piątek, 21 czerwca 2013

Mrożona kawa bananowa light.

Uwielbiam w lecie pić kawę mrożoną. Niestety zazwyczaj, gdy zamawiamy taką w kawiarni dostajemy bombę kaloryczną - ze słodkimi syropami, bitą śmietaną i posypkami. Dlatego lepiej jest przygotować sobie taką orzeźwiającą kawę samemu. W mojej wersji nie jest do tego potrzebny ekspres do kawy, spieniacz do mleka czy inne tego typu bajery. Wystarczy nam blender! Co do samej kawy - użyjcie takiej, jaką lubicie. Może to być zwykła rozpuszczalna, espresso czy zbożowa. Ja użyłam rozpuszczalnej i kawy cykoriowej.
MROŻONA KAWA BANANOWA
przepis na 1 porcję
100-150 ml kawy
1/2 banana
3/4 szklanki mleka
odrobina syropu z agawy


Zaparzoną kawę (można z kawiarki, można zwykłą rozpuszczalną z dwóch łyżeczek) schładzamy w lodówce. W blenderze miksujemy schłodzoną kawę z połówką banana, dwiema kostkami lodu i kilkoma kroplami syropu. Przelewamy do szklanki i odstawiamy na kilka minut. W blenderze długo miksujemy mleko z kilkoma kostkami lodu. Przelewamy do szklanki, powoli (można po łyżce), tworząc warstwy. Szybsza wersja to po prostu zmiksowanie wszystkiego razem.

44 komentarze:

  1. Świetny pomysł. Idealny podwieczorek <3

    OdpowiedzUsuń
  2. mhm... idealna na upały ! :) Wczoraj miałam straszną ochotę na takie właśnie cudo... skończyło się prostą latte..., ale nastęnym razem przepis bezie w pogotowiu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm :) Pięknie się prezentuje i na pewno jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. OMG! Tak szybko jak zobaczyłam ten przepis tak szybko zrobiłam tą kawę! Po prostu niebo w gębie ;P


    Pozdrawam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. łapię się każdego ratunku na takie upały !

    OdpowiedzUsuń
  6. robię! i to jeszcze dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cuuuudooooo ;) a kawa i banan to super polaczenie

    OdpowiedzUsuń
  8. Swietna kawa, teraz tylko czekac na lato :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekać na lato?! a czym jest lato, jeśli nie 30 stopniami w cieniu??

      Usuń
  9. zastanawiam się nad tymi kostkami lodu czy mi się blender nie popsuje.. ;/ metalowy z Rossmanna

    OdpowiedzUsuń
  10. czemu ja nie pomyślałam o kawie z bananem? Koniecznie wypróbuję w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  11. idę sobie ją zrobić, bo upał niemiłosierny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O raany, ale ona cudownie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie dość, że świetnie wygląda to brzmi smakowicie, na pewno skorzystam z takiego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. W blenderze taka śliczna pianka Ci wyszła? Super wygląda. Chyba też taką zmiksuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, kiedyś miksowałam w blenderze samo ciepłe mleko i wychodziło prawie latte dzięki temu :)

      Usuń
    2. Świetny patent, gdybym nie miała spieniacza(a już mam ;)) na pewno bym wykorzystała! Chociaż będąc u kogoś zawsze może się jeszcze przydać! :)

      Usuń
  15. Narobiłaś mi apetytu. Co prawda jednak troche trzeba mieć czasu na to, aby taką kawę wykonać to jednak po wyglądzie mniemam, że jest warta zabiegów.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda smacznie. Ale jakoś nie jestem przekonana do połączenia kawy z bananem.. hm.
    Muszę spróbować, jak te smaki się komponują.

    P.S. czy przez tego banana kawa nie ma konsystencji shake'a?

    OdpowiedzUsuń
  17. bananowa i mrożona, chyba teraz tylko tego mi trzeba !! pysznej kawusi na zimno ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. świetny pomysł:) bardzo lubię mrożone kawy, orzeźwiają lepiej niż lody:)

    OdpowiedzUsuń
  19. ojej, a blender dał rade lód zmiksować? i czy mleko zagęszczone dałaś? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój blender niestety nie ma funkcji kruszenia lodu, wiec lód rozpadł się tylko na mniejsze kawałki.
      Nie dawałam mleczka zagęszczonego - tylko to, co jest w przepisie.

      Usuń
  20. Jesteś moim kulinarnym guru!!! Dzięki!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  22. faktycznie, w kawiarniach są zalepiające syropy, mleka zagęszczone, lody... dobre ale bardzo niezdrowe :( Twoja wersja jest świetna! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Musi być pyszna. W sam raz na deser w upalny dzień ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. zrobiłam wczoraj i była pyyyyszna!

    OdpowiedzUsuń
  25. uwielbiam kawę mrożoną z bananami! Mój patent to zamrożone banany (najlepiej cienkie plasterki), schłodzone mleko, 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody. Dzięki gorącej kawie banany łatwiej się miksuje. Kawa jest naprawdę MROŻONA ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. naprawde znakomita!

    OdpowiedzUsuń
  27. Była idealna, jak nienawidze kawy to ta była cudowna <3

    OdpowiedzUsuń
  28. jak dlugo należy blendować mleko? Ponieważ mi od razu opadlo na dół jak je dodałam ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miksuję koło minuty. Jednak wszystko zależy od mocy blendera i mleka.

      Usuń
  29. Pytanie mam - skad masz te swietniarskie slomki?

    OdpowiedzUsuń
  30. Dziś zrobiłam !
    PYCHOTAAAA ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Bałam się tych bananów :) Zrobiłam dziś, właśnie popijam, jest wyśmienita! Piszę Ci komentarz i uśmiecham się w podziękowaniu za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co się bać banana! :) Cieszę się, że smakuje :)

      Usuń
  32. Fantastyczna sprawa! Pycha, od razu zrobiłam! Sprawdza się świetnie nawet wtedy, gdy nie ma upałów :D

    OdpowiedzUsuń
  33. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  34. Przyrządziłem sobie nie dawno powyższą kawę i muszę powiedzieć, że jest na prawdę dobra. Do jej przygotowania użyłem kawy zaparzonej w specjalnym dzbanku z zaparzaczem, który kupiłem ostatnio na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata/dzbanki-i-imbryki. Odpowiednio zaparzona kawa jest bardzo istotnym składnikiem, który wpłynął na jakość smaku napoju.

    OdpowiedzUsuń
  35. Can't wait to try this recipe at home!! Thank you for sharing!
    celeb networth

    OdpowiedzUsuń