni dostajemy bombę kaloryczną - ze słodkimi syropami, bitą śmietaną i posypkami. Dlatego lepiej jest przygotować sobie taką orzeźwiającą kawę samemu. W mojej wersji nie jest do tego potrzebny ekspres do kawy, spieniacz do mleka czy inne tego typu bajery. Wystarczy nam blender! Co do samej kawy - użyjcie takiej, jaką lubicie. Może to być zwykła rozpuszczalna, espresso czy zbożowa. Ja użyłam rozpuszczalnej i kawy cykoriowej.
MROŻONA KAWA BANANOWAprzepis na 1 porcję
100-150 ml kawy
1/2 banana
3/4 szklanki mleka
odrobina syropu z agawy
Zaparzoną kawę (można z kawiarki, można zwykłą rozpuszczalną z dwóch łyżeczek) schładzamy w lodówce. W blenderze miksujemy schłodzoną kawę z połówką banana, dwiema kostkami lodu i kilkoma kroplami syropu. Przelewamy do szklanki i odstawiamy na kilka minut. W blenderze długo miksujemy mleko z kilkoma kostkami lodu. Przelewamy do szklanki, powoli (można po łyżce), tworząc warstwy. Szybsza wersja to po prostu zmiksowanie wszystkiego razem.
Świetny pomysł. Idealny podwieczorek <3
OdpowiedzUsuńmhm... idealna na upały ! :) Wczoraj miałam straszną ochotę na takie właśnie cudo... skończyło się prostą latte..., ale nastęnym razem przepis bezie w pogotowiu :)
OdpowiedzUsuńMmmm :) Pięknie się prezentuje i na pewno jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńOMG! Tak szybko jak zobaczyłam ten przepis tak szybko zrobiłam tą kawę! Po prostu niebo w gębie ;P
OdpowiedzUsuńPozdrawam :)
łapię się każdego ratunku na takie upały !
OdpowiedzUsuńrobię! i to jeszcze dzisiaj :)
OdpowiedzUsuńcuuuudooooo ;) a kawa i banan to super polaczenie
OdpowiedzUsuńSwietna kawa, teraz tylko czekac na lato :)
OdpowiedzUsuńczekać na lato?! a czym jest lato, jeśli nie 30 stopniami w cieniu??
Usuńzastanawiam się nad tymi kostkami lodu czy mi się blender nie popsuje.. ;/ metalowy z Rossmanna
OdpowiedzUsuńczemu ja nie pomyślałam o kawie z bananem? Koniecznie wypróbuję w weekend :)
OdpowiedzUsuńidę sobie ją zrobić, bo upał niemiłosierny :)
OdpowiedzUsuńO raany, ale ona cudownie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńNie dość, że świetnie wygląda to brzmi smakowicie, na pewno skorzystam z takiego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńW blenderze taka śliczna pianka Ci wyszła? Super wygląda. Chyba też taką zmiksuję:)
OdpowiedzUsuńTak, kiedyś miksowałam w blenderze samo ciepłe mleko i wychodziło prawie latte dzięki temu :)
UsuńŚwietny patent, gdybym nie miała spieniacza(a już mam ;)) na pewno bym wykorzystała! Chociaż będąc u kogoś zawsze może się jeszcze przydać! :)
UsuńNarobiłaś mi apetytu. Co prawda jednak troche trzeba mieć czasu na to, aby taką kawę wykonać to jednak po wyglądzie mniemam, że jest warta zabiegów.
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie. Ale jakoś nie jestem przekonana do połączenia kawy z bananem.. hm.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, jak te smaki się komponują.
P.S. czy przez tego banana kawa nie ma konsystencji shake'a?
Zupełnie nie :)
Usuńbananowa i mrożona, chyba teraz tylko tego mi trzeba !! pysznej kawusi na zimno ;)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:) bardzo lubię mrożone kawy, orzeźwiają lepiej niż lody:)
OdpowiedzUsuńojej, a blender dał rade lód zmiksować? i czy mleko zagęszczone dałaś? :D
OdpowiedzUsuńMój blender niestety nie ma funkcji kruszenia lodu, wiec lód rozpadł się tylko na mniejsze kawałki.
UsuńNie dawałam mleczka zagęszczonego - tylko to, co jest w przepisie.
Jesteś moim kulinarnym guru!!! Dzięki!!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńcudne zdjęcie. Wygląda przesmakowicie :D
OdpowiedzUsuńfaktycznie, w kawiarniach są zalepiające syropy, mleka zagęszczone, lody... dobre ale bardzo niezdrowe :( Twoja wersja jest świetna! :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna. W sam raz na deser w upalny dzień ;)
OdpowiedzUsuńzrobiłam wczoraj i była pyyyyszna!
OdpowiedzUsuńuwielbiam kawę mrożoną z bananami! Mój patent to zamrożone banany (najlepiej cienkie plasterki), schłodzone mleko, 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody. Dzięki gorącej kawie banany łatwiej się miksuje. Kawa jest naprawdę MROŻONA ;)
OdpowiedzUsuńnaprawde znakomita!
OdpowiedzUsuńByła idealna, jak nienawidze kawy to ta była cudowna <3
OdpowiedzUsuńjak dlugo należy blendować mleko? Ponieważ mi od razu opadlo na dół jak je dodałam ;(
OdpowiedzUsuńJa miksuję koło minuty. Jednak wszystko zależy od mocy blendera i mleka.
UsuńPytanie mam - skad masz te swietniarskie slomki?
OdpowiedzUsuńZe sklepu internetowego scandiloft :)
UsuńDziś zrobiłam !
OdpowiedzUsuńPYCHOTAAAA ! ;)
Bałam się tych bananów :) Zrobiłam dziś, właśnie popijam, jest wyśmienita! Piszę Ci komentarz i uśmiecham się w podziękowaniu za ten przepis!
OdpowiedzUsuńNie ma co się bać banana! :) Cieszę się, że smakuje :)
UsuńFantastyczna sprawa! Pycha, od razu zrobiłam! Sprawdza się świetnie nawet wtedy, gdy nie ma upałów :D
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPrzyrządziłem sobie nie dawno powyższą kawę i muszę powiedzieć, że jest na prawdę dobra. Do jej przygotowania użyłem kawy zaparzonej w specjalnym dzbanku z zaparzaczem, który kupiłem ostatnio na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata/dzbanki-i-imbryki. Odpowiednio zaparzona kawa jest bardzo istotnym składnikiem, który wpłynął na jakość smaku napoju.
OdpowiedzUsuńCan't wait to try this recipe at home!! Thank you for sharing!
OdpowiedzUsuńceleb networth