piątek, 21 listopada 2014

Chińszczyzna wege z Newellą.

Ostatnio sporo w mojej kuchni potraw w stylu azjatyckim. Pewnie dlatego, że zima zbliża się dużymi krokami, dni są krótkie i zimne, a azjatyckie przyprawy świetnie rozgrzewają organizm. Zazwyczaj przygotowuję chińszczyznę z kurczakiem, jednak tym razem postanowiłam wykorzystać testowaną przeze mnie Newellę. Ostatnio pokazywałam Wam pomysł na słodki koktajl proteinowy z jej wykorzystaniem, a dzisiaj mam przepis na Newellę w słonym, obiadowym wydaniu. 
CHIŃSZCZYZNA Z NEWELLĄ
przepis na 1 porcję
50 g makaronu soba
100 g Newelli
150 g mieszanki chińskiej
łyżka oleju sezamowego
1,5 cm imbiru
sok z 1/2 limonki
szczypta cynamonu
odrobina czarnego sezamu
kolendra
pieprz 
sól 

marynata do Newelli:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 cm świeżego imbiru
pieprz


Newellę możemy zamarynować nawet dzień wcześniej - dzięki temu będzie miała więcej smaku. Kroimy ją w kostkę, mieszamy z sosem sojowym, olejem sezamowym, pieprzem i posiekanym imbirem (możemy ewentualnie użyć sproszkowanego). Zawijamy lub zamykamy w pudełku na żywność i trzymamy w lodówce. 

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Na patelni (najlepiej w woku) ropzgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy warzywa, doprawiamy solą, pieprzem, wrzucamy szczyptę cynamonu, dodajemy posiekany imbir, posiekane liście kolendry. Smażymy mieszając przez 3-4 minuty. Dodajemy zamarynowaną Newellę, sok z limonki i smażymy przez chwilę. Dodajemy ugotowany makaron i smażymy wszystko 2 minuty. Po przełożeniu na talerz posypujemy czarnym sezamem i listkami kolendry.

10 komentarzy:

  1. zainspirowałaś mnie do zrobienia jakiegoś dania z kuchni azjatyckiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie wegetariańskie to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super!
    Zamówiłam Newellę po Twoim poście, i czeka właśnie na jakiś świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo mi ciekawi ta Newella.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ moda na tę newellę ostatnio ;) Ale muszę przyznać, że całe danie prezentuje się bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smacznie ;)
    Tak ogółem to chciałam Ci podziękować, jesteś dla mnie wielką inspiracją, czytam twojego bloga od roku, taaa, byłam rok incognito hahaha, czerpałam wiele natchnień od Ciebie, dziękuję! <3

    http://stylinsonlady.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy tylko ja na początku przeczytałam "z nutellą" ? :D

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...