niedziela, 24 listopada 2013

Warsztaty w Papaya Restaurant.

Ostatnio dostałam miłe zaproszenie na warsztaty kuchni orientalnej w warszawskiej restauracji Papaya. Moje umiejętności w tym temacie są absolutnie żadne, więc stwierdziłam, że wezmę udział w warsztatach z ogromną przyjemnością. 

Na warsztatach prowadzonych przez Macieja Stefaniuka przygotowaliśmy dwa pyszne dania - tatar z tuńczyka oraz tajską zupę, na którę podzielę się z Wami przepisami. Tatar z tuńczyka znam i lubię, natomiast zupa okazała się być pyszna, a jednocześnie prosta w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się w zimowe dni, bo cudownie rozgrzewa.

Dodatkową atrakcją był pokaz teppanyaki, na którym Preech Wongsomboon przygotował dla nas ryż z warzywami smażony na grillu teppan oraz krewetki i polędwicę wołową, która była chyba najpyszniejsza. Co odważniejsi mogli pogotować również w tej części, jak i pobawić się w podrzucanie jajek czy przetestowanie japońskiego grilla.
Tatar z tuńczyka z chilli i awokado 
przepis na 1 porcję

Składniki do sosu:
Czosnek 1 ząbek
Słodkie chilli ¼ szt
Kolendra 4 gałązki
Sos rybny 10 ml
Sok z cytryny 10 ml
Cukier 10 gr

Mieszamy sok z cytryny z sosem rybnym i cukrem. Dodajemy drobno posiekany czosnek, chilli i kolendrę. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na 3 godziny

Składniki do tatara:
Tuńczyk świeży 110 gr
Avocado ½ szt
Szczypior dymka 1 szt
Cebula szalotka mała 1 szt
Kolendra 1 gałązka
Oliwa truflowa 1 łyżeczka
Pieprz do smaku

Drobno siekamy tuńczyka, szalotkę, szczypior i kolendrę. Wszystko mieszamy i doprawiamy pieprzem oraz oliwą truflową. Następnie drobno siekamy awokado. Na koniec układamy na talerzu najpierw uformowany tatar z tuńczyka a na wierzch wykładamy mus z awokado. 
Tom Kha Kai
przepis na 4 porcje 

Udko z kurczaka 1 szt
Mleko kokosowe – 0,5 l
Filet z kurczaka – 0,4 kg
Pieczarki - 4 szt.
Trawa cytrynowa – 1 szt.
Sos rybny – 4 łyżki


Zagotować 1,5 litra wody. Do wrzątku wrzucić udko z kurczaka i gotować ok. 20 min. Następnie udko wyjąć.  Do gotującego się wywaru dodać kurczaka, pieczarki i gotować ok. 10 min. Następnie dodać sos rybny, trawę cytrynową, mleko kokosowe i gotować przez kolejne 5 minut. 

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam restaurację Papaya za świetny klimat, dobre jedzenie i obsługę, rozsądne ceny i brak tłumów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwyca mnie drugie danie.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to wszystko pięknie wygląda: )

    OdpowiedzUsuń
  4. zazdroszczę! sama z przyjemnością wzięłabym udział w takim wydarzeniu ;)


    obserwujemy? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej ale Ci zazdroszczę :) Wszystko tak pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oby dwie propozycje wydaję się być bardzo kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie piękne zdjęcia! Te kolory! Zazdroszczę warsztatów :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...