środa, 26 marca 2014

Sernik kajmakowo-bananowy.

Dzisiaj mam dla Was przepis na sernik z cyklu niedietetycznych, ale jednocześnie lżejszy od mnóstwa serników na maślanym, ciasteczkowym spodzie. Ja uwielbiam serniki bez spodu, są takie lekkie i cudownie kremowe.Ten jest słodzony kajmakiem (który niestety uwielbiam!) i bananem - mimo, że banan jest tylko jeden, to aromat jest naprawdę mocno wyczuwalny. Jest to bardzo prosty, szybki do przygotowania sernik.
SERNIK KAJMAKOWO-BANANOWY
przepis na tortownicę 23 cm
800 g sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego
puszka kajmaku (500 g)
1 banan
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g śmietany 12%


W misce umieszczamy ser, 400 g kajmaku i rozgniecionego banana. Miksujemy mikserem na niskich obrotach, pojedynczo dodajemy jajka, po każdym krótko miksując. Przelewamy do formy o średnicy 23 cm. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 90 minut. Miksujemy śmietanę ze 100 g kajmaku. Wyjmujemy sernik, równomiernie rozprowadzamy śmietanę i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie stopniowo chłodzimy sernik - najpierw wyłączamy piekarnik, po 10 minutach lekko uchylamy drzwiczki od piekarnika, po kolejnych 15 minutach uchylamy je szerzej, Studzimy w temperaturze pokojowej, a następnie schładzamy przez noc w lodówce.

27 komentarzy:

  1. Ja spód od sernika zawsze odrywam i oddaję siostrze bo nie lubię ;)
    Przepis do zrealizowania! Kocham kajmak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik bananowy to moje ostatnie odkrycie, zakochałam się w nim. Ja dałam 3 albo 4 banany na formę 21 cm, więc było już totalnie bananowo. :)) Dzięki temu podobno smakiem przypominał tofu. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik na medal! idealnie kremowy się wydaje, a do tego słodki pewnie, no i jak z bananem i kajmakiem to nie może nie smakować fantastycznie! do tego wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Słodka rozpusta! Coś cudownego. :) Nie będę zwlekać ze zrobieniem tego ciasta, oj nie...

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko ale pyszności, ale po jednym kawałku od razu na bieżnię ... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudnie wygląda! też niestety ukochałam sobie kajmak, słodkie przekleństwo! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sama ubóstwiam kajmak więc będę musiała kiedyś zrobić ten sernik.

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm :) wygląda mega smacznie ! uwielbiam Twoje zdjęcia i przepisy także

    OdpowiedzUsuń
  9. W końcu coś co mogę zjeść będąc na diecie, bardzo dziękuję kochana :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wątpię, żeby taki sernik był wskazany na diecie. ale oczywiście, wszystko można jeść, tylko w granicach zdrowego rozsądku.

      Usuń
  10. Uwielbiam serniki pod każdą postacią. Takiego jeszcze nie próbowałam, więc mam na niego OGROMNĄ ochotę. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. W planach na weekend, ale... kiedy dodać mąkę?! :) Pewnie zmiksować z twarogiem i resztą, ale wolę się upewnić, bo gdzieś umknęła w przepisie.
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, miksuje się ją z twarogiem. osobiście mąkę wymieniam na 2 łyżeczki budyniu waniliowego.

      Usuń
  12. Wygląda delikatnie, jak chmurka! Świetny jest: )

    OdpowiedzUsuń
  13. fantastyczny ten sernik - zainspirowałaś mnie Moja Droga
    zdjęcia bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  14. wszystkie Twoje serniki wyglądają rewelacyjnie..! chciałabym w końcu zrobić któryś, ale jeszcze nie zdecydowałam się na żaden:D

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda przepysznie! robię bardzo podobny, tylko bez banana. a dodatkowo na spód polecam ciasto kruche z 3 łyżeczkami gorzkiego kakao.

    OdpowiedzUsuń
  16. ile ma kalorii taki sernik? bo masa kajmakowa to ponad 300kcal w stu gramach a tu mamy 500 więc jakieś 1500kcal sam kajmak :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ma być smaczny, nie ważne ile ma kcal ;D

      Usuń
    2. serio? współczuję!

      Usuń
    3. Bez przesady, raz na jakiś czas można zapomnieć o kaloriach, od jednego kawałka nagle się nie przytyje. :)

      Usuń
  17. Ale na zdjęciach to chyba jest sernik bez polewy? Mój właśnie się studzi, z góry jest brązowy od warstwy śmietanowo-kajmakowej, stąd wnioskuję, że swój serniczek jeszcze bardziej udietetyczniłaś :D

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...